CDR.cz - Vybráno z IT

Boston Dynamics představil nového robota - psa, který se pohybuje jako kůň

Robot Spot
Společnost Boston Dynamics, která mimo jiné vyvíjí vysoce pokročilé roboty pro americkou agenturu DARPA, se pochlubila novým čtyřnohým robotem. Jmenuje se Spot a a dokáže se udržet na všech čtyřech i ve ztížených podmínkách.

V Boston Dynamics rádi zkoumají pohybovou fyziologii zvířat a pak jí aplikují na zvířecí roboty. Díky tomu už vznikl např. Big Dog, což byla ve skutečnosti robotická mula nebo robogepard, který může běžet rychlostí až 45,5 km/h (tím překonal MIT rekord 21 km/h z roku 1989). Takové rychlosti ale bylo zatím dosaženo jen v laboratoři a robogepard musel mít vyrovnávací podpěru, aby se nerozplácl o zem. Dalším počinem v oblasti čtyřnohých zvířat v dikci Boston Dynamics byla divoká robokočka (Wildcat), která z laboratoře už vyrazila i do terénu.

Nyní Boston Dynamics představil světu nového robota. Je jím robopes Spot. Jedná se vlastně o zmenšenou a vylepšenou verzi BigDoga. Spot váží něco přes 72 kilogramů (pro srovnání Big Dog má 109 kg) a je uzpůsoben pro pohyb jak v interiérech, tak exteriérech. Nový robot je vybaven velkým množstvím senzorů, které mu umožňují prodrat se různě náročným terénem. Podle Boston Dynamics by nemělo robotovi činit potíže překonat strmý svah, chodit po zamrzlém terénu, nebo chůze po schodech. Na videu níže uvidíte, že se Spot dokáže vypořádat i s kopancem do žeber a přitom udržet rovnováhu. V terénu se pak orientuje pomocí LIDARU, který má místo očí.

Robopes Spot by měl být využit při různých pátracích a záchranných operacích, např. v místě přírodních katastrof nebo v hustých lesích, kde by pro malé bezpilotní letouny byl znemožněn let.

Co se týká zdolávání obtížného terénu, tak Boston Dynamics nepracuje jen na čtyřnohých zvířecích robotech. Šestinozí roboti by měli najít využití ve zdolávání vertikálního terénu. Pro udržení se na stěně, stromu nebo plotu využívají svých mikro-drápů a ocasu. Robot se přitom pohybuje rychlostí 0,3 m/s. Konečně, podívejte se sami, jak si takový robot poradí se stěnou domu nebo stromem.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Boston Dynamics představil nového robota - psa, který se pohybuje jako kůň

Středa, 11 Únor 2015 - 12:08 | Ereb | I když se to zdá na videu pomalé, tak alespoň...
Středa, 11 Únor 2015 - 09:18 | Dozdívka | 0,3 m/s? Předpokládám, že bylo spíš myšleno 0,3m/...

Zobrazit diskusi