CDR.cz - Vybráno z IT

Chytré hodinky se skládají jako lego! Stačí si vybrat jaké funkce zrovna chcete

Blocks Watch 01
Chcete chytré hodinky, které vydrží déle? Přidáte si baterii či dvě navíc, které snadno zapojíte jako bloky k pásku a vesele můžete vyrazit na cesty. Chybí vám GPS? Žádný problém! Blocks jsou konečně tady.

Na trhu jsou dnes hodinky s nejrůznější funkcionalitou i výbavou. Pokud se podíváme na trh těch chytrých, zdá se zatím hledání "ideálu" slepou uličkou. Hezké modely má Motorola se svými 360, Samsung potěší Gear S2 a Huawei mile překvapil s novými Watch.

Ať už se ale podíváme na jakékoliv z nich, bude vždy něco chybět. Jednou je to GPS, podruhé delší výdrž baterie a poté zase třeba indukční napájení. Výběr tedy zkrátka není jednoduchý.

Poskládejte si ideální chytré hodinky

To se ale brzy změní. Novinka s příhodným názvem Blocks není nic jiného, než hodinky, které si z jednotlivých modulů poskládáme sami. Uživatel si zakoupí základní modul, což v tuto chvíli bude hlavní část s kulatým dotykovým displejem, procesorem, pamětí, operačním systémem a baterií. Další moduly už jsou pak jen a jen na uživateli, zda bude potřebovat třeba GPS. Moduly mají podobu jednotlivých částí pásku a lze je vyměňovat za chodu.

Blocks Watch 05Blocks Watch 06Blocks Watch 04

Potřebujete tedy před cestou do terénu výdrž na týden? Není problém, připojíte si baterii či dvě navíc. Jednoduché a prosté. Firma ukazovala své prototypy a vize již nějakou dobu, ale až nyní půjde s "kůží na trh", konkrétně 13.10. na startupový server Kickstarter.

Blocks Ui 06Blocks Ui 02Blocks Ui 03

Podle prvních informací bude kulaté tělo hodinek skrývat procesor Qualcomm Snapdragon 400 (stejný jako v LG G Watch), dále Bluetooth, WiFi, pohybový senzor a mikrofon pro hlasové rozpoznávání a příkazy. Podle tvůrců bude sice použitým OS Android ve verzi Lolipop, ale nebude se jednat o Android Wear.

Blocks Watch 02

Pokud bude Kickstarterová kampaň úspěšná, bude to znamenat vypuštění na trh přibližně v polovině příštího roku. V případě velkého zájmu pak tvůrci vedle dotykového OLED displeje mluví také o elektronickém inkoustu ve stylu Pebble.

A jaké moduly lze očekávat? Všechny možné. GPS, NFC, baterie, modul pro SIM apod. Naráz jich půjde použít 4-5. Za hodinky se 4 moduly prý zaplatíme kolem 250 dolarů (cca 6 500 Kč), přičemž cena po kampani bude tradičně ještě o něco vyšší.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chytré hodinky se skládají jako lego! Stačí si vybrat jaké funkce zrovna chcete

Pátek, 9 Říjen 2015 - 23:38 | tony | no co den to baterie v reminku navic, tak na 3...
Pátek, 9 Říjen 2015 - 18:43 | HKMaly | Vyjimecne musim souhlasit. Android je system...
Pátek, 9 Říjen 2015 - 18:39 | HKMaly | Nedavas pozor. Baterky jdou pripnout jako moduly...
Čtvrtek, 8 Říjen 2015 - 22:32 | BTJ | To je přímo vynikající návrh. Má jen dvě drobné...
Čtvrtek, 8 Říjen 2015 - 17:23 | DRK | "Stačí si vybrat jaké funkce zrovna chcete...

Zobrazit diskusi