CDR.cz - Vybráno z IT

Konečně pořádné chytré hodinky? Samsung Gear 2 a Gear 2 Neo nově bez Androidu

nepřehlédněte
Trh s chytrými hodinkami se postupně rozrůstá a nejnovější přírůstky z dílen Samsungu určitě stojí za povšimnutí. Výrobce do nich ukryl rychlejší procesor, infraport pro ovládání TV a celý koncept trošku více osamostatnil - hudbu si přehrajeme i bez mobilu!

Mezinárodní mobilní veletrh MWC je v plném proudu a výrobci se neustále chlubí novými kousky hardwaru. Jedním z prvních, kdo veřejnosti představil své produkty, byl jihokorejský Samsung. Vedle očekávaného phabletu Samsung Galaxy S5 představil také zajímavou dvojici chytrých hodinek.

Nedávno jsme vám v článku „Sestavujeme ideální chytré hodinky: Jak si je představujeme a co by měly umět?“ ukázali, jak si představujeme kousek hardwaru, do nějž bychom klidně investovali. Jaké parametry a nové funkce nové hodinky od Samsungu nabídnou a kolik bodů z našeho náročného seznamu splňují?

Samsung Gear 2 a Gear 2 Neo - dražší elegán i  levnější model bez fotoaparátu za 5 000 Kč

Nástupce modelu Gear s rozměry 38 × 59 × 10 mm nevypadá na první pohled vůbec špatně. Výrobce do miniaturního těla o váze 68 gramů (37,9 × 58,8 × 10,0mm a 55 gramů u Neo) ukryl dvoujádrový procesor na frekvenci 1 GHz, operační paměť slušných 512 MB a data uživatel uloží na 4 GB úložiště.

Jak jste si mohli všimnout, v názvu chybí slůvko „Galaxy“. Samsung totiž dříve použitý Android nahradil upraveným OS Tizen. Zajímavá je i konektivita, která byla vedle standardního Bluetooth doplněna i o infraport. Ano, slyšíte správně - infraport uživatelům údajně poslouží pro snadné ovládání domácích televizorů apod.

Nově k hodinkám navíc nebude problém připojit vedle mobilního telefonu i headset, díky němuž budeme moci telefonovat a poslouchat hudbu přímo z hodinek. Výrobce tím chce trošku omezit závislost zařízení na mobilním telefonu. Samozřejmostí jsou notifikace, přijímání hovorů a další funkce jako přesun obsahu z a do hodinek.

Notifikace si u obou modelů zobrazíme na 1,63" dotykovém Super AMOLED displeji s rozlišením 320 × 320 obrazových bodů. Z předinstalovaných aplikací lze zmínit přehrávač, stopky, hlasového průvodce S Voice, počasí, kalendář a další. Zbytek aplikací si uživatel bude moci stáhnout prostřednictvím marketu SamsungApps.

Stoupla výdrž na baterii

Na jedno nabití 300mAh baterie výrobce uživatelům slibuje výdrž 3 dny při aktivním používání a dokonce až 6 dní při běžné aktivitě. Nejedná se o špatné hodnoty, minulá generace před aktualizací vydržela pouhý den a půl, ale našemu ideálu - 7 dní při aktivním používání - se to zatím nepřibližuje. K nabíjení je připravena speciální dokovací stanice, která sice umožnila tvorbu čistšího designu, ale musíte jí v případě potřeby nabíjení nosit při sobě.

Stanice, do které hodinky zacvaknete, připojíte micro USB a můžete nabíjet. Už aby se rozšířilo bezdrátové nabíjení

Změří tep a poslouží sportovcům

Zadní část hodinek, která dříve neplnila žádnou funkci, je nyní doplněna o senzor snímající srdeční tep. V kombinaci s předinstalovaným pedometrem (krokoměrem), fungujícím díky gyroskopu a akcelerometru, se jedná o zajímavé řešení pro sportovce. Hodinky totiž mohou s pomocí chytré aplikace analyzovat majitelův den a poté mu podat podrobný report o aktivitě.

Při běhání tak nebudete muset nosit v kapse velký telefon a navíc si, viz výše, můžete pustit hudbu do bezdrátového sluchátka přímo z hodinek. Bát se nemusíte díky certifikaci IP67 ani vody a prachu.

Kde se Gear 2 a Gear 2 Neo liší? Fotoaparátem a zpracováním

Samsung Gear 2 má po vzoru svého předchůdce integrovaný fotoaparát s 2Mpix rozlišením, který zvládne nahrávat až 720p video s 30 fps. Verze Neo fotoaparát nemá. Výrobce naštěstí dostal u Gear 2 rozum a čočku fotoaparátu přesunul z pásku hodinek do jejich těla, čímž přibyla další důležitá vlastnost, kterou jsou výměnné pásky, což dává uživateli prostor pro náhradu stávajícího dle jeho vkusu. Na těle obou modelů navíc ještě přibylo pod displejem tlačítko pro vyvolání hlavní obrazovky.

Kovové zpracování Gear 2 ustoupilo v modelu Gear 2 Neo plastovému tělu. Vedle dražšího kovového modelu s fotoaparátem tam bude mít uživatel na výběr i levnější plastovou variantu bez fotoaparátu právě v podobě Gear 2 Neo. Výhodou levnějšího kousku pro někoho může být několik barevných variant a v neposlední řadě nižší cena.

Výrobce začne modely na trh uvádět kolem dubna tohoto roku. Cena Samsung Gear 2 by se měla pohybovat kolem 7 000 Kč a za Gear 2 Neo podle prvních informací zaplatíme kolem 5 000 Kč.

 Jak si modely Gear 2 stojí proti ideálním hodinkám podle představ CDR:

Ideální hodinky podle CDRSamsung Gear 2Samsung Gear 2 Neo
 Bluetooth připojeníAno + infraportAno + infraport
 Podpora více OSNe - pouze AndroidNe - pouze Android
 Dobře viditelný displej s podsvícenímAno - Super AMOLEDAno - Super AMOLED
 Praktický tvar k nošenízhodnotíme v testuzhodnotíme v testu
 Vyměnitelné páskyAnoAno
 NFCNe - NFC je urkyto v kolébceNe- NFC je urkyto v kolébce
 Vibrační notifikaceAnoAno
 Výdrž jeden týdenNe - pouze 3 dnyNe - pouze 3 dny
 Dostatek aplikacíSpíše anoSpíše ano
 Cena do 6 000 KčNe - cca 7 000 KčAno - cca 5 000 Kč
 Bezdrátové nabíjeníNeNe

Druhá generace hodinek z dílen Samsungu se v mnohém poučila z neduhů předchozí verze a za nemalé inovace výrobce chválíme. Vysoká cena kolem 7 000 Kč však pravděpodobně bude pro běžného uživatele překážkou. Pokud se ceny potvrdí, může to změnit levnější model Gear 2 Neo.

Obě představená zařízení si v současné podobě kupce nepochybně najdou především v řadách majitelů dražších smartphonů a díky integrovaným čidlům se mohou hodinky dočkat i nemalé obliby u sportovců.

Zdroje: 

1, 2, 3

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konečně pořádné chytré hodinky? Samsung Gear 2 a Gear 2 Neo nově bez Androidu

Žádné komentáře.