CDR.cz - Vybráno z IT

DARPA představila autonomní kvadrokoptéru, která hledá zraněné či výbušniny

Darpa 1
Organizace DARPA představila autonomní kvadrokoptéru, která je schopná pohybu v uzavřených prostorách, městské zástavbě i ve volné přírodě. Její pohyb je řízen čistě počítačem od okamžiku vzletu až po přistání. Určena má být pro civilní i armádní využití.

Celý projekt se nyní nachází ve stádiu označeném jako „Fáze 1.“. Cílem projektu je vytvořit helikoptéru, která nejen, že nebude potřebovat GPS nebo lidskou obsluhu, ale ani žádný jiný datový spoj s operátorem. Člověk pouze zadá úkol a helikoptéra jej splní. Typicky se jedná o fotografii zraněného vojáka, kterého je potřeba vyhledat v městské zástavbě nebo průzkum budovy, nalezení výbušnin, pohyb z bodu A do bodu B a zpět apod. Viz obr. níže. 

Darpa 4Darpa 5

Robot také může (ale nemusí) mít k dispozici mapu prostředí, ve kterém se pohybuje. Veškerá potřebná data si nese sebou „na palubě“ včetně řídícího počítače. Helikoptéra je schopná startu jak ze země, tak i ze vzduchu. Je možné ji samozřejmě dálkově ovládat a je také schopná letu podle GPS nebo radiomajáku nebo podle 3D modelu prostředí, díky tomu, že nese 3D laserový scanner na špici dronu.

Na přiloženém videu je dobře vidět, jak se laser cyklicky naklání, a tak získává 3D mapu v určitém (pro vidění potřebném) úhlu. Pokud je zapotřebí, letecký dron poskytne obraz z míst, kde se pohybuje, společně s plným 3D laserovým scanem. Je schopen pohybu jak v lese, tak i na poušti, a samozřejmě i v uzavřených prostorách hal.

Darpa 6Darpa 7

Pro testování měl DARPA tým k dispozici veškeré myslitelné vybavení a velkou letištní halu, kde byly postaveny různé typy prostředí. Robot se pak v těchto prostředích snažil autonomně orientovat a plnit odlišné cíle. Např. měl za úkol nalézt sudy s nebezpečnou hořlavinou. V reálném světě by pak hledal raněné vojáky nebo lokalizoval nepřítele. 

Celý projekt řídí Jean-Charles Ledé, projektový manažer DARPA. Je současně programovým manažerem oddělení taktických technologií DARPA. Již po prvních testech fáze 1. byl spokojen a bylo zřejmé, že tým dosáhl impozantních výsledků, které bude možné využít i v reálném světě. Nyní bude tým získaná data a zkušenosti analyzovat a bude pokračovat práce na fázi 2, která by měla zajistit vyšší autonomnost dronu.

Diskuse ke článku DARPA představila autonomní kvadrokoptéru, která hledá zraněné či výbušniny

Pátek, 28 Červenec 2017 - 18:58 | HKMaly | Hmmmm ... komentar jde pridat ale neni videt....
Pátek, 28 Červenec 2017 - 18:56 | HKMaly | Vyssi autonomnost? Bude taky vyzbrojena, nebo se...

Zobrazit diskusi