CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bude prasklý displej iPhonu minulostí? Apple má patent na otočení při pádu

To rovnou mohli mít vystřelovací padáček, nebo v rámci fantazírování navrhnout použití levitace ;-)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Než jsem to dopsal, tak jste to napsala vy ... sakra :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě nevím, co je na tom za fantazírování. Rotační motorek má v sobě každý telefon (aneb jak si myslíš, že funguje vibrační vyzvánění) a jen pitomým roztočením tohoto motorku se telefon natočí - to je ta "komponenta se závažím". To je jednoduchá fyzika a těch pár stupňů může pomoci snížit riziko (maximální riziko je plochý dopad na displej).
Fantazírování jako "aerodynamic foils", ale i zajímavé nápady jako pevné zachycení audio jacku při pádu je až v druhé části původního článku, kterou ale autor nepřeložil.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase nesmysly.
1. To závaží musí být tak hmotné aby dokázalo změnit rotaci telefonu ergo ve výsledku výrazně těžší telefon.
(nějaké vybrace to vážně nevytrhnou)
2. stávající senzory nejsou ani dost přesné ani dost rychlé na takové manévry.
3. telefon nemá nejmenšího šajna jak vysoko nad zemí se nechází, takže celé ty řeči o optimálním dopadu jsou jen fantazie...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

1) nejde o to 3x otočit zařízení kolem své osy. I jen pootočení o jeden stupeň může zásadně změnit pravděpodobnost rozbití skla a to ten motorek rozhodně dokáže (nebo jsi ještě neviděl "pochodující" telefon po stole, když vibroval?)
2) parkování hlaviček hdd při pádu mám na svém nb z roku 2006.
3) jde o statistiku - v daném případě jestli je vhodnější se lehce natočit doleva, nebo doprava (a tedy jestli z tisíce telefonů se například rozbije 300 nebo 330). a tady jde začít jednoduše s průměrnou výškou a jak budou přibývat senzory, tak to zpřesňovat.
Nic z toho není scifi.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Opět nesmysly.
1. Nejde o tokolikrát čím otočit ale o to překonat setrvačnou sílu a změnit směr rychlost rotace (které může být značná) a to v libovolné z 3 směrů!
2. to nijak nesouvisí s tématem, změřit pouze změnu gravitace a zaparkovat hlavičky je oproti tomuto problému triviální....
3. "průměrná" výška je pro takovéto zařízení, co má zajistit vhodný úhel dopadu, naprosto k ničemu a rozhodně NEJDE o statistiku já prostě potřebuji znát jak daleko je země a kterým směrema jak moc se točím, jinak je celé zařízení na kočku......

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

" jinak je celé zařízení na kočku......"

A tak to zase ne, kočky se při pádu umí velice dobře otočit tak, aby dopadly na nohy ;-).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

1) omyl, jde jen o relativní změnu rotace. takže nejde o to jak rychle se točí/netočí mobil sám o sobě. Abych zamezil pádu na sklo, stačí mi možnost rotovat kolem jediné (liboolné) osy.
2) dává ti to představu, co bylo možné skoro dekádu zpátky. Toto je složitější jen o nutnost vypočítat, jestli je v dané situaci statisticky výhodnější začít rotovat doleva nebo doprava. Přitom známe natočení mobilu, rychlost a směr rotace a můžeme zjistit rozložení výšek (hádám, že se to bude podobat gaussovce se středem kolem 1m, možná složená s další se středem kolem 1,75m)
3) Pokud znám pravděpodobnostní rozložení výšek, znám z akcelerometru polohu a rotaci, tak můžu poměrně jednoduše vyrobit algoritmus, který sníží pravděpodobnost dopadu na sklo. Ne u každého jednoho pádu, ale přes tisícovky pádů ano. Není to nic složitého.

Čeho ty se evidentně neumíš oprostit je myšlenka 100% účinnosti a kontroly letu. To je možná ideální cíl, ale užitečné je to i když se jen o pár procent zvedne pravděpodobnost přežití mobilu. A k tomu stačí mnohem méně.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

1. Nestačí jen zamezit pádu na sklo, problém jsou i rohy, potřebuji aby to padlo na "záda".
2. furt nevíš z jaké výšky tu padá takže těžko můžeš kalkulovat jen s "malou změnou".
3. jo a za druhé světové už měli v raketách gyroskopy takže to vlastně umíme přez 60 let ne?...
Představuješ si to jak hurvínek válku...
Pokud to jen snižuje pravděpododbnost, tak je to pro zákazníka vcelku nahouby. Na to abych zvýšil šanci že to dopadne na jednu stranu stačí potřičně změnit těžiště....
Navíc na co je mi statisticky zjištěná průměrná výška pádu, když ta bude odpovídat tak možná 1% případů (protožr trn průměr, nebo spíš medián musíš trefit přesně jakmile to bude padat o pár čísel méně či dále máš smůlu, nehledě na pádý co nejsou kolmé). Taková logika je prostě naprostá blbost. I stejně vysocí lidé nedrží mobil pořád ve stejné výšce.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

lidi, co nechápou obtížnost tohohle úkolu, očividně toho moc nepochytili z hodin Fyziky.

jako nebudu říkat, že by to teoreticky nešlo udělat, ale prakticky to nebude tak snadné. Navíc ten "motorek se závážím" bude přidávat další váhu navíc (otázkou je o kolik budou muset navýšit váhu,aby to fungovalo efektivně, atd.)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo nechodil na fyziku jste asi vy.

Nejde vůbec o otáčky samotného zařízení ale o hmotnost*otáčky. Pokud do protisměru roztočím závaží 15x lehčí ale 15x rychleji dostanu stejný moment setrvačnosti!!!

V akrobatických RC helikoptérách jsou 5 osé gyro senzory registrující otáčky až do 9000°/s ! To je podle mě víc než dostačující.

Takže máme senzor schopný zjistit rychlost a směr rotace, máme senzor schopný změřit přesně vzdálenost (ultrazvuk), máme senzor schopný zjistit směr pohybu. A máme motor se závažím schopným ototčit telefonem.

Když si to dám dohromady, je teoreticky možné aby telefon vyhodnotil pád. Pak změnil rychlost rotace (přidal rotaci) v dalším směru aby telefon dopadl na hranu ne přímo na display.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidi si dodnes mysli ze vibraci zajistuje baterie :))

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No a už si viděl, aby mobyl s vyndanou baterkou vibroval :0)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadla možnost, aby z každého rohu vyskočil mini airbag (velikosti tak 3cm) :D tím to spadne na něj, a zároveň po odrazu a pádu naplacato to zůstane díky těm airbagům nad zemí a nepoškrábe se ani displej, :D pak by stačilo vzduch vypustit a znova jen připojit k telefonu nádobku se stlačeným vzduchem a znova jej jím nadopovat pro další použití ;-) jen by se ten airbag asi špatně cpal zpět ;-)
Možná by to nebyl špatný nápad v souvislosti s přídavným ochranným krytem. Zpět by se mohly ty airbagy cpát pro změnu pomocí podtlaku ;-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

to je dobre :) to by som chcel

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Do airbagů se nepoužívá stlačený vzduch, ale využívá se pyropatron, které dokážou pomocí explozivního hoření vyvinout bleskově požadované množství plynů. Ale to by tady šlo pěkně použít, navíc by to určitě pro Apple znamenalo další zisky, protože by se ty patrony po každém pádu musely měnit, a to by mohl navíc dělat jenom autorizovaný servis :-).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

pokud by se potřeboval nafouknout již před dopadem, tak by stlačený vzduch mohl stačit. Hlavně, pokud se pokoušíme ochránit celý obal, a ne jen obsah. Navíc mít pak u sebe doma jednu nádobku se stlačeným vzduchem a nějakou vývěvu, mohl by si to každý dávat do pořádku po pádu sám. Myslím, že by si to zákazníky jistě našlo ;-)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Asi si nechám patentovat zařízení, co při pádu telefonu vytřelí malý padáček a telefon se lehce snese na zem jako pírko. Po dopadu motorek padáček zase navine zpět a bude připraven znovu k použití.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Detekci pádu již používají některé notebooky (např. Dell) - v takovém případě dojde k rychlému zaparkování hlaviček u HDD, aby pádem nedošlo k jejich poškození a tedy ztrátě dat.

Tak možné je ledaccos, spíše bych ale viděl lepší nějakou mechanickou ochranu (zvýšený gumový okraj kolem displeje) nebo odolnější materiály na výrobu displeje.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Detekce padu a zaparkovani hlavicek mely treba stary ThinkPady jeste od IBM, takze zadna novinka.

Tohle je ponekud jina liga, jelikoze se musi behem padu pohnout s celym zarizenim.

Obecne ale souhlasim s tim, ze lepsi pasivni ochrana by byla vhodnejsi.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Detekci pádu v sobě IMHO nemají notebooky, ale notebookové harddisky.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

pravda je, že NĚKTERÉ disky to mají, ale v drtivé většině implementací se jedná o SW funkci a čidlo je součástí notebooku jako takového.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

JJ, pravda, mam to na Dellu E5440, ale vypnute v biosu, protoze jsem si tam hodil ssd.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Jen toho, kdo vymyslí výrobek, co nejde udržet v ruce, může něco takového napadnout.
Mimochodem, mě by na to, aby mi mobil neupadl, stačila šnůrka přes zápěstí. Bohužel, nějaké inteligenty napadlo, že dávat v současnosti na mobily úchytky, kam by se ta šnůrka dala zachytit, je zbytečné.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Bodejť, prodalo by se méně nových.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle pripevnit na zadni stranu telefonu kocku? Ty preci vzdy spadnout na nohy a telefon by mohl zustat v poradku.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

lol, tak tohle je komentar tydne, ne-li mesice, bravo :-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Levnější plastové XC verze by pak měla na zadní straně chleba s máslem, ten by se ale musel po každém pádu znova namazat...

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

2 TheKrzy: Tak a honem si to nech patentovat, nebo to udělá Apple.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Imho se Apple právě tou kočkou inspiroval. http://youtu.be/RtWbpyjJqrU

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono staci zadni stranu namazat maslem...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Bude sa dat ta technologia licencovat? Mali by to nasadit vsetci vyrobcovia chleba a masla. Pri tom mnozstve ktore sa denne preda, by aj pri smiesnych licencnych poplatkoch Apple zarobil majland.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Zkusil bych Hondu, ta už má pádovou ochranu pro telefony vyřešenou...
https://www.youtube.com/watch?v=ABIPy6O1m8U

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Ještěže si nepatentovali setrvačník. To byla totiž první věc, která mě napadla. Ale s tou kočkou to je lepší. Koneckonců většina uživatelů iPhonů má doma kočku.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem že na pláncích z patentu konečně uvidím řez kočičím pádovým stabilizátorem a ono zas nic :-/

Jinak tedy nevím proč by to Apple implementoval. Z obchodního hlediska je to nesmysl stejně tak jako vodotěsný iPhone, ten taky nekoupíte.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Implementoval? Myslenka je patentovat si to, aby to nemohla pouzit konkurence, prece ...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Až to budou dávat do chleba tak si to koupim :D

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.