CDR.cz - Vybráno z IT

Co ukryl Steve Jobs do časové kapsle? Po 30 letech se jí konečně podařilo nalézt

Časová schránka z konference, na níž roku 1983 prezentoval i Steve Jobs, měla být původně vyzvednuta v roce 2000, ale kvůli změnám terénu nebyla nalezena. Nyní už měl pátrací tým štěstí - co skrývá a jaký kousek historie do ní ukryl vizionář Steve Jobs?

Steva Jobse nám v těchto dnech nemusí připomínat jen spousta technologických vychytávek z produkce Apple, ale najdou se i věci, na které se časem pozapomnělo a nyní se je opět podařilo nalézt.

Roku 1983, na Aspen International Design Conference, byla do země umístěna schránka, do níž přednášející umístili osobní věci, které měli v danou chvíli u sebe. Mezi skupinkou vybraných byl i zesnulý vizionář a zakladatel Applu - Steve Jobs (24. února 1955 – 5. října 2011).

Do schránky Steve ukryl věc odkazující na zařízení, jenž bylo v danou chvíli středobodem jeho zájmu - myš od počítače Apple Lisa. Počítač byl na trh uveden právě začátkem roku 1983 a přestože se kvůli vysoké ceně nesetkal s větším zájmem (firmy dávaly přednost levnějšímu a méně výkonnému IBM PC), stal se v některých ohledech inspirací pro úspěšný Macintosh.

Na konferenci Jobs předpověděl mnoho současných trendů a vizí, jenž jsou v tuto chvíli realitou. Mezi témata patřila světová počítačová síť, předpověď vývoje trhu s počítači, masové rozšíření bezdrátových sítí apod. 

Kapsle se ztratila... Naštěstí jen na pár let

Původně mělo k vyzvednutí kapsle dojít v roce 2000, tedy na začátku nového milénia.  Bohužel, nebo možná naštěstí, se jí nepovedlo najít kvůli proběhlým stavebním projektům, které místo uložení na dlouhá léta ukryly. Schránka už se zdála být ztracenou, dokud se tvůrci pořadu Diggers pod taktovkou National Geographic nerozhodli relikvii nalézt.

Hledání bylo úspěšné a stav kapsle se zdál být překvapivě zachovalý. Po vyzvednutí bylo prý několik ukrytých předmětů lehce poškozených, ale například myš od počítače Lisa byla díky plastovému obalu bezpečně ukrytá. Uvnitř kapsle se prý nachází až stovky věcí a vedle zmíněné originální myši zde prý lze nalézt balení piv, Rubikovu kostku a spoustu dalších věcí.

Otevírání kapsle budeme moci sledovat v pořadu Diggers 25. února 2014, kdy se dozvíme další detaily o obsahu kapsle a ukrytých předmětech.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co ukryl Steve Jobs do časové kapsle? Po 30 letech se jí konečně podařilo nalézt

Středa, 19 Únor 2014 - 14:33 | Miroslav Jasso | Sice už je to pár let, co jsem četl Jobsův...

Zobrazit diskusi