CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Dell Stack blízkou realitou? Smartphone, tablet a notebook v jednom

Neco takoveho jsem cekal od surface phonu. Proste klasicky iCore a hromada pameti. Dat do toho nejakou 40W dvoujadrovou i7ku, ktera by se mohla rozparadit v chlazenem docku, 16GB RAM, terove SSD .... rikam to uz dlouho, to proste prijde. Technicky to neni problem uz hodne dlouho, akorat se snazi salamovou metodou co nejvic vydelat, takze si jeste pockame. Ale mit nabusene CPU v mobilu se spoustou pameti a bezici aplikace a vsechny data mit porad u sebe je proste bomba. Dock muze byt chlazeny nebo nechlazeny (podle toho pojede i CPU), muze mit interni GPU .....
Rano vytahnu doma telefon z herniho docku s GPU, vemu si ho do prace do klasickeho levneho docku .....
Hlavne to nesmi podelat nejakou kravinou jako nesmyslna cena nebo umele omezeni zivotnosti (ktere zname ze sveta detskych telefonu "bez systemu"), proste aby to bylo PC se vsim vsudy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Take se mi to libi, je to takova geekovska hracka, akorat je otazka, zda-li je Geeku na svete tolik, aby zaplatili vyvoj. Onehda jsme tu ale vedli na podobne tema debatu a presvedcili me tu, ze hlavni problem ktery zatim nikdo nevyresil, je skalovani vykonu a spotreby. Proste mit zarizeni, ktery dokaze naplnit vykon jako nejake soucasne usporne i3 s 35W TDP a zaroven mobilni procak s 1,5W TDP je porad velky problem, pricemz ale jinak to 2v1 nedava smysl a doma budu pouzivat radeji mnohem vykonejsi desktop a venku mnohem uspornejsi mobil. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze Intelu nic nebrani pouzit stejnou strategii jako ARM. Proste maly a usporny atom a vykonnou i7. Nove atomy maji patrne stejnou instrukcni sadu jak velke CPU, takze by migrace z jadra na jadro nepredstavovala zadny problem. Nebo vyresit to, ze velke CPU vykonavaji vice veci naraz zbytecne diky predvidani a vydavaji se vice moznyma cestama pro zvyseni vykonu, kdyby se tohle dalo vypnout u velkeho CPU, tak je mozne jeho vykon/spotrebu skalovat prakticky neomezene.
Stale vice zjistuju, ze i pro velmi narocne aplikace je 4jadrova/8mi vlaknova i7-6700k zcela vlastne zbytecna. 2/4 jadro by bohate stacilo. Jedine k cemu se efektivne da pouzit vsech vlaken je komprimace nejakych dat.
IMHO ideal by byl mit v jednom pouzdre malicky 2 az 4 jadrovy atomek spolu s dvoujadrovou plnotucnou i7 s iris pro. Melo by to pulku kovovych zad, ktere by slouzily jako chladic, ktery by po zadokovani do kovove dokovaci stanice se pritiskl k chladici v docku a rozpumprlikoval tu i7 na plne kule. Naskladat do toho 16/32 GB ram a aspon pulterove uloziste, tak je to bomba! A kdyby to stalo nejake rozumne penize jako 15-20 tisic, tak po dnesnich hloupych smartphonech nestekne ani pes.
Dovedu si taky predstavit nejaky univerzalni interface (treba USB ze?:o), kdy by se ze zadu klasickeho tabletu pricucnul tenhle telefon a zacal se pouzivat misto toho, co je v tabletu. Tablet by samozrejme musel stale mit svuj atom, pamet atd .... na tom ztroskotaly ty padfony a dock k elite x3 taky nebude mit uspech. Je proste blbost mit neco velikosti tabletu co funguje jen kdyz se tam da nejake dalsi zarizeni. Ale mit moznost to pouzivat normalne s pridanou hodnotou, ze pri pripojeni toho mobilu by se to zmenilo jen v konzolu zobrazujici obsah telefonu a prijimajici vstupy z dotykoveho displeje, klavesnice, periferii .... a to bud pomoci miracastu/mirrorlinku nebo fyzicky pres USB. Chtelo by to pak samozrejme nejaky standard pro vsechny ty docky atd, aby to fungovalo univerzalne a ne, ze dock pro elite x3 bude fungovat pouze a jenom s elite x3 a kdyz clovek koupi jiny model, bude moct dock (coz u x3 je vlastne skoro regulerni notebook bez vnitrnosti), vyhodit.
Uz dnes je mozne pouzit tablet s windows jako externi monitor pres wifi, takze v podstate chybi uz jen maly krucek a mozna ani neni potreba nejaky specialni standard.
Synchronizace programu a nastaveni bude vzdy peklo a to i u veci jako UWP, ktere nabizeji asi nejvetsi moznosti. Ale mit jen jeden pocitac/mobil, navic stylem PC, ze to clovek nemusi 3x rocne obmenovat by jiste uspech mel i u BFU (pokud by neco krucialne nepodelali). Jak rikam, doma pak klidne dock s PCI-e, kde by byla externi grafika a treba HDD, kde by se pri kazdem pripojeni za par vterin odlily vsechny zmeny jako zaloha, kdyby clovek telefon ztratil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud dokaze Intel do jednoho pouzdra zabalit cokoli i3, i5, i7 a k tomu prihodit Atom. Kdy teda Atom se jim povede jeste vice zuspornit, protoze ty posledni jeste nebyly zadna velka slava, tak urcite OK, ale vidim tam problem v cene, zname Intel, ty to napali a ve vysledku to nebude konkurencni k moznosti si poridit desktop + mobil, protoze cena proste nemuze byt vyssi, lidi na to neuslysi a radsi pojedou dal na vice separatnich zarizenich.

Jinak ale dnesni problem techto mobilnich zarizeni neni v hardwaru, ono se da udelat neco podobneho i na ARM, problem je v softu. na desktopu mas Windows a linux a oboji je zcela relevantni k praci pro kohokoli.
Jenze mobilni Windows 10 zcela zkapaly kvuli hloupe politice Microsoftu a nejsou pro to zadne aplikace a navic uplne debilni ovladani a Android je zas hracka maximalne pro deti (na facebook). Kdyz pomineme oddeleny applovsky svet, tak nic jineho neni, takze Microsoft by musel doresit design Windows 10 pro mobilni zarizeni a presvedcit vyvojare k zaplneni aplikacema, protoze do UWP se moc nikomu mimo MS nechce. Naopak na linuxu neco kuti Canonical s Ubuntu Touch, ale taky zdaleka nejsou v cili, jednoduse cely koncept pada se softem. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak W10 ma slusne dotykove ovladani a pro uplne malicke zarizeni jsou WM10. Pravda co se tyce tabletu, tak na tom byly W8 o dost lip, ale i W10 je v klidu pouzitelne. Vyhoda je, ze by tam bezely kompletne vsechny aplikace. V UWP vidim budoucnost, protoze prinasi jen vyhody (zadne viry, zadny bordel .....). Smutne je ale diletantsvi microsoftu, ze ani vlastni soft nejsou schopni udelat pro UWP .... dokonce jsou schopni vydat aplikaci pro IOS, ale nejsou schopni vydat aplikaci pro windows, pritom vsude pisou (a snazi se vyvojare presvedcit), ze konverze z IOS do windows pomoci islandwoodu je na pet kliknuti a pritom nejsou ani sami to schopni udelat. Ale tak to je samozrejme uplne jina diskuze. Kazdopadne mit v telefonu x86 a plnotucne windows by byla proste bomba .... uz jenom proto, ze jednou muchy vychytaji a pujde to aktualizovat, ne jak detske telefony, ktere konci na dne indickeho oceanu .....
Linuxovy touch .... alfaomega neni v knihovne s velkyma ovladacima prvkama, ale cely subsystem, dokaze rozbehat aplikaci na armu, na x86, na cemkoliv od telefonu, PC, hololens az pres xbox ... dokaze synchronizovat stavy, mit jednotlive uloziste nekde v mraku .... mit jednu licenci pro vsechny sve zarizeni ..... mit moznost to bez zbytku odinstalovat ..... aby to nesahalo nikam do systemu .... toho je proste hodne, co UWP prinasi. Je to samozrejme znama vec se sandboxem, ale poprve (kdyz nepocitame iphone) dotazena do pouzitelneho stavu.

Co se tyce ceny, samozrejme, muze si intel uctovat 10k no .... ale kdyby si rekl 5k za polovicni CPU, 2k za 16GB ram, 2-3k za 512GB SSD .... tak je to treba +10k oproti normalu. A rekneme lumiu 950xl se spickovym fotakem, kterou jsou stale se ziskem schopni prodavat za 8k ........ tak kdyby nebyli nenazrani a stalo to celkove 20k, kde by navic usetri za CPU a pameti v te L950, tak by jim lidi ruce trhali. K tomu jako rozsireni dock za 15 kil a kompatibilni tablet s klavesnici a nejakym pomalym atomem (jak rikam, aby to nebylo jen tezitko) za 5k. Nejaka rozumna reklama (napada me spousta veci jak i BFU ukazat vyhody zarizeni se SW/moralni podporou na minimalne dalsich 7 let) a uspech je zarucen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak debilní ovládání u WP10? Možná se někomu nelíbí design dlaždic, holt má někdo raději omalovánky, ale ovládání je pro telefon výborné, není si nač stěžovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mam rad pracovne a sukromne veci oddelene. preto 2pc 2tel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.