CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Dáváte skutečně pozor při čtení e-knihy? Studie dokázala, že ne!

Ano, ja vim .... komentar si to nezaslouzi, ale nemuzu si pomoct ...... 25 lidi??? TO se dnes nazyva studie??????? A kolik ze z nich melo problem s tou cteckou? Jeden, dva??? Paneboze!
To je asi jako srovnavat povidku nekym vypravenou nebo kdyz si ji sam prectu. Ikdyz to je blbost a rozdil je markantni, tak u papiru a ectecky ten rozdil bude minimalni .... jde jen o medium!!! Ktere je navic na 99% stejne.
To, ze se jim blbe cetlo na ipadu (=klasickem LCD), tak to je asi celkem jasne ... navic, kdyz je kazdou chvili otravuje facefuck s "kamarady" a jejich posty fotek obedu nebo stolice ......
Mel jsem moznost ectecku parkat videt a neverim, ze je rozdil mezi knizkou .... mezi ecteckou a LCD je asi takovy rozdil jako mezi ctenym a vypravenym pribehem, to zajiste ano! A je jasne, ze ti zmineni studenti ctou ty PDFka na klasickych lacinych LCD, takze to celkem chapu. Kdyby se delaly (nebo se uz delaji?) formatu mezi A4 a A5, tak by nebylo nic lepsiho na cteni. Bych si to koupil jen tak, ikdyz jen v praci raz za cas ctu nejaky dokument ....

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

nevěřím statistice, kterou si sám nezfalšuji...

Kindla mám doma dost dlouho a nemám pocit, že by čtení z něj bylo nějak víc lajdácké...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Kindly máme doma tři. Syn si do něj dával i skripta a vystudoval bez problémů. Opravdu si nemyslím, že bych z knihy na Kindlu měl míň. Rozdíly mezi autory nebo překladateli způsobují stokrát větší rozdíl ve vnímání textu.

A dovolil bych si tvrdit opak, než ta studie - když si dnes vezmu do ruky knihu, otáčení stránek mě vysloveně ruší od čtení, ubírá mi pozornost. Na stisk tlačítka na hraně čtečky palcem se nemusím soustředit ani z polovičky tolik, na Kindlu je to spíš jako čtení souvislého textu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dáváte skutečně při jídle pozor? Vědci zjistili, že když jíte řízek s bramborama, tak ne!
Pokud budete jíst k řízku brambory místo bramborového salátu, vědecká studia, která probíhala 158 let, dokázala, že máte o celých 25% větší šanci, že vám zaskočí a vy se udusíte...
Asi tak nějak na mě působí celý článek. Sám čtečku používám a rozhodně nesouhlasím. Se čtečkou se mi naopak vrátila radost ze čtení a v důsledku teď čtu mnohem více. Co na to studie ?

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

přesně, s radostí ze čtení souhlasím. po nákupu čtečky jsem se zas vrátil k "serióznímu" čtení něčeho jiného než novin :) - čtečka je malá, lehká, dá se přibalit do každého zavazadla... když jsem byl týden v nemocnici, tak pro mě byla darem z nebes, nemusel jsem vláčet tašku plnou knih. Kindle je pro mě nejlepší vynález hned po pomeranči...

na nějaký fílink z osahávání tištěné knihy kašlu. pro mě je důležitější obsah knihy než forma. naštěstí netrpím knižním fetišem :) a co na to studie? a co na to Jan Tleskač?

při čtení článku jsem si vzpomněl na kolegu z práce (člověk který je schopen závidět cokoliv komukoliv a každá věc, kterou on sám nemá, je automaticky špatná) - ten proti čtečkám argumentuje tak, že si ji nemůže vzít na pláž k moři. ale nikdy neřekl, proč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože nezná Pocketbook Aqua :-). Jinak somozřejmě souhlasím, čtečka, to je zázrak! Navíc i ta forma je na čtečce stejná, když je dobrý zdroj. Chybí jen ta "vůně" papíru a otáčení stránek. To mě ale vůbec netrápí.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám si, že se dají sehnat i parfémy s vůní knih, stříknete na Kindla a je i fíling. :-) Co se otáčení stránek týká, na Kindlu je to mnohem jednodušší - zkoušel někdo někdy číst knihu, když má palec v obinadle, například? S Kindlem no problem.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně to je praktičtější. Já jsem zvyklý často číst v posteli a u normálních knih jsem se s každou stránkou musel převalit na druhý bok (aspoň u knih s pevnou vazbou). Takhle jen čtu a čtu a čtu, dokud v klidu neusnu .-).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobre, ze jsem si tento clanek precetl, ctecku si teda radeji nekoupim a dal budu cist knihy na svem smartphonu, tam zadny problem se zapamatovanim obsahu nemam. :-D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak mne trochu zarazila te celoevropska studie s 50 ucastniky. To meli v kazde zemi jednoho co cetl na ctecce a druheho co cetl papirovou knizku? Nebo dali 25 Turkum ctecku a srovnavali to s 25 Francouzi kteri cetli knihy?
Nezkoumal jsem pozorne puvodni clanek, ale vzhledem k vyse uvedenemu asi ani nebylo blize popsano, zda pokusne osoby mely cteni e-knih v krvi, nebo jim pouze strcili ctecku a po kratkem zaskoleni spustili test. Dokazu si predstavit, ze nez mozek prestane vnimat elektronickou ctecku jako neco zvlastniho, tak to nejakou dobu trva. Do te doby urcite nebude soustredeni na cteny text uplne 100%-ni.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím.

Cituji předposlední odstavec originálního článku:

"The Elizabeth George study included only two experienced Kindle users, and she is keen to replicate it using a greater proportion of Kindle regulars. But she warned against assuming that the "digital natives" of today would perform better."

Pokud jen 2 z 25 lidí čtoucích na Kindlu byli "experienced Kindle users", připadá mi vypovídací hodnota této studie prakticky nulová. Vzpomenu-li si na svůj úžas nad displejem mé první čtečky (Kindle 3 na podzim roku 2010), předpokládám, že většina "Kindlem nepolíbených" účastníků musela během testu nezanedbatelnou část své pozornosti soustředit, byť třeba neúmyslně, na čtecí zařízení místo samotného obsahu.

Pokud by v budoucnu studie proběhla na zkušených uživatelích, nejlépe s vlastními čtečkami, stálo by za to věnovat jí pozornost (také bych si rád přečetl, o kolik byly vlastně výsledky čtenářů na papíře lepší).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja s vysledky ponekud hodne omezene studie souhlasim.
Pokud jsem studoval pouze z e-knih tak jsem mival mnohem horsi vysledky, nez kdyz jsem pouzival papirovou verzi.
Mluvim ale ted o skutecnem uceni a biflovani, na vetsinu lehkych knizek a studijnych materialu ZS a SS e-kniha postacuje. Anatomie, ktera ma 5000stranek apod. se ale z toho bude ucit spatne - nebot clovek listuje tam a zpet - hodne barvevne znaci atd. Proste vyraznym zpusobem se s papirovou verzi pracuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.