CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Datový nosič s kapacitou až 220 TB! To je budoucnost v podání IBM a Fujifilm

petabyte -> petabytů

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

nebo petabajtů

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V současné době se dá koupit 10TB páska, to je technologie cca 2007 takže na tyto si počkáme tak zhruba do 2023. Celkem Mesiášský článek :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si klidně koupil i tu 10TB pásku, ale to by nesměla stát majlant - zejména mechanika :). Zatím doma suším 20GB DATky, což už je dneska fakt bída, ale zase prakticky zadarmo :).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Počkej až ti nějakej místní expert vysvětlí že jsi sto let za opicema a že si máš ukládat zálohy na flash disky , HDD nebo do cloudu :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono je taky otazkou co tam ukladat, ja treba ukladam svoji praci na trojici disku (3 nasobna zaloha, 2x interni 3.5" a 1x externi 2.5") a k zaloham starsim treba rok vpodstate nemam duvod se tak nejak vracet, ale presto je tak nejak mam cca 6 let zpet, a muzu vpodstate prohlasit, ze to je taky relativne za hubicku, rocne me ty 2GB ktere ani nezaplnim stoji asi 5 tisic, bo nasledne ukladam jen 1 interni a 1 externi (cca 6 let jedu v plotnach jen na WD)

opravdu me nenapada co bych dalsiho tak strasne cenneho mel ukladat a strezit treba po desitky let, sak v te dobe ikdyby nakrasne dany nosic na 100% fungoval, tak stezi najdu neco k cemu to pripojim :D i dnes mam problem sehnat treba soft ktery me otevre jen 17 let stare soubory jakehosi CAD softu, soubory jsou, ale ani firma co kdysi ten soft vyvyjela dnes netusi jak to otevrit, anis by mel clovek doma masinu s WinNT, aneb zalohy na dve veci :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Platí jednoduché pravidlo: mám-li zálohu na nosiči, o kterém předpokládám, že jej v budoucnu nebudu mít jak přečíst, zkopíruji jeho obsah na nosič, o němž předpokládám, že ho budu moci přečíst i v době, kdy ten první nosič už nebude jak přečíst.

Podle mě kvůli vývoji nejde říct, že to dneska na něco ultraspolehlivého uložím a bude to tam pro mě k dispozici pořád. Takhle ten digitální svět nefunguje, jakkoli bych si z nemalé části přál, aby tak fungoval.

Jinak ten příklad s tím CADem je přímo ukázkový. Jde o soft z doby (NT4), kdy se ještě soft dodával na CD. Jinými slovy <em>může</em> být k dispozici instalačka, kterou prostě vezmu a ten soft nainstaluju. Naproti tomu směr, kam se to ubírá, tedy že instalačka je online streamována „z cloudu“, je z tohoto úhlu pohledu nebezpečný, protože může nastat (a pravděpodobně nastane) doba, kdy to, co jsem si mohl nainstalovat dnes, už si v té době nainstalovat nebudu moci, i kdybych chtěl, protože nebude technicky jak to provést.

Já mám doma pár starších textů ve formátu pro textový editor Klasik (pamětníci si jistě vzpomenou). Ani dnes není problém toho Klasika sehnat, udělat DOSovou virtuálku, rozchodit to a ty texty otevřít. Trošku problém mám s tím, že některé jsem si zahesloval a není cesty, jak to bez znalosti hesla otevřít (a já si zaboha nemohu vzpomenout a hesla, která bych si dokázal zkusit vybavit, co jsem tak mohl použít, nezabírají). To bylo tehdy, když výrobci neměli v zabezpečení softu zadní vrátka ;).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, zda máš na mysli nějakého konkrétního „experta“, ale na flash disky bych si zálohu asi nenahrál. Na HDD asi ano (samo ne jen na jeden), do cloudu jak co :) (spoustu toho, co bych si tam chtěl uložit, tam ukládat nemusím, už to tam je ;). Ostatně ten cloud je pro mě co do trvanlivosti asi tak důvěryhodný jako běžné DVD (dneska to tam je, zítra už to tam být nemusí, ale taky může). Co je doma, to se počítá (pevný disk se v případě závady mohu aspoň pokusit dát zachránit do specializované firmy, ale koho požádám o záchranu dat provozovatele cloudového úložiště, které zavřelo krám, nebo bylo „vyrabováno mravnostní policií“?).

Jinak osobně data, o která bych nerad přišel, ukládám kromě pásek taky na DVD-RAM a Data Tresor Disc. Blbý na tom je, že už 20GB DATka je na tom s kapacitou blbě, o DVDčkách ani nemluvě, to je vyloženě tragédie. Blu-rayím jsem se neodvážil důvěřovat, přestože si dokážu představit, že některé typy skutečně data udrží aspoň po tu dobu, co budu živ.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S těmi DVD či DTD je fakt problém v jejich kapacitě. Paranoidně ukládám už jen své fotky, tedy nejen na další HDD v několika kopiích, ale i na něco funkčně jiného, ale kopec DVD za rok mě dost nebaví. Takže to řeší BD, to jsou tak dvě do roka + dvě kopie. Že bych jim nějak zvlášť a bezmezně věřil to ne, ale přeci jen diversifikace zálohy to je. Největší výhoda je, že když si nějakým přehmatovým omylem smažu fotku nebo celou složku aniž bych si všiml, nebo něco přepíšu v archivu, omylem zmenším či co já vím co, tak zrcadlené zálohy to smazání ochotně provedou jen co na ně dojde, zatímco z toho DVD či BD to pochopitelně nezmizí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Paranoidně zálohuješ na HDD, Pásku, DVD-RAM, DTD ? :D To by mě zajímalo co běžný smrtelník vyprodukuje za data, že je musí tak chránit.

Uznávám zálohy na několik HDD, které jsou rychlé a pružné ale toto je moc.

PS.: Fotky mám na domácím PC, kopii na HDD v notebooku, kopii na externím HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta záloha fotek nespňuje parametry archivu, ale lepší než drátem do oka. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy expert na zalohovani by predevsim rekl, ze mit vsechny zalohy na stejne technologii je riskantni. Takze kdyz uz, tak na flash disky, HDD A do cloudu, a snad alespon jedna z tech tri zaloh vydrzi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

no a normalni lidi ukladaji do cloudu, treba do nekolika. a az se stane, ze cloudy nebudou, tak nas nejaka ztracena zaloha vazne trapit nebude, protoze to bude nejaka silena katastrofa :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

datové pásky, ono to ještě nevyhynulo??
160MB/s vypadá zajímavé ale musí jít o kontinuální čtení a převíjení to dost degraduje. To už vážně raději nějaký optický disk který aspoň nejde zmagnetizovat.
A předpokládám že těch 220TB nebude na velikosti audio kazety.....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.