CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušejte zdarma Battlefield 4, ovládat jde i z tabletu! Finální verze dorazí s češtinou a počasím ovlivňujícím průběh hry

battlefield0fjz1
Jeden z nejočekávanějších herních titulů tohoto roku je doslova za rohem. Těšit se můžeme na skvělou grafiku, propracovaný model počasí a konečně se navrátila i pozice velitele. Co nám pověděl zástupce studia DICE a proč budou mít majitelé PS3 smůlu s českou lokalizací?

Battlefield patří mezi úspěšné série, jejichž úspěch započal hned prvním dílem. Roku 2002 přišla premiéra s názvem Battlefield 1942, poslední vydaná plnohodnotná hra BF3 pak dorazila jako jedenáctá v řadě před dvěma lety. Trojka během prvního dne vydělala přes 8 miliard korun, což bylo jasnou zprávou pro vývojáře i hráče, že na sebe další díl nenechá dlouho čekat.

battlefield-1942-screenshots-precious

Betaverze nejnovějšího dílu dorazila před pár dny a miliony hráčů po celém světě ji mohou bezplatně testovat. Ke stažení je na oficiálních stránkách, přičemž si na své přijdou jak počítačoví hráči, tak majitelé současné generace konzolí. EA bohužel v betaverzi neukázala nejvýznamnější změny a spíše se zaměřila na technickou stránku hry, kdy nechává hráče otestovat, zda vše bez problémů funguje.

battlefield4_006

V multiplayer betě hráč zavítá na mapu Siege of Shanghai, na níž je hezky demonstrováno nové prostředí s vylepšenou grafikou a fyzikou. Na další mapy, techniku a zbraně si ale budeme muset počkat na oficiální vydání, které by mělo v Evropě proběhnout 1. listopadu.

Jaký bude příběh singleplayeru aneb informace z konference EA a DICE

V pátek 11. října proběhla v prostorách jednoho z pražských kin konference Electronic Arts, jejíž část se věnovala i očekávanému hernímu titulu. Tou nás neprovedl nikdo jiný, než jeden ze zaměstnanců DICE. Julien Wera, senior product manažer zmiňovaného studia, prozradil několik zajímavých informací ohledně vydání Battlefieldu 4 v České republice.

battlefield4_010

První slova se týkala příběhu samotné hry, který bývá jedním z důležitých faktorů. Julien nechtěl zmiňovat žádnou konkrétní dějovou linii a tak jsme se dozvěděli alespoň obecné informace. Převážná část singleplayer části hry se bude odehrávat v asijských městech a dalších východních lokalitách, kde budou připraveny nejrůznější mise. Jednou z nich je například vyšetřování válečných útoků a hledání viníků. Hráč také samozřejmě nebude jediným pěšákem v poli a hra má být výrazně zaměřena na práci v týmu, po vzoru CoD, kdy hrají důležitou roli jednotlivé postavy. Těšit se tak můžeme na četné dialogy a nascriptované scény, což je sice zajímavým zpestřením, ale spousta hráčů je nemá ráda, protože zdržují.

Foukne vítr a vše bude jinak

Důležitým prvkem bude v nejnovějším BF i počasí. To bude ovlivňovat především průběh online multiplayeru, kdy se například při bojích na moři může postupně zhoršovat viditelnost, zvětšují se vlny a hráči tak rázem mají úplně jiné podmínky. Právě model proměnlivého počasí na sebe u online verze nechal čekat do těchto dnů i kvůli náročnosti podobného modelu na technickou realizaci.

battlefield4_003 battlefield4_001

Model destrukce okolního prostředí se také dočkal drobných úprav, a jak si můžete všimnout na videích, zničit lze prakticky vše, včetně mrakodrapů a dalších budov, které můžete s klidným svědomím třeba projíždět skrz tankem. Při bojích pěšáků uvnitř budovy není problém např. zničit rozvodné skříně a s nočním viděním se pak rychle vrhnout na zmatené nepřátele.

Po uvedení ihned s volbou češtiny - proč mají majitelé PlayStation 3 smůlu?

Tvůrci mile překvapili podporou české lokalizace ihned při evropském uvedení, což nebývá vždy standardem. Hráči si budou moci vybrat v nastavení i možnost titulků k dialogům ve hře. Na dabing tedy nedošlo, ale pořád lepší, než nic. Trošku nás však zmátlo, když padla zmínka jen o Xbox 360 a PC.

Battlefield_Play4Free_Spring_1920x1080

Nedalo nám to a Juliena Wery jsme se zeptali, jak to tedy s PS3 bude. „PlayStation 3 skutečně nedostane možnost volby titulků k dialogům. Technická realizace by byla příliš složitá. Zda bude situace jiná u příští generace konzolí? To vám zatím povědět nemohu,“ řekl zástupce studia DICE.

battlefield4_005

Král je mrtev, ať žije „Commander“, ovládat jej můžeme z PC i tabletu naráz

Mód velitele byl jednou z oblíbených funkcí v celé sérii. Jeden z hráčů na každé straně barikády mohl získat tuto funkci a poté rozdávat velitelům jednotlivých čet úkoly, posílat na nepřítele bombardování, nálety, zásoby apod. V Battlefieldu 3 tvůrci tuto možnost odstranili, což se komunitě nakonec nelíbilo. BF4 si z toho vzal příklad, prostředí velitele ještě více propracoval a v mnohém upravil. Nově je hráč, který bude chtít velitelem, vybírán na základě dosažených výsledků a pokud bude chtít velet více hráčům naráz, bude vybrán ten s nejvíce zkušenostmi.

battlefield4_007

Commander také nově není hráčem, který by byl fyzicky na mapě. Je jakýmsi pozorovatelem, který hru ovlivňuje svými rozkazy, posíláním náletů, zásobováním apod. Bude se tak moci plně věnovat této činnosti, ale nebude se účastnit bojových akcí - nemůže být zabit, ale jeho schopnosti se mění podle získaných stanovišť. Ještě jednou zajímavostí velitel disponuje, můžete jej plně ovládat z prostředí Android či iOS tabletu díky bezplatné aplikaci Battlelog v níž se přihlásíte ke svému účtu.

Battlelog

Hráči mohou při hraní využívat Battlelogu také, ale pouze pro zobrazování mapy a statistik. Na konzoli či PC tak mohou hrát, zatímco informace o statistikách, dostupných zbraních a mapě uvidí okamžitě na svém tabletu.

Psali jsme o Battlefield 4:

Betaverze zatím většinu hráčů a recenzentů příliš nepřesvědčila. Uvidíme tedy, jak se hráčům bude nakonec líbit finální verze, která dorazí na trh 1. listopadu. Co na nový Battlefield říkáte vy? Vyzkoušeli jste už alespoň betaverzi?

Zdroje: 

Tisková konferene EA

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušejte zdarma Battlefield 4, ovládat jde i z tabletu! Finální verze dorazí s češtinou a počasím ovlivňujícím průběh hry

Pondělí, 14 Říjen 2013 - 13:00 | Rudolf Dvořáček | Co chcete překládat v hrách "střílej po všem...
Neděle, 13 Říjen 2013 - 22:45 | Waffer47 | Co se tyka toho Commandera uz vidim s jakou chuti...
Neděle, 13 Říjen 2013 - 22:41 | Waffer47 | Nevidim jediny problem proc by to nemelo bezet na...
Neděle, 13 Říjen 2013 - 15:04 | goro | Jen drobný detail, na PC potřebujete 64bit Wokna.

Zobrazit diskusi