CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čínská letadlová loď v Tichomoří: ultimátní zbraň nebo jen papírový tygr?

Ono to s DF21 nebude tak horké.... v těchto demonstracích síly se vždy krapet přehání

"The emergence of the DF-21D has some analysts claiming that the "carrier killer" missiles have rendered the American use of aircraft carriers obsolete, as they are too vulnerable in the face of the new weapon and not worth the expense. Military leaders in the U.S. Navy and Air Force, however, do not see it as a "game changer" to completely count carriers out. First, the missile may not be able to single-handedly destroy its target, as the warhead is believed to be enough to only inflict a "mission kill" to make a carrier unable to conduct flight operations. Secondly, there is the problem of finding its target. The DF-21D has a range estimated between 1,035 to 1,726 mi (899 to 1,500 nmi; 1,666 to 2,778 km), so a carrier battle group would need to be located through other means before launching. Over-the-horizon radars cannot pinpoint their exact locations, and would have to be used in conjunction with Chinese recon satellites; recon aircraft and submarines could also look for them, but they are vulnerable to the carrier's defenses. Finally, although the DF-21D has radar and optical sensors for tracking, it has not yet been tested against a ship target moving at-sea at up to 55 km/h (30 kn; 34 mph), let alone ones using clutter and countermeasures. The "kill chain" of the missile requires processing and constantly updating data of a carrier's location, preparing the launch, programming information, and then firing, a chain the U.S. military's AirSea Battle concept involves disrupting. Some U.S. analysts believe that the DF-21D doesn't fly any faster than Mach 5.

The DF-21D reentry vehicle appears to bear similarities to the American Pershing II missile's RV, which was withdrawn from service in 1988. The Pershing II's RV weighed 1,400 lb (640 kg) and was fitted with four control fins to perform a 25-G pull-up after reentering the atmosphere, traveling at Mach 8 and then gliding 30 nmi (35 mi; 56 km) to the target to pitch into a terminal dive. Army training manuals about the missile are available on the internet and public open-source literature extensively describes it; the DF-21 has a comparable range and payload. Though much is made of the DF-21D's damage infliction ability based solely on velocity and kinetic energy, the Australian Strategic Policy Institute has calculated that the energy of an inert 500 kg (1,100 lb) RV impacting at Mach 6 had similar energy to the combined kinetic and explosive power of the American subsonic Harpoon anti-ship missile, which is one-quarter the energy of the Russian supersonic 12,800 lb (5,800 kg) Kh-22 missile traveling at Mach 4 with a 2,200 lb (1,000 kg) warhead.

The missile was shown to the public during the parade in Beijing celebrating 70 years since the end of World War II on September 3, 2015. A parade video shows missiles marked as DF-21D."

“Some countries might buy them just to impress their neighbors, but their combat effectiveness would be negligible unless the country also invested in the needed detection, data processing, and communications systems" - Roger Cliff

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že strefit se do pohyblivého cíle s balistickou raketou nebude vůbec žádná sranda.

Navíc je tu ten problém, že Číňané rádi přehánějí s technickými specifikacemi svých "hraček", takže v reálu ta střela nemusí být až tak skvělá. Dezinformace je uznávaný prostředek v mezinárodních kruzích, proto je potřeba vše brát trochu s rezervou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Papírový tygr, papírový tygr, bože, to jsou žvásty. Doteď neměla Čína žádnou letadlovou loď, teď má jednu slabou cvičnou, za pár let bude mít šest silných, pořád budeme cintat o papírovém tygrovi?

Podle mě je jedna, byť zastaralá letadlová loď podstatně silnější, než žádná, a šest takových zase podstatně silnějších, než jedna.

Můžeme leda čekat, jestli Čína dokáže udržet tempo a kvalitu výroby a obsluhy - nebo jestli to pofrčí jako slavné torpédoborce Zumwalt, kterých bylo dvanáct ze čtrnácti přivlečeno z první plavby zpět remorkérem, protože byly kvůli závadě neschopné plavby - jeden dokonce přímo z Panamského průplavu. (Pokud to ovšem není dezinformace, CTHH se k tomu ještě nevyjádřilo. :-) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LOL.. no vzhledem k tomu, že z celé Zumwalt class jsou na vodě teprve dva a jen jeden (DDG-1000) je operační, tak to asi kapku dezinformace bude :). Ale zase fakt je že stihl nabořit vrata panamského průplavu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dvanact ze ctrnacti? Vis o tom, ze postavene maji byt celkem pouze 3 kusy, z toho dva kusy jsou hotove a treti ve stavbe, spusteni na vodu 2018?

To pocitas jak Japonci americke ztraty, kdy nektere americke lode by musely byt potopeny az 5x, aby ty pocty vysly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nektere byly ... specialne letadlove lode (u kterych se to dobre pocita) nekolikrat byly nahlasene jako zlikvodovane na zaklade pozorovani horici paluby, nacez Americane to po nejake dobe uhasili, Japonci zautocili znova a zapocetli dalsi potopenou letadlovou lod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Země, která dokáže na orbit dostat vlastní orbitální stanici rozhodně nemůže být papírový tygr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muze - Rusko.

Dostali na orbit vlastni stanici, pricemz uz 10 km za Moskvou nemaji na silnicich asfalt a bydli tam v dirach v zemi a polorozpadlych chaloupkach z 19 stoleti. Ale maji v nich barevne televizory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S těma dírama v zemi už to nebude zas až tak aktuální :-)

Ale je pravda, že všechno je to jenom otázka priorit. Když je státu jedno, že jeho lidé trpí, tak si v klidu na orbitu postaví vesmírnou stanici...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi máte problém s pochopením psaného textu... měl by jste se nechat vyšetřit, jestli nemáte dyslexii ;-)

Text jasně mluví o tom, že ta letadlová loď je papírový tygr! Přece jenom ji Číňané plánuji využít hlavně pro trénink posádek pro budoucí letadlové lodě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.