CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k CSYS lampy s životností 37 let nahradí klasické LED osvětlení

Zase krmení pro rybičky. Žádná bílá LED nevydrží svítit 160.000 hodin aniž by jí nepoklesla účinnost ať jí chladíte sebelíp.
Pamatuju si, že jako malé dítě jsme měli video na VHS. Pořád na čelní straně svítila červená dioda. Druhá vedle svítila jen když se přehrával film. Už po 3 letech bylo jasně vidět, že každá svítí jinak intenzivně. A to byla obyčejná hloupá červená LED.
Troufám si tvrdit, že zdroj pro led taky nevydrží tak dlouho :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to je ale "marketingový kasožvást" (c)Wift.
Phillips běžně garantuje 25000h, což odpovídá 25letům běžného používaní. A to vše bez heatpipes. Ostatně jak se zvyšuje účinnost LED chipů, tak to také znamená menší produkci tepla.
Například před 3 lety 55lm/W, dnes jsou 75lm/W a to za normalni cenu. Napr IKEA 13W/1000lm/299kc se zmerenym CRI=92!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O který konkrétní typ se jedná? Jak a čím jsi měřil Ra? Dík za info.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jedna se o tuto LED (zarovku)
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00257482/

zde je test, Ra je 90,6, sorry ale i tak je to vyborne:
http://fastvoice.net/2014/10/03/doppeltest-mueller-licht-hd-led-contra-i...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se o stejný výrobek? ... Je, už jsem se tím prohrabal. Jen aby ty parametry splňovaly všechny. Ra>90 za tu cenu - asi vyzkousim.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hadam, ze kondenzatory ve zdroji budou uzivatelsky vymenitelne :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

aktivní větráček? Ještě aby mi hučelo světlo....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vysavač Dyson máme 12 let a nemůžeme si jej vynachválit. Sice stál 13 tisíc, ale na bezsáčkovém provozu se to už dávno vrátilo. Je pořád jak nový, jen nádoba na prach zevnitř zmatněla. 2x ročně se vypere HEPA filtr v trošce studené vody, to je veškerá údržba. Zlatý stroj.

Ale do téhle ptákoviny nepůjdu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bezsáčkových vysavačů jsou mraky, nebo si ho můžete vyrobit jednoduše i jakéhokoliv sáčkového. Dyson se jen dlouho marně snaží napodobit Apple - designový výrobky předražený jako prase.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bezsáčkových je kopa. Ale v drtivé většině to nahrazují kopou filtrů, které se musí pořád měnit takže mají stejný problém jako sáčkové. Dyson řeší zadržování prachu jinak (i když filtry má taky). Dnes už jsou i jiné odstředivky jako Dyson, ale kopa jich rozhodně není.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dyson má ten filtr, co se dvakrát ročně pere - před praním je na něm taková malá skvrnka. A pak má trvalý na výstupu, ten nejde vyndat, na chytání prachu z uhlíků. To je všechno.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tohle miluju - pět mínusů za čistou pravdu. Blahoslavení chudí duchem...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Áno, jsou jich mraky. Například sousedka měla Philips. Dva a půl roku. Pak se vysypala ložiska.

Víte, kdybych to neměl doma, třeba bych vám i uvěřil. Ale takhle ne. Vy srovnáváte čínské šmejdy od Foxconnu, počítané na rok provozu, s kvalitním výrobkem z Anglie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muhehehe, 37 let provozu bez ztráty účinnosti jen díky použití hotpipe... Já bych klidně garantoval i 150 let, vyjde to na stejno.
No nekupte to, předražené leštěné prdy v luxusním marketingovém podání!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych nechal nejakeho pravnika podivat se na tu garanci. Co presne se stane, kdyz tu ucinnost ztrati? Vrati mi penize? A co kdyz mezitim zkrachuji?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kazdej tu resi zivotnost a marketing. Dobre, jsou to krasozvasty, ale...
Ja tam vidim opravdu vyborne resenou mechanickou cast. Otaceni, zvedani. Mel jsem kotel lampicek a vsechny staly za hovno. Klouby nedrzely jak bylo potreba, vsude samej drat, "dobre ukrytej". Proste ne. Tohle se po mechanicke strance opravdu povedlo.
A ta zivnotnost, svitivost.
To se myslim da vyresit. Za tu cenu lze zdroj neosidit.
LEDku bych tam dal 12W a software by mel naprogramovanou krivku starnuti toho polovodice a tak bych kompenzoval konstantni svitivost. Asi by se dala jeste merit teplota ( a svitivost) a drzet se urcite max hranice.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nastavení lampičky se mi po mechanické stránce též líbí, dobrý nápad. Chybějí mi tam však ještě dva stupně volnosti. Natočení klem osy horizontálního posunu a sklopení či nadzvednutí světelného zdroje. Z vlastní zkušenosti vím, že svisle směrovaný tok světla jsem snad nikdy nepoužil. Vždy se jednalo o natočení a naklopení. Bude tedy muset ještě vymyslet "ohebnou" heatpipe.
Myslím si, že se brzo objeví "alternativní" konstrukce za zlomek původní ceny. Vždyť se jedná o "šuplíkovou" kolejnici, která je běžně dostupná. Zbývá doladit design.
Jako inspirace dobré.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.