CDR.cz - Vybráno z IT

CDR Like a Boss! - Mikrovlnka s minipočítačem Raspberry P uvnitř, co všechno dokáže?

raspberry_mikro_1
Co dokáže udělat Raspberry Pi ve spolupráci s mikrovlnnou troubou? Ohřeje vám jídlo "tak akorát", nechá si poroučet hlasem a po úspěšném dokončení ještě pošle zprávu na Twitter.

Času při práci není nazbyt a ohřívaná jídla mohou být snadným řešením. Vložíte je do mikrovlnky, zapnete program a už jen čekáte. Jaký ale zvolit? Nadšenec Nathan Broadbent se rozhodl vrátit do mladých let a jen tak pro zábavu stvořil pomocníka, který mu zaručí správné ohřátí jídla za každé situace. K projektu využil levnou starou mikrovlnnou troubu a minipočítač Raspberry Pi s trochou svého umu.

Nejlépe ukáže fungování vylepšené mikrovlnky video

Před několika měsíci si Nathan přečetl článek na serveru Reddit, který se mu později stal inspirací. Dlouhý nadpis "Jídlo by na sobě mělo mít QR kódy, které mikrovlnce řeknou co má dělat. Jestli ohřívat 2 minuty na maximum, 1 minutu středně..." mluví za vše. Po krátké rozvaze a drobné úpravě nápadu odstraněním potřeby QR kódů došlo na samotnou realizaci.

raspberry_microphone_wifi

Srdcem projektu je zmiňovaný populární minipočítač Raspberry Pi, jenž se stal častým cílem nadšených kutilů. Již dříve jsme psali o jeho širokých možnostech využití. Ukázali jsme si přebudování na přenosnou herní konzoli, přenosný počítač s E-Ink displejem, nebo třeba v miniaturního robota.

raspberry-pi-microwave-640x353

Vedle Raspberry byl použit USB mikrofon pro hlasové ovládání, USB WiFi modul pro připojení k internetu a USB čtečka standardních čárových kódů pro rozpoznání ohřívaného produktu. Proč totiž přidávat na jídlo další QR označení, když má čárový kód každý prodávaný výrobek? Nathan tedy vytvořil jednoduchou online databázi, kam může každý přidávat vlastní produkty, jejich čárové kódy a k nim také časy a další nastavení pro správný ohřev. Podobný web prý nikoho před ním nenapadl a naleznete jej na adrese www.microwavecookingdb.com.

Raspberry_micro

Kutila čekala nutná modifikace ovládacích prvků a jejich propojení s Raspberry, ale sáhl i po kosmetických úpravách jako je nahrazení původních zvuků trouby a aktualizace hodin přes internet. Obdiv si zaslouží přidání hlasového ovládání, načítání informací ke kódům z online databáze a možnost ovládat mikrovlnku z jakéhokoli zařízení přípojeného k internetu. Vzdálené ovládání pak probíhá prostřednictvím vlastní webové stránky a není problém použít tablet nebo chytrý telefon. Po ohřátí pak ještě dojde k odeslání zprávy na Twitter, aby byla veřejnost obeznámena s tím, co Raspberry Pi Mikrovlnka právě vyplodila, viz oficiální kanál twitter.com/rbmicrowave.

cdr-like-a-boss

Přestože je projekt spíše zajímavostí, než aby přinesl nějaký reálný užitek, určitě je obdivuhodné, jak je celek propracovaný. Za to si od nás Nathan odnáší ocenění
CDR Like a Boss!

Další meme příběhy:

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CDR Like a Boss! - Mikrovlnka s minipočítačem Raspberry P uvnitř, co všechno dokáže?

Pondělí, 22 Červenec 2013 - 21:29 | Dozdívka | Ten člověk by potřeboval zasunout.
Pondělí, 22 Červenec 2013 - 21:00 | Nick | Na tom videu je krásně vidět, na co je tablet PC...
Pondělí, 22 Červenec 2013 - 12:49 | tomasxxxx | Tak windows 98 som uz nepocul pekne dlho :D

Zobrazit diskusi