CDR.cz - Vybráno z IT

Motorola jde do boje, Moto X dorazí v únoru do Evropy. Cena však bude poměrně vysoká

Motorola Moto X - img2
Vlajková loď Motoroly Moto X je prvním společným dílem po akvizici Googlu. I když se tomu moc nevěřilo, půl roku po jejím oficiálním představení dorazí i na evropský trh. Známe všechny specifikace včetně ceny, která pokoří hranici deseti tisíc korun.

Po hardwarové stránce zapadá telefon spíše do vyšší střední třídy, jeho barevných variant existuje takřka nespočet. Prozatím není jasné jak tomu bude na evropském kontinentu, Američané si ale mohou jeho barvu vybrat ještě před koupí za pomoci služby Moto Maker. Kromě libovolně barevného plastu si mohou dokonce zaměnit i materiál zadního krytu, například v dřevěném či hliníkovém provedení. Podrobnější informace o telefonu naleznete v našem loňském článku, naposledy si zmíníme ty nejdůležitější:

motorola moto x barvyMotorola Moto X - img3

Motorola Moto X je vybavena 4,7" AMOLED displejem s HD (1280x720) rozlišením a čistým operačním systémem Android 4.2.2 Jelly Bean, který půjde aktualizovat na nejnovější verzi 4.4 (KitKat). Pohonnou jednotkou je pak dvoujádrový Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktem 1,7 GHz, operační paměť optimální velikosti 2 GB a úložiště je volitelné mezi 16 a 32GB prostorem, nikoli však rozšiřitelné paměťovou kartou.

Motorola Moto X - img1

Bezdrátovou konektivitu zaujímá jak jinak než Wi-Fi, Bluetooth verze 4.0, NFC či mobilní LTE připojení k internetu. Hlavní fotoaparát na zádech telefonu snímá v rozlišení 10 Mpix, vlastní funkci automatického ostření, přisvětlovací LED a záznam natáčí ve FullHD rozlišení se třiceti snímky za sekundu. Ve stejném rozlišení natáčí i přední webkamerka. Poslední důležitou informací je velikost interního akumulátoru, který při kapacitě 2200 mAh slibuje výdrž 24 hodin při neustálé práci s telefonem a zhruba čtrnáct dní v pohotovosti.

eric-schmidt moto x 2

Konečně se dostáváme k samotné cenovce telefonu, která byla vzhledem k výše zmíněným specifikacím odhadována na méně než je hranice deseti tisíc korun. V Americe překročila tuto laťku jen několika stovkami, v Německu nebo ve Francii bude ale smartphone nabízen za 430 Euro, což je bezmála dvanáct tisíc korun za základní 16GB verzi. Na český trh se s největší pravděpodobností nedostane.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
(možný upgrade na 4.4 KitKat)
Displej 4,7" AMOLED, multidotekový, kapacitní
1280x720 pixelů, 312 ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro
1,7 GHz, dvoujádrový
Grafický čip Adreno 320
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 / 32 GB
+ 50GB Google Drive cloud
Fotoaparát Zadní - 10 Mpix, LED, autofocus, FullHD video
Přední - 2 Mpix, FullHD video
Konektivita CDMA/EVDO Rev A
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0 LE 
MicroUSB 2.0
3,5mm jack
3G/LTE
A-GPS + GLONASS
Akumulátor 2 200 mAh
Pohotovost: 14 dní
Nepřetržitá práce: 1 den
Rozměry 129,3 x 65,3 x 5,6 mm
(tloušťka až 10,4 mm v závidlosti na krytu)
Hmotnost 130 gramů
Dostupnost v Evropě Únor 2014
Cena od 12 000 Kč

Moto X bude cenově konkurovat stávajícím top modelům, jako je například Galaxy S4 od Samusngu či hliníkový HTC One, které už vyjdou na srovnatelnou částku při základní velikosti úložiště (přičemž ale toto úložiště u zmíněného modelu od HTC začíná na základní velikosti 32 GB a základní 16GB paměť v modelu od Samsungu lze rozšířit o paměťové karty MicroSDXC - zmíněno pro úplnost).

Motorola Moto X je sice vzhledově velmi podařený přístroj, zda-li se mu ale dostane stejné oblíbenosti jako konkurenčním vlajkovým modelům, k tomu už jsme s ohledem na jeho hardwarovou výbavu přeci jen trochu skeptičtí.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Motorola jde do boje, Moto X dorazí v únoru do Evropy. Cena však bude poměrně vysoká

Žádné komentáře.