CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Byla objevena planeta, která by neměla existovat

"tak něco tady nesedělo"

"daleko více hustší"

"kdyby jste"

Prosím, opravujte po sobě chyby. Je škoda jimi kazit zajímavé články na oblíbeném serveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebol nahodou kepler nakoniec zachraneny, aj ked sa mu tusim pozmenila misia ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tiez mam ten pocit, ale uz neviem kde som to cital...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Jo, máte pravdu, nakonec ho NASA zachránila, respektive částečně opravila tím, že nahradila ztrátu dvou reakčních kol pomocí tlaku fotonů dopadajících na solární panely. Ale s tou funkčností to už nebude takové jako předtím. Požadovanou část vesmíru bude moci sledovat jen po omezenou dobu 83 dní, pak se dostane do jeho zorného pole Slunce, a bude muset být otočen o 90 stupňů. Ani snímky už nebudou asi tak kvalitní jako dřív.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"pomocí tlaku fotonů dopadajících na solární panely" - a to probiha jak? Ja mel za to, ze to je energeticka, ne hmotna castice, tudiz nemuze vyvolat zadnej tlak na panely...co si myslim blbe?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, foton má úplně normální hybnost (protože má rychlost a hmotnost).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kdo ti dal minus, ja to nebyl. Musel jsem si doplnit zakladni vzdelani, celou dobu jsem mel za to, ze energie nemuze mit hmotnost. http://cs.wikipedia.org/wiki/Foton .

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No to já si taky kdysi myslel, že solární plachty jsou poháněny z větší části slunečním větrem. Až když jsem si jeho reálný tlak porovnal s reálným tlakem slunečních fotonů (a že mi chvíli trvalo, než jsem si uvědomil, že by to byl dobrý nápad), došlo mi, že ten fotonový tlak bude podstatně větší. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Heh, neni prave tohle ta sila, ktera vyrovnava gravitaci slunce a proto planety krouzi po vicemene stejne draze kolem nej? Funguje na planety odstrediva sila? Tohle by asi pro laika jako jsem ja byla diskuse na dlouho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, odstředivá síla je iluze v rotujících vztažných soustavách. *Do*středivou sílu způsobuje gravitace, a že planety a družice nepadají rovnou do gravitačního středu soustavy způsobuje setrvačnost. S tím ale ani sluneční vítr, ani tlak fotonů nemají nic společného - ty ovlivňují především prachová zrnka a mikrometeoroidy, nebo Jarkovského efektem tak maximálně malé asteroidy. Planety těžko.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To přirovnání s kádí vody je velmi vtipné :) Fakt jsem se pobavil. Ono je to ale fyzikálně trochu ošemetné. Myslím, že gravitace samotné vody by způsobila, že by se z vody stala koule (vodní planeta) a ta by se plynným obrem obalila :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ne to by se nestalo, voda by se rozptýlila do vesmíru

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To ne, voda (stejně jako všechny kapaliny a plyny) má v beztížném stavu tendenci se shlukovat. Po jisté době by se shlukla do obrovské koule. Rozptýlila by se jenom za předpokladu, že by na ni působila nějaké vnější síla.

Koukněte třeba na toto: http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/jak-se-zdima-voda-ve-ve...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavne ten Saturn neni nedelitelny. Pri ponoreni do vody by jadro Saturnu kleslo ke dnu, resp. doprostred te vodni planety, a atmosfera zustala nad hladinou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.