CDR.cz - Vybráno z IT

Chuť piva z dánského pivovaru Carlsberg je vyvíjena umělou inteligencí

Dánský pivovarnický gigant zahájil již před časem projekt pivní identifikace, při kterém by měla umělá inteligence, za pomoci nejrůznějších senzorů, dokázat predikovat výslednou chuť piva ještě před tím, než se fyzicky uvaří.

Carlsberg je dánský pivovarský gigant, který je vždy otevřen novým chutím a technologiím. Byl založen v roce 1847 v Kodani, kde sídlí dodnes. Nyní se dokonce obrátil na univerzitu v Aarhasu, Technickou univerzitu v Dánsku a technologické společnosti, včetně Microsoftu, aby mu pomohli zapracovat do výzkumu a vývoje piva i umělou inteligenci. Tím by se celý proces vývoje mohl zkrátit až o třetinu.

Až do současnosti probíhal vývoj tak, že Joch Förster, ředitel a profesor procesu kvašení, byl odkázán na své chuťové buňky, když musel ochutnávat stovky druhů piva. Nyní senzory dokáží zaznamenat jednotlivé chutě a umělá inteligence predikuje budoucí potencionální chuť výrobku.

Celý projekt „pivní identifikace“ je rozplánovaný na dlouhé tři roky. V současné době nemají za sebou ani třetinu. Tato doba je tak dlouhá, protože se musí celý systém naučit metodou strojového učení různé algoritmy, chutě a aromata ovlivňující chuť výsledného produktu.

Společnost Carlsberg však nezáleží jen na vývoji té nejlepší chuti. Ví totiž, že pivo je ovlivněno mimo jiné i kvalitou nebo dobou skladování. Proto již ve 30 hospůdkách využívá tzv. IoT neboli „síť zařízení.“ Tato síť by měla hlídat úroveň zásob, teplotu, vlhkost a další parametry, důležité při skladování piva. Zkrátka tento pivovar chce udělat vše proto, aby jeho 

Diskuse ke článku Chuť piva z dánského pivovaru Carlsberg je vyvíjena umělou inteligencí

Středa, 10 Říjen 2018 - 00:22 | ldx | Takže ideální pivo pro stroje :D Co by na to...
Úterý, 9 Říjen 2018 - 10:03 | Ondar | Jak může --Siri-- Cortana vědět, co mi chutná ;)...
Sobota, 6 Říjen 2018 - 11:02 | tony | a jeho chuť je umělá... a to se vyplatí, děkuji...

Zobrazit diskusi