CDR.cz - Vybráno z IT

Androidímu CyanogenModu přibude funkce snadného nahrávání obrazovky

Záznam obrazovky v CyanogenMod - img3
Snímek obrazovky nebo komentované video může být velmi užitečnou funkcionalitou, obzvláště pro vývojáře. Kvalitnější aplikace pro záznam obrazovky se ale často neobejdou bez rootu. CyanogenMod nabídne tyto funkce už v základu a to zřejmě v jeho následující verzi.

Pro rychlý snímek obrazovky (neboli screenshot) nalezneme v obchodě Google Play několik jednoduchých aplikací, horší už je to ale s aplikacemi pro pořízení komentovaného video záznamu. Ty bezplatné mnohdy nefungují správně a kvalitnější aplikace požadují většinou přístroj s rootnutým Androidem. Zprovoznění této funkcionality tedy není mnohdy až tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

Velmi oblíbené aplikace pro natáčení obrazovky (včetně záznamu zvuku pro komentář) jsou u Androidu například SCR Screen Recorder nebo Secret Video Recorder, za zmínku pak stojí i aplikace Screencast Video Recorder. U bezplatných aplikací si ale raději přečtěte popis na samotném obchodě Play, jejich demo verze mají mnohdy omezené funkce (například délkou videa nebo jeho kvalitou) a lákají tak spíše ke koupi plné verze.

Záznam obrazovky v CyanogenMod - img1

Velmi oblíbenému firmwaru CyanogenMod ale nově přibude tato funkce nativně – systém ji nabídne už v základu. To by mohlo potěšit nejednoho fanouška této Androidí ROM a zvláště vývojáře, na které tato novinka cílí především. Bez dodatečně instalované aplikace budou moci živě popisovat svůj rozdělaný projekt nebo novou funkci a samotní uživatelé jim mohou stejným způsobem podat zpětnou vazbu pro zlepšení. Uplatnění této novinky ale určitě najdeme i my, obyčejní uživatelé.

Záznam obrazovky v CyanogenMod - img4Záznam obrazovky v CyanogenMod - img2

Pořízení snímku nebo zahájení videa by mělo být opravdu snadné. Stejně jako u stávající verze CyanogenModu pořídíme snímek obrazovky přidržením hlavního tlačítka a tlačítka pro ubrání hlasitosti, záznam obrazovky spustíme naopak jejím zvýšením. Nastavení umožňuje také zobrazení bílé tečky v místě našeho dotyku s displejem pro snazší orientaci diváka. Níže uvedené video je nahráno právě skrze tuto novou funkci a reálně tak ukazuje její možnosti či prostředí.

V aktuální verzi CyanogenModu funkcionalitu pro záznam obrazovky nenalezneme a zřejmě přijde až s jeho další verzí, popřípadě jako aktualizace pro tu stávající. Tak či onak, podporovat by ji měly všechny telefony nebo tablety s tímto firmwarem a stát by se tak mělo podle všeho už brzy. Věříme, že mnohé z fanoušků CyanogenModu tato zpráva potěšila a říkáme si, kdy prosby uživatelů vyslyší i sám Google a stejnou novinkou obohatí i samotný Android.

Používáte CyanogenMod a zaujala vás tato funkce? A co vy, běžní uživatelé Androidu, jaké aplikace pro záznam obrazovky patří mezi vaše nejoblíbenější? Vaše názory i případné tipy uvítáme v komentářích níže.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Androidímu CyanogenModu přibude funkce snadného nahrávání obrazovky

Čtvrtek, 24 Říjen 2013 - 23:49 | Duck Daffy | Já na screenshoty z neROOTnutého Androidu 2.3.3 (...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 15:56 | HKMaly | Nebyla tu nedavno zprava, ze CyanogenMod presel...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 09:24 | Slavomir | Slovami BTJ: "Ten android je na tom jeste...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 09:03 | Dave Tramtunberk | Dívali jste se někdy co takový program má všechno...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 08:51 | Svatas | Několik let používám kombinaci dvou programů : 1...

Zobrazit diskusi