CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Test DVD: Data Tresor Disc přes zimu v jezírku

dopadlo to jak se cekalo dvd jsou jiz davno mrtva media ..to co jste zde clanku ukazali se vi poskrabana rezava odloupla vrstva a podobne jsou bezne nemoci dvd takze je zbytecne je vubec kupovat natoz na ne neco palit...tesim se na vysledek testu SSD intel kttery dopadne urci dobre

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já tvůj optimismus nesdílím. až intel ssd utopíme na zimu ve zmrzlé břečce, tak dle mého skromného názoru také zcela jistě ZDECHNE :-D...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to jsem nemyslel ze byste ho topili

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smyslem archivu je, aby data vydržela dlouho, pokud možno věčně :-) a pokusil se odolávat i vyskytnuvším se "katastrofám" (viz. vyplavené archivy a muzejní depozitáře při povodních). HDD a SSD pro tyto účely fakt vhodné nejsou.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

I když ho nebudou topit, Flash je natolik šílená technologii, že ztrácí data jaksi z podstaty. Současná generace Flash pamětí má Flash Data retention over temperature natolik zoufalou, že při teplotě pouhých 50C data vydrží 9let, při 70C již jen zhruba rok a při 100C již jen 5 měsíců.
Pokud k tomu přidáme degradaci samotných pamětí vlivem oxidace, možnost ztráty dat díky průletu kosmické částice, které trefí hradlo flash tranzistoru a změní jeho stav. Započteme životnost bezolovnatého pájení pamětí zjistíte, že DVD je proti SSD rock stable zlaté archivní medium.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je este horsie. Data retention u SSD je zavisle aj odpoctu prepisov. Cim viacej prepisov,tym je ta doba kratsia. Pri dnesnych 25/20nm MLC sa ta doba pohybuje radovo v mesiacov. Pri vyskokych teplotach sa moze pocitat na dni.

To nehovorim o TLC ,ktore sa urcite rozsiria aj do SSD. Tie maju parametre vo vsetkych smeroch horsie ako MLC.
NAND flash v SSD preziju este jedno,max. dve zmensovania vyrobneho proesu. Potom sa bude musiet pouzivat neico ine alebo vyrabat starsimi vyrobnymi procesmi.

Takze neverte v recenziach/diskusiach, ze z SSD pojde precitat data po dosiahnuti max.poctu prepisov. Je to loteria.
Toto som este v ziadenj recenzii necital. Vsade sa riesi ake je SSD super a ze pocet prepisov nieje problem. SSD je super ale ma vela ale.

SSD je super ale na archivaciu je to najnevhodnejsie medium. DVD/CD su na archivaciu jedny z najlepsich medii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se dost neresi fakt, ze kdyz se disk zaplani, tak ne jen ze klesa rychlost a I/O ale tez zbyvajici bloky brzy umrou ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas. To som tam nepisal, lebo na diit.cz bol test zivotnosti ssd, kde tu nizku rychlost bolo vidiet.

Otestovat poriadne SSD da zabrat ale skoro nikto to tak nerobi. Maximalky a idelane scenare,kde sa SSD ukaze v najlepsom svetle su dolezite. Relane testy su chabe (vecsinou len spustenie windows a nahratie levelu v hre)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta média nezdechla na utopení, ale na "inteligentní" zacházení s nimi, které nemělo s pobytem ve vodě nic společného. Vady, které vznikly pobytem ve vodě se taky díky tomu nemohly projevit, protože jste média mechanicky poškodili. Test prakticky ukázal jen šikovnost jeho autora :-))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, celej test je slusne receno k nicemu, u techto medii se predpoklada, ze budou v nejakych pouzdrech, teda ochrana proti poskrabani bude resena externe. To zajimave by melo byt to, jestli media vydrzi nekolika mesicni utopeni, jestli vydrzi mraz, jestli vydrzi horko, atd. Protoze pokud vam v archivu zacne horet, tak pravdepodobne se zvysi i teplota dejme tomu i jinak nehorlaveho obalu, pravdepodobne pri zatopeni archivu se pres obal dostane voda (ikdyby byl obal vodotesny, tak proste zatavene to nebude a teda se muze stat, ze vodotesnost povoli), takovych moznosti je spousta, ale zkouska pri ktere dojde k poskrabani medii proto, ze v zadnem obalu nebyla a prejel je omylem "traktor" je opravdu na nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutné, ale je to tak. Jediný test, který měl nějaký smysl, udělali naposled 8. 6. 2012. Od tý doby buď testujou jen samotné DTD, takže není s čím porovnat, nebo testujou vliv vody a mrazu, ale média při testu poškrábou.
Nachápu na co dělaj takovýhle nesmyslný testy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou nesmyslný testy (jen by to chtělo zkusit tu "opravu" médií pomocí brusný pasty nebo něčeho podobnýho). Představ si třeba požár, kde nepřijdou média přímo do styku s ohněm, ale může dojít třeba ke zborcení nějaký zdi, nebo dostanou záhul při hašení. Nebo třeba povodně. Pak je tenhle test úplně na místě.

Jinak ty testy s UV zářením budou určitě zajímavý, věřil bych DTD. Když už budete u toho, můžete nechat někde vedle grilovat ten testovací SSD, ani ne kvůli záření, jako kvůli vystavení vysokým teplotám :-).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Teda ještě dodatek, s tím UV zářením jsem si spojil vystavení na sluníčko, kde by byla i podstatná IR složka (proto zmínka o teplu), aby to někdo blbě nepochopil a nemyslel si, že si pletu UV a IR :). Pokud by to bylo čistě pod UV lampu, tak to by pak asi moc smysl nemělo, snad jedině z hlediska degradace plošného spoje SSD.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, jen bych po zkušenostech se starou elektronikou a notebooky, do kterých někdo něco vylil dodal, že v podstatě cokoli elektronického dříve, nebo později v byť jen lehce agresivním prostředí zajde v první řadě na korozi odkrytých spojů a na svod mezi blízkými spoji skrz rozpuštěné oxidy kovů atd...

Tj. SSD určitě nemají šanci, jakmile se pod BGA pouzdra dostane kapka vody (znečištěné = elektrolytu). Díky kapilárnímu jevu se vlhkost pod BGA pouzdra dostane rychle a vysychá velice pomalu, takže spoje korodují dlouho. A když svod překročí únosnou mez, není jak spoje očistit.

A to vůbec nemluvím o takových jevech, jako cínová vlákna, která krystalizují na pájce a jsou schopna spoje zkratovat přímo, nebo o degradaci čipů, třeba kvůli pomaličké difuzi kovů do polovodiče, mikrotrhlinkách ve spojích, jak uvnitř IO, tak třeba dendritech v pájce atd...

A v podstatě úplně přesně to samé, jako SSD, se týká i HDD, resp. elektroniky na nich. A jsem si skoro jistý, že z určitých důvodů, nejde elektronika na stejném typu HDD libovolně amatérsky přehazovat, jako to bývalo možné kdysi. Navíc u HDD toho může chcípnout víc, plotny jsou uzavřené prachotěsně, ale tlaku vody filtr neodolá.

Takže buď "zastaralá" DVD, resp. DTD, nebo geograficky rozprostřené diskové pole a trvalé napájení, údržba, náklady na propojení mezi částmi úložiště ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tie urcite dovody, pre ktore nejde prehodit elektroniku z rovnakeho HHD su adaptive format (nemyslim tym 4k sektory ale uplne nieco ine).
Kazdy HDD je v podstate unikat.
Robi sa to kvoli vytaznosti. Tymto sa vysplhala v podstate na 100%.

Pozri napr. na nizsie uvedeny odkaz. Je to tam tak ludsky popisane.

http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/seagate-momentus-54003_...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už bych testoval vliv zdi na média, tak bych všechna média poškrábal stejně (v rámci možností). A né, že je poškrábu omylem.
To, že je v testu něco, co bys rád otestoval, ještě neznamená, že je test proveden správně.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím v tom, že když už poškrábat, tak všude stejně... ale na druhou stranu bych prostě ani tenhle test nezatracoval. Nebo víš o tom, že by někdo udělal lepší? A myslím, že když tady zmíníme konstruktivní a rozumné připomínky, tak by je WIFT mohl při dalším pokračování testů třeba zohlednit (když se to bude dát rozumně realizovat).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to jednoduše: na tenhle test nejsem úplně moc pyšný, bohužel mi nějaká (asi okřídlená) mrcha ta média vytáhla z jezírka a zahodit kvůli tomu tu kopici práce, co s tím byla, mi přišla škoda. Škrábání médií určitě nebylo v plánu. Bohužel se ne vždy zadaří.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto bych vyzkoušel to přebroušení, nakonec takovéhle škrábance se povedou někdy i doma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle: na svá auta mám „svého servisáka“ a leštění předních světlometů už mi dělal, musím říct, že vypadají jako nové, s jeho prací jsem skutečně velmi spokojen. Problém je, že u světlometu je vesměs jedno, když bude část vyleštěna „křivě“, protože jejich povrch stejně není rovina. U CD/DVD by to mohl být vážný problém, i když povrch bude naprosto hladký a lesklýl protože jiný sklon polykarbonátu může poslat laser úplně jinam. Vlastně i tloušťka média hraje v celé optické soustavě svou nezanedbatelnou roli, takže se to nesmí ubrousit moc ;). Zkusím se s ním domluvit, zatím má ale šíleně nabito přezouváním na letňáky ;).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba to brát tak vážně, jde o to zbrousit hranu, ať není mechanika zmatena. Jak jsem psal, už jsem to dělal zubní pastou a po 5 minutách práce to fungovalo. Naštěstí není potřeba dokonalý lesk, mechanika zpomalí a poradí si. Jen to nesmí paprsek odklonit někam úplně mimo, což bublinky a škrábance dělají.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale zase nesmí vzniknout matný povrch, aby se laser nerozpliznul ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ta média ještě máte, doporučoval bych vyzkoušet ten škrábanec opravit a médium znova přečíst. Pokud není škrábanec extra hluboký, tak pomáhá vybrousit oblast zubní pastou. Povrch zmatní, celková chybovost v oblasti naroste, ale nevznikají bubliny, které by optiku zmátly, takže médium přečte celé.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrý nápad. Doplnil bych taktiku známou z TV :) - vyplňování škrábanců obrazovky voskem. Vybruste povrch tak, aby nevyčnívaly žádné "špony," pak buď doleštěte klenotnickou pastou, nebo zaplňte tím voskem.
Kromě toho firma 3M nabízí sadu na renovování zašlých reflektorů Mercedesu. Je tam několik šmirglů na houbičkách s upnutím do akuvrtačky a brusné pasty. To jen tak na inspiraci. :)))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ono by asi nebylo od veci vyzkouset isopuzzle a par /slovy dve "cizi" / mechanik navic...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako pokračování bych se přimluvil polití média čerstvě uvařeným turkem (s malým t, tj.kávou), polití Fantou - ta se nám jednou vylila na kazeťák (dvojče) a v místě polití se umělá hmota úplně zkroutila.
Jinak je dobré vědět, že schovávat vypálená CD a DVD před slunečním světlem do rybníčka není to pravé ořechové ))).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez by som sa rad pripojil k napadu uzivatela vyssie, t.j. ponorit medium do zmesy cola/kava a na druhu sadu svietit UV + Infra svetlom s o cca 50 % vyssou intenzitou ako je maximum slnecneho ziarenia na nasom uzemi. Testy v jazierku su pekne a spracovanie testu naozaj chvalim, ale s realitou to uz nema moc spolocneho. Navyse nerozumiem, preco testujete len jeden kus, skuste najblizsie aspon tri a test bude podavat daleko lepsie vysledky a v realite sa aj tak vsetko vypaluje minimalne dvojmo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

já jsem před 14dny "našel" 6-7let zapomenutou krabici s asi 100ks vypálených CD-R a DVD-R ve vlhkém netemperovaném skladu (v zimě je tam stejně jako venku) - zjevně chybně "uklizených" během stěhování. Šlo o mou "sbírku", přičemž nejstarší CD-R je cirka 16-17let staré.
Výsledek? 90% médií čitelných, selhaly pouze všechny Eximpo Multidisc (CD-R s 99min), Gigamaster multispeed DVD-R 1-4x, Sony CD-R Supremas 700MB, Verbatim MetalAzo 1-16x CD-R, Verbatim DVD-R 16x speed vitesse. Všechny na takovou tu plíseň, rez, či co to je. A pak ještě selhala většina Verbatim DataLifePlus MetalAzo -UV resistant, Scratch resistant, printable surface 650MB z roku 1999, u nich se vytvořily bublinky na potiskové straně/absolutně nečitelné.
A podezřívám všechny CD-RW a DVD-RW, že se smazali - pochybuji, že bych je před uložením mazal.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tomu teprv říkám pořádný test ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byly tam i svého času populární černé Memorexy? Doma mám ještě tři nerozbalené. Nejdřív jsem si je nechával na systémová CD a teď už je mám z nostalgie :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

černé Memorexy jsem v tom neměl. Pár DVD-R od nich ano - ty vydržely, jedno CD-R 700MB 1-24x a to je v háji - "plíseň" od středu kotouče.
Vydržely všechny TDK (jak CD-R, tak DVD-R), Samsung (CD-R 650MB), vydrželo i zlaté 3M/Imation 650MB CD-R 4x z roku 1996 - to pouze zezelenalo. Ostatní CD-R Imation bez loga 3M jsou v háji, DVD-R drží.
Přišlo mi, že je lepší tato média skladovat v papíru, nebo v krabičce s bookletem - asi to drželo stálou vlhkost, což tomu paradoxně škodilo méně, než médiím v krabičce bez papíru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na TDK jsem byl taky vysazený, kupoval jsem stejným dílem TDK a černé Memorexy. Krabičky od TDK měly pěknou barvu.
Mé aktuálně nejstarší CD jsou z roku 1999 a jdou to hodně používaná audio CD (Tagry). Myslím, že tak silné používání CD, jako zažívají tahle se vidělo jen v rádiích v dobách přehrávání s cédéček :-)
Skladoval jste i ve spindlu? Tam by mohl být test trvanlivosti hodně zajímavý.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Při tom výčtu mrtvol a vad ... jak mám rozumět hlášce "90% čitelných"? Byla média čitelná částečně?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by docela zajímavé porovnat DTD i s jinými médii jako HDD, Flash, SSD a další... a to tím způsobem, že by se například vystavili různým teplotním výkyvům, slunečnímu světlu a různé vlhkosti, aby se tímto způsobem dalo nasimulovat jak dlouho média vydrží ve venkovním prostředí. Hodil bych to třeba na střechu baráku, ale muselo by to být například v nějaké průhledné krabičce z plexiskla, kde nenateče voda. Takhle bych to tam po-mučil pár měsíců, pak bych to nechal někde v teple vyschnout od vlhkosti a testoval bych, co přežije.
Ještě bych k tomu ze srandy přihodil třeba nějaká magnetická média pro srovnání.

Pozn: DTD by např. v takovémto prostředí (na střeše) mohlo dostat opravdový tepelný záhul, kor v uzavřené krabičce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

radši bych nechtěl vědět jaký záhul by na té střeše dostalo ssd nebo hdd... ;-)

btw autor článku wift, ale i tak je článek plácnutý na cdr? jsem měl za to že DTD tématika se řeší na diitu.... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsme jedna redakce, píšeme napříč oběma weby. Pokud se podíváte na předešlé Vaškovy testy s DTD, vyšly vždycky na CDR. Je to samozřejmě záměr a autorské rozhodnutí udržet s historického hlediska tyto testy právě zde na CDRku... :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ja vzdycky myslel ze na dvd nejvic skodi elektromagneticky vliv nebo ne? Jinak ten test uv lampou bude dobrej:-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak by mohl DVD škodit elektromagnetický vliv, když na něm nic elektrické není a způsob záznamu se podobá rytí škrábanců do kusu skla :-) Pokud ovšem nemyslíte takové extrémy, jako uložení do mikrovlnky, pak elmg pole opravdu škodí :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, nabízí se otázka, když DTD narozdíl od běžných CD/DVD nemá hliníkové zrcátko, je záznamová vrstva DTD vodivá? Zkoušel to někdo? Pokud vodivá není, pak by ani mikrovlnka nemusela vadit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, bude test :) Výrobce tvrdí, že záznamová vrstva (a odrazová v jednom) je nějaká „směs keramicko-kovových materiálů“, tak mě bude určitě zajímato, kolik je tam kovu ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"na závěr možná přijde i čáryfukova tajemná skříňka plná miniaturních stísněným prostorem se šířících kmitů ;-)" tipuju spravne mikrovlnku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude urcite ono.
mmj. ty necitelny oblasti na disku bych dal preskocit a tak tim otestoval jak daleko se ta citelnost dostane. Napriklad u nero disc speed testu je moznost zadat pocatek a konec testu. a tim se tak vyhnout spatne oblasti disku

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že jsem to nepropásl. Zbytek balíku DVD-RAM, ze kterého je testované médium, tedy nebudu házet do jezera a nechávat krásně vybarveného pelikána olbřímích rozměrů, aby je roznášel po krajině. Pak by snad data na nich mohla přežít :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobré, kdybyste nějak dokázali ta média otestovat, jestli na nich data vydrží 100 let ;-) ale to asi nepůjde, že? ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.