CDR.cz - Vybráno z IT

Pracujte s opravdovou rozšířenou realitou: Fascinující brýle Meta už v příštím roce na trhu

Brýle Meta Pro - img8
Často diskutované Google Glass jsou sice zajímavé, tvůrci dnešních Meta brýlí s prostorovou realitou je ale popisují jako zbytečnost. Meta vlastní dvojici průhledných displejů, na nichž trojrozměrně přetváří okolí kolem nás. Seznamte se „oživeným“ sci-fi.

Chytré brýle Google Glass se staly velikým trhákem mezi mobilními gadgety, po jejich nasazení totiž získáváme vstupenku do jakéhosi rozšířeného prostoru před námi. Ten obstarává promítaný obraz ve skleněném hranolu před naším pravým okem, díky propojení brýlí se smartphonem pak ukazují například nová oznámení na sociálních sítích, příchozí zprávy nebo třeba poznámky, na které nechceme během dne zapomenout. Skleněný hranol se zobrazovanými informacemi ale překrývá jen horních 15° našeho zorného pole, při čtení novinek pak musíme pohledem zaostřit vzhůru, navíc pouze pro jedno oko.

Google Glass pure
Google Glass

Rozšířená realita na dosah ruky

Dnes vám ale představujeme povedený projekt brýlí s názvem Meta, jehož tvůrci komentují Google Glass jako zbytečnost s principem pouhých informačních lístečků před vaším okem. Vývojem těchto brýlí strávila společnost Space Glasses několik posledních let, kdy se snažila vytvořit několik funkčních prototypů dobře nositelných brýlí s optikou a mnoha prostorovými senzory zároveň. V současnosti už je na světě první generace brýlí s názvem Meta.01, která ale nevypadá příliš lákavě a sloužit bude pouze jako platforma pro vývojáře, kterým budou první kusy odeslány už v brzké době. Zároveň si můžete předběžně objednat první prodejní kusy, které by měly podle plánu dorazit na trh už v dubnu příštího roku pod názvem Meta Pro. Jejich vzhled už by měl být moderní a čistý.

Brýle Meta Pro - img7

Brýle by se daly přirovnat k Oculus Rift s virtuální realitou, o kterých jsme psali už o letních prázdninách. Narozdíl od nich ale vidíme skrze promítanou virtuální, chcete-li rozšířenou realitu, a podobně jako u Google Glass s ní můžeme pracovat i při běžných denních činnostech, nejen v uzavřené místnosti a v obleku s pohybovými senzory. Co všechno tedy platforma brýlí Meta nabízí a slibuje?

Vnější obal brýlí tvoří klasická sklíčka bez dioptrií, jež jsou zalita do mohutného plastového obroučku. Svým vzhledem tedy připomínají velké sluneční brýle, na první pohled docela obyčejné. Za oběma skly ale nalezneme dvojici průhledných displejů, či spíše skel, na které je promítán HD obraz pro každé oko zvlášť. Díky tomu dokáží displeje vytvářet trojrozměrný stereoskopický obraz objektů v jakékoli prostorové hloubce.

Brýle Meta Pro - img2
Brýle Meta Pro - img3

Ve spojení s klasickou kamerkou snímající v HD rozlišení s infračerveným senzorem pro měření hloubky v prostoru, tedy vzdálenosti předmětů od vašeho oka, a spolu s dalšími měřícími senzory (gyroskop, akcelerometr a kompas) pak získáváme takřka dokonalý přehled o prostoru před námi, který vidíme napůl reálně - skrz průhledná skla - a z části jej doplňuje rozšířená realita zobrazovaná na displejích, jež zabírají 40° našeho zorného pole (oproti 15° u Google Glass).

V reálu jsme tedy svědky něčeho, o čem jsme si prozatím mohli nechat jenom zdát. Představte si situaci, kdy se podíváte na prázdný papír na vašem stole, nad kterým začne levitovat trojrozměrné tlačítko Play. Váš prst jím prolétne, ono zmizí a na prázdném bílém papíru se začne přehrávat vaše oblíbené video, nebo tím třeba zahájíte videohovor s přítelkyní na Skypu. Stejně snadno ale můžeme virtuálně zobrazit a ovládat obsah načeho telefonu, počítače a podobně.

Brýle Meta Pro - img8

Přeměňte vaše představy ve virtuální objekty

Což o to, video tedy běží na papíru ležícím na stole – ten ale můžete vzít do ruky, zatímco přehrávané video poputuje s ním. Dokonce se začne deformovat, pokud se nám papír v ruce ohne. Tento příklad jsem použil proto, aby bylo zřejmé, že se rozšířený obraz váže na skutečné předměty kolem nás, avšak zobrazí se kdekoli ve snímaném prostoru. Zahrajete si tak například oblíbenou Laser Game, virtuálně, přesto stejně zábavně a účinně. Vše nejlépe popisuje níže uvedené video:

Vedle všech těch senzorů a kamer ale nezbylo místo na vlastní pohonnou jednotku. K brýlím tedy musíme přes USB připojit dodatečný minipočítač, popřípadě vlastní smartphone. K prodejní verzi Meta Pro bude dostupný malý čtyřjádrový počítač do kapsy. Pod jeho kapotou poběží procesor Intel Core i5 s taktem 1,5GHz, operační paměť o velikosti 4 GB, SSD úložiště nabídne 128 GB prostoru a interní akumulátor s kapacitou 32 Wh dostatečnou výdrž na nabití. Bezdrátovou konektivitu obstará Wi-Fi a nejnovější Bluetooth 4.0.

Brýle Meta Pro - img9

V současné době putují první prototypy Meta Pro vývojářům, kteří zahájí tvorbu prvních aplikací pro co nejlepší využití těchto chytrých brýlí v běžném, ale i v pracovním životě. Pokud vše půjde hladce, první prodejní kusy se pak na trhu objeví už příští rok v dubnu. Pokud o ně máte zájem, můžete si jeden z nich předběžně objednat z oficiálních stránek společnosti Space Glasses. Celý balíček - tedy brýle Meta Pro včetně přenosného minipočítače - vyjde na rovné 3 000 dolarů, což je více než 50 000 korun. Objednat si ale můžete i méně líbivou a levnější verzi Meta.01 bez počítače, která je určena především vývojářům a vyjde na 670 dolarů (asi 13 500 korun). Na trhu by se měly brýle podle plánu objevit na přelomu dubna a května roku 2014.

Brýle Meta Pro - img1
Verze pro vývojáře - brýle Meta.01

V porovnání s často komentovanými Google Glass tedy tyto brýle slibují mnohem, mnohem širší podání rozšířené reality, snímané i zobrazované trojrozměrně. S virtuálními objekty tak budeme moci libovolně hýbat, měnit jejich velikost a přizpůsobovat je skutečným předmětům v okolí. Tato vize zní opravdu zajímavě, držme tedy tvůrcům Meta brýlí palce, ať vše dopadne tak, jak sami slibují.

Jak se vám brýle Meta s rozšířenou realitou líbí? Věříte, že nějak takto vypadá propojení běžného života s virtuální realitou, nebo máte zcela jiné vize? Budeme rádi za vaše názory v komentářích.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pracujte s opravdovou rozšířenou realitou: Fascinující brýle Meta už v příštím roce na trhu

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 20:12 | Duck Daffy | Tohle mi přijde vychytanější a důvěryhodnější...
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 12:00 | maruširi | To patří pod frenkie :-)
Sobota, 21 Prosinec 2013 - 11:59 | maruširi | http://www.easylife.org/fufme/
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 16:06 | Jiří Frank | Za chvíli budeme virtuálně i....no, však víte co...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 14:30 | HKMaly | Predpokladam, ze to pujde vypnout. V nejhorsim...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 14:25 | HKMaly | ... a ja myslel, ze google glass tohle taky umi...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 11:44 | Fotobob | Zapoměls, že ta ženská může mít stejnou funkci,...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 11:36 | Fotobob | To budou muset v Bohnicích přistavět pavilony,...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 09:47 | DrStr | Larp, Larp, Larp, Larp...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 07:15 | AndyF1 | No len aby z tej rozsirenej reality nakoniec...

Zobrazit diskusi