CDR.cz - Vybráno z IT

Chytré hodinky s Braillovým písmem - cenově dostupné řešení pro nevidomé

Dot Smartwatch
Nevidomí budou moci držet krok s dobou. Představují se Dot - první chytré hodinky na světě s podporou Braillova písma.

Chytrých hodinek je na trhu spousta, technologicky se však nijak výrazně neliší. Místo ciferníku mají malou obrazovku s dotykovým ovládáním, kterou bohužel nemohou používat nevidomí a jinak zrakově postižení jedinci. V současnosti u takových lidí klesá technologická i čtenářská gramotnost. Nevidomí nejsou schopni držet krok s dobou a navíc jsou odříznuti od mnoha důležitých informací, které nejsou k dispozici v tištěné podobě. Několik řešení sice existuje, například funkce předčítání textů hlasovou asistentkou Siri nebo elektronické čtečky Braillova písma, jsou však drahé a mnohdy dost nepraktické.

Dot Braille

Jihokorejský startup Dot chce pomoci nevidomým a přichází s unikátním nositelným zařízením. Chytré hodinky Dot jsou první svého druhu, které jsou vybaveny technologií pro vysunování bodů. Kombinací celkem 24 výsuvných bodů se na ploše hodinek vytváří symboly Braillova písma. Body je možné je kalibrovat pro zobrazení úplně nových znaků, uživatel si také může zvolit rychlost přeměny symbolů, maximální hodnota dosahuje 100 Hz.

Dot Braille Runner

Velkým pozitivem novinky je soukromí. Až doposud byli nevidomí odkázání pouze na předčítání textů nezáživným hlasem Siri, což v případě "čtení" soukromých zpráv ve společnosti mohlo vést k nepříjemným situacím. Nyní si mohou zprávy přečíst sami a v hlavě si pouze nechat znít hlas odesílatele. Hodinky Dot je možné spárovat se smartphonem přes Bluetooth 4.0, zrakově postižené osoby tak mohou dotykem číst textové zprávy, elektronické knihy a další příchozí notifikace. Kromě toho mají být obdařeny funkcemi pro zobrazení aktuálního času, budíku či navigace.

Chytré hodinky Dot mají na plně nabitou baterii vydržet pět dní. Předobjednávky by měly být zahájeny v průběhu letošního roku a cena by neměla překročit hranici 300 dolarů, což je zhruba 7500 korun bez daně. Na bližší specifikace si tedy budeme muset ještě chvilku počkat.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chytré hodinky s Braillovým písmem - cenově dostupné řešení pro nevidomé

Sobota, 29 Srpen 2015 - 11:15 | Pepa Zdepa | Vypadá to tak, že postupně technologie opravdu...
Pondělí, 3 Srpen 2015 - 10:29 | BTJ | Tak jinak se to da udelat a daleko lepe, ze tam...
Pondělí, 3 Srpen 2015 - 09:12 | Lojza Suchánek | No..zase, jak to udelat lepe? Imho to není uplne...
Pondělí, 3 Srpen 2015 - 00:59 | BTJ | "Nevidomí nejsou schopni držet krok s dobou...

Zobrazit diskusi