CDR.cz - Vybráno z IT

Boeing vyvíjí neviditelný štít. Bude chránit před tlakovou vlnou

Neviditelny Stit
Americká společnost Boeing si nechala patentovat speciální obranný systém, jehož smyslem je ochránit vojáky a jejich vozidla před ničivým účinkem tlakové vlny. Nové zařízení přitom působí na základě silového pole.

Pokud jste viděli úvodní obrázek v perexu a zajásali jste, že konečně lidstvo vynalezlo silové pole, které jste mohli namátkou vidět v Star Wars: Epizoda I – Skrytá Hrozba nebo v Kingově díle Under the Dome (Pod kupolí), tak vás teď asi mírně zklameme. Společnost Boeing si sice nechala patentovat neviditelný štít, ale o tak komplexní ochrannou bublinu se jednat nebude. Jak to tedy celé bude fungovat?

Tlaková vlna, které je člověk vystaven při výbuchu bomby je pro lidské tělo naprosto devastující. O tom se přesvědčili i koaliční vojáci, kteří sloužili v Iráku a v Afghánistánu. Následky tlakové vlny jsou přitom mnohdy horší než šrapnely, protože tlaková vlna představuje pro tělo masivní trauma a tisíce vojáku se díky tomu vracejí domů s poraněním mozku (bohužel to co můžeme vidět v akčních filmech, kdy hlavní hrdina po masivní explozi jen lehne na zem, pak vstane, otřepe se a dále pokračuje v boji je jen čirá fikce).

Obranný systém od Boeingu bojuje s tlakovou vlnou pomocí elektrického oblouku. Tlaková vlna je přitom vychýlena díky ohřátí vzduchu v blízkosti cíle. V budoucnosti by například takový Humvee mohl být vybaven tímto obranným systémem. Pokud senzory detekují v blízkém okolí Humvee výbuch a tlakovou vlnu, tak dojde k aktivaci generátoru oblouku, který ionizuje vzduch v určitém místě, kde bude vyhodnocen předpokládaný dopad tlakové vlny. Mezi cílem a tlakovou vlnou, na relativně malé oblasti se pak vytvoří plazmová stěna, která by měla ochránit před ničivými účinky tlakové vlny vojáky a jejich vozidla.

 Boeing Patent

Celý tento obranný systém má i dvě velké nevýhody. Za prvé bude chránit jen proti smrtícím účinkům tlakové vlny, takže například řízené střely nakonec vojáka v Humvee můžou zabít tak jako tak. A za druhé ochranné pole odráží i světlo, takže ten kdo se bude nacházet uvnitř neviditelného štítu, tak mu bude znemožněna vizuální orientace.

Ale jak je psáno výše, jedná se zatím jen o patent, který se nejspíš v blízké budoucnosti jen tak nedostane do praktického využití ani v armádě.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Boeing vyvíjí neviditelný štít. Bude chránit před tlakovou vlnou

Středa, 1 Duben 2015 - 08:06 | kat | Cituji: "O tom se přesvědčili i koaliční...
Úterý, 31 Březen 2015 - 19:03 | Nick | Na Oslovi je v diskuzi jasně vysvětleno, že je to...
Úterý, 31 Březen 2015 - 17:21 | HKMaly | Pri sledovani nekterych akcnich filmu mam...
Úterý, 31 Březen 2015 - 09:08 | John Douberro | Teda, pote co jsem dohledal puvodni zdroj: ke...
Úterý, 31 Březen 2015 - 08:32 | John Douberro | To je tak, kdyz novinar precte popularni clanek...

Zobrazit diskusi