CDR.cz - Vybráno z IT

Britští vojáci budou mít helmy jako ze Star Wars

Helma 0
Britští vojáci začnou měnit už za pár měsíců staré kevlarové helmy, někdy posměšně označované jako pudinkové misky, za nové hi-tech typy. Díky novým vojenským helmám napěchovaných elektronikou budou tak trochu vypadat jako legendární stormtroopeři.

Požadavek na novou balistickou helmu vzešel z bojových zkušeností britských jednotek v Afghánistánu a Iráku. Co se týká Afghánistánu, tak v provincii Helmand, kde se britské síly ocitly pod hlavním náporem pravidelných útoků Talibanu, bylo zraněno více než 5000 vojáků. Sice neexistují žádné přesné statistiky, kolik z těchto vojáků utrpělo zranění hlavy a obličeje, ale podle zdravotnického personálu byly nejčastější zranění vojáků způsobeny improvizovaným nástražným systémem IED. Následný výbuch pak většinou vojákům ošklivě poranil krk, čelist a hlavu. Prioritou se tak stává větší ochrana hlavy, očí a hlavně krku.

 Nova Helma Britove

Nová Viper helma by měla odolat silnějším nárazům kinetické energie, než je dnes u balistických helem běžné. Sluch vojáka má chránit elektronický systém, jehož úkolem bude odfiltrovat hluk z bojiště (exploze), ale zároveň umožní vojákovi jasně slyšet lidský hlas (rozkazy). K užitku snad vojákovi přijdou i výkonné reflektory umístěné po stranách helmy, tedy za předpokladu, že takto osvětlený cíl nebude v noci vypadat jako pěst na oko. Vpředu pak má helma port pro noktovizor. Speciální péči dostalo i balistické hledí. Údajně má chránit oči před broky vypálené z brokovnice ze vzdálenosti 5 metrů. Hledí má dále chránit vojákovy oči před písečnou bouří a je vybaveno i antimlžnou folií a chrání zrak před UV zářením. Balistické hledí je uzpůsobeno tak, že umožňuje nosit i dioptrické brýle. Helma bude vybavena vysílačkou a dále i kamerou, která by měla posílat záznam přímo z bojiště na velitelství.

Novou balistickou helmu, jejimž cílem je zvýšit bojovou účinnost pěchoty v 21. století, by měli britští vojáci nasadit na své hlavy už letos v září. V průběhu tří let má britská armáda obdržet na 9000 těchto helem. Britští vojáci si hlavně stěžují na zastaralost nebo nedostatečnost standardně fasovaného vybavení. Jen v roce 2003 si pořídila více než polovina britských vojáků doplňkové vybavení z vlastních kapes.

Tak snad tuto helmu budou fasovat standardně a neomezí se v rámci úsporných opatření jen na speciální jednotky nebo pěchotu královského námořnictva.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Britští vojáci budou mít helmy jako ze Star Wars

Pátek, 6 Únor 2015 - 21:51 | Destructor | Ale pro to musejí mít uzpůsobené zbraně, nevím...
Úterý, 3 Únor 2015 - 14:43 | Wulfher | Před obyč. ptáčnicema tě na 5m ochrání i lepší...
Úterý, 3 Únor 2015 - 11:49 | Behemot | Ochránit před brokama není problém, to zastaví...
Úterý, 3 Únor 2015 - 02:15 | asta | Mne to skor pripomina Halo :-)

Zobrazit diskusi