CDR.cz - Vybráno z IT

Datový provoz smartphonů roste raketovým způsobem. Překonal objem dat počítačů

Mobilityreport
Přední mezinárodní dodavatel telekomunikačních technologií a služeb společnost Ericsson predikuje, že do pěti let vzroste mobilní datová spotřeba až desetinásobně. Každý rok prý průměrně naroste datový provoz až o 45 %, uvádí nadále studie.

Lidé si na mobilní připojení zvykají čím dál tím více. Spotřeba mobilních dat jen za letošní 1Q hravě překonala tu celoroční z roku 2011. Studie Ericsson Mobility Report tak předpovídá, že by se celkový datový mobilní přenos na konci výhledového období mohl dostat až na desetinásobek toho loňského, tedy přibližně 10 exabytů.

Ruku v ruce s přenesenými daty roste i samotný počet jednotlivých mobilních datových připojení a také spotřeba dat na uživatele. V popředí zájmu jsou i mobilní širokopásmová připojení, která dle Ericssonu v roce 2019 dosáhnou hranice 7,6 miliardy. V ten okamžik budou tvořit cca 80 procent všech mobilních připojení.

Expanzi mobilního datového připojení do dalších let nejvíce ovlivní rozmach a zdokonalování HSPA a LTE sítě. Ericsson uvádí, že nejvýraznější růst v tomto směru zaznamená Asie, kde počet mobilních připojení naroste dvacetinásobně. Jen v Číně by totiž mělo v rozmezí pěti let přibýt více než půl miliardy těchto nových mobilních připojení. 

Ericsson Mobility Report

Zajímavostí určitě je, že celkový datový provoz generovaný smartphony už překonal objem dat spotřebovaných mobilními počítači, tablety a routery. Studie odhaduje, že se do roku 2019 počet smartphonů ve světě zvýší až trojnásobně. Mobilní datový provoz v roce 2013 činil 5 % celkových přenesených dat, v roce 2019 jeho podíl poroste na 12 %. Jeho spotřeba tak roste mnohem rychleji než data spotřebované v pevných sítích. 

Tagy: 
Zdroje: 

tisková zpráva [email]

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Datový provoz smartphonů roste raketovým způsobem. Překonal objem dat počítačů

Pátek, 4 Červenec 2014 - 07:55 | petr22 | Hned jak jsem si precetl nadpis tak mi bylo jasne...
Pátek, 4 Červenec 2014 - 01:42 | BTJ | Zvlastni, kdyz k tomu predeslemu komentari jsem...
Pátek, 4 Červenec 2014 - 01:40 | BTJ | Tak hlavne jde o statistiky ericssonu, ktery to...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 15:40 | DRK | No tak se alespoň můžeme zasmát. Když ničemu...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 14:54 | JP01 | A právě proto bude použití mobilních dat pořád...

Zobrazit diskusi