CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k CHIP je minipočítač levnější než Raspberry Pi! Za 250 Kč jeho výbava překvapí

Lol, hledal bych ty komentare(naposled sotva tyden zpatky), jak jste jak pitomci minusovali, kdyz jsem rikal, ze raspi-like kramy jsou extremne predrazene na to, ze nemaji ani wifi a pamet ..... a je to tady!!! Ja se musim smat, jak tu ta soudnost a nejaka obecna znalost techniky a posledniho cenoveho vyvoje upada .....
Zrovna shodou okolnosti jsem dnes zaregistroval GoClever Insignia 800 WIN za velkoobchodnich sotva 15 kil:o) To se clovek musi smat, plnotucny pocitac prakticky zadarmo ... uplna HW a SW brutalita vuci vsem tem hovnodroidum za 10-20 litru .... absolutne nedovedu pochopit, ze dnes muze nekdo koupit tablet s androidem za vic jak petikilo ..... a pak se tu prodava treba zcela uberlowend galaxy tab A za 10 litru .... to hlava nebere, jakou generaci bezmozku si ty firmy vychovaly .....

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

a neni to tim ze vetsinu minusu dostavas za ten svuj ubohy projev?

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Zato tvuj komentar je veledilo:o)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Já Vám mínusek klidně přidám, srovnáváte totiž nesrovnatelné. Na CHIPu chybí všechny konektory a s tím i související obvody. Konkurentů k malině je už více než dost - banán, pomeranč, odroid, beagle bone atd. - pokud vím, tak žádný není levnější než malina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ktere konektory chybi?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ethernet, hdmi, GPIO, video vstup pro kameru , ve srovnani s Banana PI ještě SATA, čudlíky power, reset, IR reciever.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to dobre pochopil, tohle GPIO ma i HDMI ..... ethernet je dnes uz passe. Muzes ho dat pres USB .... navic daleko vic bude lidi, co budou chtit takove zarizeni nekde pouzivat bez osmidratu nez aby museli mit v USB nejakou wifi nebo BT .... vstup pro kameru, to si delas prdel ne? To nekdy nekdo u raspi pouzil? sata a cudliky lol .... IR si kup za 15 kacek v kazdem shopu a pridelej ke GPIO .... vsechny tyhle zarizeni maji slouzit jako miniaturni entity k rizeni neceho .... i to HDMI je vcelku k nicemu .... dulezite je wifi a gpio ..... nebo k cemu by se snad dalo takove zarizeni vyuzit? Treba SATA, k cemu prohoba??? Budes z toho mit co? Desktop? Pripojis k tomu velky disk? Tak si kup desku s baytrailem a uz je ti mala velikost s diskem stejne k hovnu. To same ruzne HTPC .... k cemu raspi jako HTPC? Dyt je to picovina ..... daleko vykonnejsi, vhodnejsi a jen nepatrne drazsi reseni existujou, tak proc se srat s raspi? Ja tyhle krabicky beru jako idealni reseni pro IoT a takove zarizeni MUSI mit WIFI .... vse ostatni je brak a tohle je snad prvni, ktere ma wifi a ktere ma i odpovidajici cenu ....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přestože se Vám na první pohled může zdát, že RasPI a CHIP jsou podobná zařízení, ve skutečnosti jsou určená pro jiné použití a z toho vyplývají i rozdíly v osazených chipech/konektorech a nakonec i v ceně. RasPI je navržený tak, aby mohl fungovat jako samostatný komp, CHIP je určený pro integraci do jiných zařízeni (stejně jako RasPI compute module).

Cenu RasPI navyšují třeba i licenční poplatky za HDMI konektor, tablety, které hdmi nepotřebují mají displej připojený přes LVDS. (annual fee of US$10,000 plus a royalty rate of $0.15 per unit nebo annual fee of $5,000 with a royalty rate of $1 per unit )

Sata konektor + GigaBIT ethernet na Banana PI je náhodou super, když si chcete postavit nenáročný domácí servřík. Jakou má baytrail spotřebu? Tipnul bych si, že řádově větší než banán (5Vx220mA = 1W), je taky možné ho napájet z USB konektoru na Wifi routeru?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vim ze diskutovat s radikaly nema moc smysl ale: Podle mne je tablet s uhloprickou 7" i na web porad jenom nouzovka. Na pohodlne a plnohodnotne prohlizeni webu to chce jednoznacne 10". A aby se to nerozsypalo hned po vybaleni z krabice, tak se nejake vysnene petikilo u hovnodroida, resp. 1500 u hovnowin ztraci nekde v nedohlednu.
Nezlob se nam ne, ale tebou zminovany GoClever Insignia 800 hovnoWIN po dvou letech odejde do pekel se stejnou pravdepodobnosti jako jakykoliv jiny superlevny tablet. Prijde mi to, jakoby nekdo neustale trvdil ze je nesmysle davat za notebook 20 litru, kdyz si mouze koupit supernotebook s Win 8.1 ze necelych 6.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co jako, ze se to za dva roky rozsype??? Kup si hovnodroid za 20 litru a vis, ze mas rok stary system bez moznosti upgradu, cili rovnou muzes hodit do popelnice ..... cos tim chtel teda rict?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

GoClever Insignia 800 WIN - 15 kil
hovnodroid - 10 - 20 litrů
uberlowend galaxy tab A - 10 litru

možnost znovu si kopnout do Androidu - k nezaplacení.

Některé věci si koupíte za peníze. Na kopání do Androidu je tu BTJ.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na rovinu ..... nezaslouzi si to ta studentska sracka, kterou gugl akorat vyuzil k vytezeni maximalniho zisku aniz by do toho cokoliv investoval? Z technickeho hlediska je android zcela bezpecne ten nejhorsi OS, ktery kdy spatril svetlo sveta, napada te nejaky horsi? Samozrejme je treba vzit historicky kontext a nepomlouvat system, ktery vznikl pred 30ti lety, samozrejme, ze ten se muze zdat horsi. Vzdyt android ma hned nekolik prvenstvi .... treba to, ze na nej existuje vic detekovanych malwaru a viru (2 miliony) nez regulernich aplikaci (1 milion) ..... ikdyz o te regulernosti, to je samozrejme blbost, zadnych milion aplikaci neexistuje, vetsina budou testovaci aplikace a balast ..... ale i tak je to naprosta bomba vyjadrujici o jak dokonaly a zabezpeceny system se jedna:o))) Je to hnuj a pohrdam lidma, co to dokazali dotahnout do takove ultratragedie, kdy to potrebuje k behu uz 4GB ram a 10 jader procesoru ..... pritom nejnovejsi plnohodnotny OS windows 8.1 uz vali perfektne i na 1GB ram:o) Vsechny ty nejnovejsi iphony maji 1GB a 2 jadra, ikdyz nejsem priznivcem applu, tak WTF??? Android je krystalicke zlo .... programovat pro to je ultra zlo, pouzivat to je hnus a jeste nebezpecny (fakt se smeju lidem, co tam maji banku a chodi jim tam na stejne zarizeni SMSky s potvrzenim, to me dostava do kolen) .... i sam gugl na android sere a nevydava opravy pro <4.4, coz je vetsina NOVYCH telefonu .... je naprosto strasne jak dospela doba, kdy lidi jsou jak totalni ovce, ktere vubec nerozumi IT, v dobe pred snad jeste 5-10ti lety, kdy existovalo nejake povedomi o pocitacich, tak by se android ztratil v propadlisti dejin, ale dnes kdy jsou lidi jak bezmyslenkovite ovce, tak se takovemu kvazisystemu dari, protoze lidstvo technicky totalne zaostalo v brainless zombie .....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že technická vyspělost produktu ještě neznamená úspěch na trhu. Stejně jako můžu být skálopevně přesvědčen o tom, že anarchie by byla fakticky lepším zřízením než demokracie, tak si můžu o této změně nechat jen zdát.

Taky jsem si svého času stěžoval na to, jaký je Internet Explorer shit (do verze 5 a vlastně to platí i pro ty novější, až tak od osmičky vejš už se na to nebojím sáhnout). Bohužel měl největší podíl a muselo se s ním tedy počítat. Velký dík patří Mozille za to, že se to podařilo zlikvidovat - udělala jednoduše prohlížeč, který je lepší, a podařilo se jí marketingem přesvědčit o této skutečnosti dost lidí. Výsledkem bylo to, že lidi začali dělat weby víc podle standardů než podle IE, což způsobilo finální otevřenost trhu webových prohlížečů a z Internet Exploreru udělalo nejčastěji používaný prohlížeč pro stažení jiného prohlížeče.

Stejně tak Windows byly svého času legendární shit - Windows 95 počínaje a Windows Me konče (Windows 98 a 98SE se na to, že běžely na DOSu, docela povedly, i když s kvalitami NT-based systémů se to nedalo srovnávat). Možná byly lepší OS, ale MS měl lepší marketing a tak to tyhle kvazisystémy vyhrávaly. A kromě toho, že byly dost zabugované, měly celkem funkční uživatelské prostředí.

Android je, jaký je. Já nechci tvrdit, že je to super systém, to v žádném případě. Ale jaké mám alternativy, když odmítám jablečný svět, protože mi nevyhovuje jeho ekosystém a politika? Ve Windows světě je to v telefonech podobné jako kdysi v Bada světě - vývojáři na to víceméně kálej, protože aby uspokojili poptávku, musí nejdřív dělat pro Android a iOS (klasický začarovaný kruh - aplikace se dělaj pro OS, který má velkou uživatelskou základnu, a ten má velkou uživatelskou základnu proto, že se pro něj dělaj aplikace). Takže i já mám ve svém phabletu Android (rootlý 4.4.x) a světe div se, používám v něm banku, i když na tentýž mobil chodí potvrzovací SMSky (challenge pro útočníky: vybílete mi účet, hurá do toho!).

A docela by mě zajímalo, jak lze bez vědomí a aktivní pomoci uživatele zavirovat tenhle Android. Já ještě žádnou breberku nechytil a docela se těším na tu zkušenost, až se tak stane a já o tom nebudu vědět. Jó, to ve Windows světě, to bylo svého času jiné, tam člověk opravdu nemusel udělat nic víc než zapnout PC a připojit ho na internet a během pár minut byl v PC solidní malwarovej mejdan :) (možná zrovna v té době vznikl ten vtip/nevtip o tom, že počítač lze zabezpečit jen tak, že se odpojí od všeho, zakope se tři metry pod zem a přečuhující kabely se musí usekat).

Celá tahle debata je jednoduše o tom, že ty, kudy chodíš, tudy z tebe padá hnůj na Android. A je z toho úplně cítit, jak ti to dělá dobře, což lidi vidí a stejně jako mně jim to nejspíš už leze krkem, protože tyhle kdydy jsou všude i při té nejmenší příležitosti. Bohužel realita je taková, že ty lidi ten Android používají a Windows v telefonu ne. A to musím říct jako člověk, co zná osobně pár lidí (moc ne, dá se to počítat na prstech jedné ruky), kteří mají Windows ve svých Lumiích nebo v něčem podobném, a všichni do jednoho jsou s tím spokojeni, byť někteří tvrdili, že jim to ze začátku připadalo hrozně zmatené a divné.

Každopádně jsem hodně zvědav na Win10, ačkoli jsem byl v tom jejich Insider programu, přestal jsem se tím zabývat a počkám si na finální verzi a zejména mě bude zajímat, co to udělá s podílem Windows v telefonech. A upřímně říkám, že teprve až poté, co se tenhle OS dostane na nějaký smysluplný tržní podíl, se budu vůbec zabývat tím, že bych ho vyzkoušel. Tutéž blbost, jakou jsem udělal s Badou na Wavu, jakkoli to byl slušnej kousek hardwaru, nehodlám opakovat.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba zjistuju, ze pouzivam IE11 stale castej na veci, ktere proste ve firefoxu nebezi ... navic je to daleko rychlejsi, stranky jsou plynulejsi .... uz jsem to tu jednou psal, ze se mi zda, ze se firefox zandroidovatel .... rikej si co chces, ale stejne jako si 95/98ky neodparou modrou smrt, tak uz si nikdy android neodpare zalagovanost ... proste novy firefox laguje, je silene pomaly a kdyz k tomu prijdu po delsi dobe, tak vidim, ze vyzral ..... waaaait a minute ... 7:15 hodiny CPU casu za necely den .... a to jsem byl v praci a nikdo na to ani nesahl ..... a neni to tim, ze by mi tam bezela nejaka stranka se silenym flashem ..... mam tu sice odhadem cirka 30-50 stranek, ale nactenych od posledniho pusteni jich mam poslednich ..... wait a minute .... 5 ..... a nikde zadny flash ..... jestli se mi podari prenest data formularu, tak dam vazne IE na desktopu sanci .... preci jen na tabletu je to jedina volba, tak proc ne i na desktopu ze?

Ja byl taky skepticky vuci aplikacim pro WP .... a .... proste .... jsou tam vsechny ..... nenapada me zadna, ktera by mi chybela nebo mohla chybet:) Typicky perfektni odezva, jednoduchy libivy design (ne ta kolotocarina jak predvadi android), hlavne vsechno je unifikovane (i iOS mi pripadne dost chaoticky, kde kazda aplikace vypada jinak, android bez komentare), presne vis, kde ma program nastaveni, ovladaci prvky jsou dole (OMG!), aby se tam dalo dostat prstem jednou rukou a ne jak v cirkuse rozhazene navigacni prvky a toasty zcela nahodne v kazde aplikaci jinak (ala linux). At se podivas do jakekoliv recenze a ja se s tim ztotoznuju, da se ten system charakterizovat velmi jednoduse "proste funguje". Paradni integrace MS sluzeb atd, to snad nebudu ani zminovat.
Co se tyce W10, tam to vidim jako revoluci a opet je videt dlouhodoby zamer ... na jedne strane gugl, ktery neinvestoval nic do androidu a protoze nebyla jina alternativa k iphonu ovladl jaksi zahadne trh ..... ted se snazi kopat se srandama typu android for work nebo chrome os, ale to je jen fiasko za fiaskem, takze na desktopu MS nic neohrozuje. Zato v MS na to sli velice veeelice chytre .... kdyz pochopili jak zaspali s WM a nastupem WP, tak na to pujdou opacnou cestou sice zdlouhavejsi, ale zato postavenou na pevnych zakladech a ne typu "halo akce" s androidem a protlaci to zkratka hrubou silou jako tank pres desktop .... uz dnes si pomalu nedovedu predstavit proc vyvijet novou nesystemovou aplikaci pro win32 ... proc? V RT je to snazsi ..... clovek ma obchod, muze i neco vydelat, pobezi to na vsech desktopech a hlavne pobezi to uplne na vsech tabletPC a na WP telefonech, to vse jako bonus:o) Kdyz to clovek veme za dobry konec, tak ve finale muze udelat zcela univerzalni aplikaci, ktera pobezi jak na iOS, tak i na te zelene mizerii ..... vyvojarske prostredi, to byla vzdy sila MS .... taky kdo nekdy delal neco pro android a pro WP/RT, tak asi da zapravdu, ze je to uplne jiny svet ...... takhle se MS proste osmoticky protlaci i do mobilu ...... uz dnes android spoustu lidi sere, ze se neda updatovat a jenom ctou, jak je ktera verze nebezpecna a maji smulu i treba s funglnovym telefonem ..... to proste prijde, lidi si nenechaji vecne srat na hlavu a gugl to vi, on ma provize z prodeje na jeho storu a zbytek je mu u prdele, oni vi, ze tu nebudou vecne, tak do toho proste neinvestujou .....

Co se tyce rootu androidu .... uz jenom samotny superadmin v sobe ma botnet, takze nevedomky aspon prispivas na jeho vyvoj minimalne "virtualnim klikanim na reklamy":o) Verze 4.3 byla guglem odepsana, je tam napadnutelna webview komponenta na kazdem zarizeni .... staci upravit stranku ..... osobne bych si nedal internetove bankovnictvi ani na WP a to to nikdy nebylo prolomeno a zadna aplikace nema pristup k SMS, ale proste mi to prijde debilni neco takoveho pouzivat ..... a na androidu, jeste rootlem, lol a good luck:o)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ked uz vybrali 11x viac penazi mozu nakupit suciastky este vo vacsom a este cenu znizit ;)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jo CHIP sice stoji $9 ale postovne je dalsich $20, to je nahodicka ze je postovne tak drahe ze?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo, co je INTEL Edison Board Kit for Arduino?
Třeba zde https://www.sparkfun.com/products/13097 nebo přímo u nás pak zde http://eshop.netfox.cz/intel-edison-board-kit-for-arduino_d386181.html
Našel jsem to při hledání Arduina. Na první pohled to vypadá docela zajímavě, nemáte s tím někdo zkušenost?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.