CDR.cz - Vybráno z IT

CES 2014: Létající dron, kterého jen tak nerozbijete a autíčko co doskočí i na stůl. Hračky od Parrot půjde ovládat smartphonem

parrot_jumpingsumo_minidrone (2)
Létající vícevrtulové drony si získávají nemalou oblibu u nadšenců a kutilů. Parrot se rozhodl, že tuto zábavu přiblíží masám i naprostým amatérům. Nové hračky ovládané smartphonem mají potěšit děti i dospělé.

Společnost Parrot, výrobce populární rodiny létajících dronů AR.Drone, byl jedním z prvních, který se rozhodl své hračky ovládat přes WiFi chytrým telefonem. Exkluzivní spolupráce s Applem znamenala pro zájemce s Androidem chvíli čekání, ale postupem času jsme se dočkali i verzí ovládacího softwaru pro další OS.

Předchozí verze létajících kvadrokoptér byly určeny hlavně pro venkovní využití, přestože nechybí možnost nasadit speciální vnitřní kryt, který rotory alespoň částečně chrání. Nové hračky však zamíří do domácností, čemuž odpovídá i jejich velikost a návrh konstrukce. Létat doma s vrtulníky apod. totiž kvůli častým poškozením nebývá nejmoudřejší záležitostí a proč tedy zařízení nevyrobit tak, abychom modely po nárazu hned nezničili?

Parrot Jumping Sumo - kamera, která jezdí a skáče

Jumping Sumo je malé zařízení, které dokáže jezdit a vyskočit až 80 cm vysoko. Malý jezdící robot může provádět nejrůznější triky, jako jsou rotace, výskoky a jízda do různých směrů. Uživatel může sáhnout po ovládání gyroskopem uvnitř mobilního zařízení či připravených tricích. Uvnitř těla se nachází zabudovaná QVGA kamera, pomoc níž můžete díky streamu na displej smartphonu či tabletu v reálném čase sledovat dění před hračkou. K ovládání lze po vzoru AR.Drone použít většinu chytrých mobilních zařízení s Androidem či iOS a nainstalovanou aplikací výrobce. Připojení probíhá prostřednictvím 802.11ac WiFi, kdy Jumping Sumo vytvoří přístupový bod. Samotného dovádění si uživatel nakonec užije až 20 minut.

parrot_jumpingsumo_minidrone

Aby zařízení dobře drželo stabilitu, nechybí uvnitř integrovaný akcelerometr, gyroskop a další řídící elektronika. Hračky jsou stále ve vývoji, ale na trh se podle všeho dostanou do konce tohoto roku. Cena nebyla oznámena, ale předpokládáme cenovku do 5 000 Kč.

Parrot MiniDrone - nanokoptéra, která se může stát vozítkem

Další z dronů v portfoliu Parrot bude oproti svým větším bratříčkům výrazně menší. Hlavní změnou je zde však dvojice velikých kol, díky kterým bude létající hračka moci i jezdit po zemi a stěnách. Kola však mají i další účel, kterým je ochrana rotorů před poškozením. Do vnitřních prostor se podle nás jedná o ideální řešení a pokud se uživatel rozhodne létat venku, může kola kdykoli odstranit.

parrot_jumpingsumo_minidrone (1)

Změny se dočkal i způsob připojení k ovládacímu zařízení, který má místo WiFi probíhat prostřednictvím Bluetooth verze 4.0. K ovládání postačí běžný chytrý telefon s Androidem či iOS a příslušnou aplikací. Ovládání by mělo být podle tvůrců jednodušší, než tomu bylo u předchozích verzí dronů od Parrot, ale bohužel chybí funkce streamování videa do ovládacího zařízení. Kamera zde sice je, ale slouží pouze řídící elektronice MiniDrone pro orientaci v prostoru. Let by měl být možný na vzdálenost kolem 50 metrů v místech bez překážek a zdí. Výdrž by se měla pohyboval kolem 6-7 minut. Uvedení na trh se pravděpodobně dočkáme do konce roku za cenu do 5 000 Kč. Jak obě hračky fungují nejlépe ukáže úvodní video.

parrot-ar-drone-2-0

Produkty Parrot jsou oblíbené hlavně mezi majiteli Apple zařízení s iOS, ale nějakou dobu již není problém létající verze AR.Drone ovládat i smartphony s Androidem a PC s Windows, Mac OS či Linuxem. Druhou verzi drona Parrot AR.Drone pro vás již poměrně dlouhou dobu testujeme a zařadili jsme jej do redakční výbavy na velké veletrhy, kde budeme dělat letecké záběry do videí. Na článek, kde si navíc ukážeme spoustu možností tuningu, se můžete těšit již brzy.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2014: Létající dron, kterého jen tak nerozbijete a autíčko co doskočí i na stůl. Hračky od Parrot půjde ovládat smartphonem

Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 16:41 | HKMaly | Kdyz deti udelaji v kuchyni bordel, dostanou na...
Čtvrtek, 9 Leden 2014 - 09:03 | randomofamber | Antireklama :-D Po takové reklamě bych určitě...

Zobrazit diskusi