CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k CDR SecUpdate 28 - Washington Post: 90 % sledovaných NSA jsou nevinní občané

To me prekvapuje. Cekal jsem, ze podil nevinnych obcanu bude vyssi nez 90% ...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Presne to jsem chtel napsat ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je porad NSA, NSA a NSA - vetsina zucastnenych by informace o kterych se tak boji ze je ziska NSA jako treba co bylo dnes k obedu a kdy prijede teta Katerina vytroubi na Facebook a dalsi site.

NSA je vladni agentura, tu nesmysly nezajimaji - ale jsou tu uplne jine soukrome firmy, ktere dokazi i pro rozvedku nezajimava data vyuzit.

Ono staci zobrazit Google mapy a zapnout zobrazeni dopravy - z cehopak asi Google ma ta data? Ze by z anonymnich udaju o pozicich androidich telefonu?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to mě taky trochu vadí, kdy se vyzdvihují bezpečnostní agentury jako je NSA, ale o nadnárodních subjektech se moc nemluví.

Zrovna o víkendu jsem zjistil, že moje máma má vytvořený G+ profil. Pravděpodobně jednou buď ona nebo vnučka omylem odkleply neustále otravující hlášky pro založení profilu... Máma je již postarší a účet u Googlu má jen kvůli tabletu, na kterém si čte knihy a hraje Tetris nebo Angry Birds. Nepoužívá jej jako komunikační prostředek. E-maily nepoužívá, G+ nechce stejně tak Facebook nebo Twitter či podobné. E-mail nepoužívá, ale měla ikonu, že má nepřečtené zprávy a což jí vadilo, protože nevěděla proč, když e-mail nepoužívá. Tak jsem objevil zprávy "XY nových fotek bylo automaticky zálohováno" myšleno do profilu G+. Je tedy jasné, že už jen při založení profilu putují data bez explicitního souhlasu. Možná je to někde v podmínkách při založení, ale nenašel jsem, že by tam bylo něco na způsob "založením profilu automaticky stáhneme vaše data"... Prostě hnus, prasárna, na zvracení. Vaše data jsou naše, můžeme si s nimi dělat co chceme a "my" uděláme vše proto aby tomu tak bylo.

Takového "prasárny" se neprobírají a přitom jsou stejně a možná i více nebezpečné jako to co dělají NSA a jim podobní ( Myslíte si že nás Rusové nebo Čína nešmírují podobně jako USA? Pokud ano, jste naivní... ).

Závěrem tedy dodám, že pokud naše společnost dospěje k Orwellovskému světu, tak jistě rychleji spíš díky soukromým firmám jako Google na FaceBook než díky nějakým státním bezpečnostním agenturám... Otázkou je co je horší. Nechat se kontrolovat a ovládat státním zřízením nebo soukromou firmou?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorsi je samozrejme nechat se kontrolovat soukromou firmou, ktera ma pod kontrolou statni zrizeni. Coz je budoucnost, do ktere zda se spejeme, kdyz se podivas na to, kdo kontroluje americky kongres ... zbyva uz jen odstranit par vnitrnich barier a data z NSA potecou primo do "spratelenych" firem ...

Porad mas moznost Google nepouzivat. Je to tezke, ale jde to. Nepouzivat "NSA" nejde.

PS: Myslim, ze Rusove nebo Cina nas nesmiruji podobne jako USA, i kdyz by radi a delaji pro to maximum. IMHO jsou o nekolik let pozadu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Google sice lze nepoužívat, ale s nadsázkou bych to přirovnal životu bez elektřiny. Tu také jaksi nevlastní stát, ale soukromé firmy, člověk se bez ní obejde. Je to těžké, ale jde to... Zde se jedná spíš o princip. Je třeba křičet, abychom byli vyslyšeni a jistá naděje tu se. Čím víc lidí bude křičet, tím větší naděje na změnu. Koukněme se na Win8.x a Win9. Do Win9 se vrací nabídka Start... Lidé si ji vykřičeli a vyvzdorovali. (Osobně stejně zůstanu W7 dokud to půjde ;-) ...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak jiste ze je treba kricet, a to v obou pripadech.

Teoreticky by nas stat mel pred libovuli velkych firem chranit, ne s nima zavodit kdo umi lepe spionit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

petr22: Google má údaje z Waze, kde to užívatelia aj odsúhlasia. (aspoň by som to očakával)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.