CDR.cz - Vybráno z IT

Deus Ex: The Fall dostane PC konverzi

Square Enix chystá uvést mobilní spin-off populárního RPG Deus Ex: Human Revolution ve verzi pro počítače. Bez mikropoplatků a s řadou povinných vylepšení. Je to ale dobrý nápad?

V hraní na smartphonech se dnes točí pěkná řádka peněz, proto není divu, že i velcí vydavatelé dávno zaměřili pozornost na platformy Android a iOS. Jenom EA zde stihlo vydat hned dva "velké" tituly. Nejprve jsme se mohli těšit z (a děsit u) nové kapitoly z univerza Dead Spacu, později se kochat z krásné grafiky Mass Effect: Infiltrator a současně nadávat, jak si někdo může dovolit do hry za sto osmdesát korun (což je na záležitost pro telefony nepříjemně mnoho) narvat mikrotransakce. V obou případech šlo ale o komerční úspěch, kterého se mohli chytit jiní.

Square Enix minulý rok vydal Deus Ex: The Fall, navazující na knihu Deus Ex: Icarus Effect, příběhově úzce spojenou s Human Revolution, a tedy rozšiřující jeho příběhovou linii. Jde přitom o věc na stejném principu jako poslední Deus z PC a konzolí – kdybyste se podívali jen na screenshoty, možná byste ani nepoznali rozdíl. Dění na obrazovce taktéž sledujete z pohledu vlastních očí, je tu krycí systém, ikonické zbraně, augmentace, všechno. Veskrze kladné přijetí (i přes fakt, že se tvůrci též pokoušeli vyrazit z uživatelů co nejvíc peněz in-game obchodem za reálné peníze) tak nepřekvapilo. Oznámení PC verze už však ano.

The Fall vyjde 25. března na Steamu za cenu odpovídající deseti dolarům a vedle samozřejmostí jako podpory klávesnice, myši a gamepadu, vyššího rozlišení, anti aliasingu, vertikální synchronizace nebo volitelného namapování kláves a možnosti deaktivace automatického míření nabídne předělaný tutorial, vylepšenou umělou inteligenci či lépe vybalancovaný systém herní ekonomiky, a k tomu přirozeně blbůstky typu achievementy, trading karty a odznaky. Otázka je, jestli to spolu s odstranění in-game nákupů za reálné peníze stačí, protože jde veskrze o úplně nejzákladnější elementy, které port nutně musí obsahovat.

My jsme v tomto ohledu spíše pesimističtí a neberte nás špatně, The Fall je fakt dost super, patří ovšem na smartphony, kde vedle profitů vydavatele čistě náhodou představuje hodnotné rozšíření světa Deus Exu, stejně jako dějové problematiky svého předchůdce. Přesto je těžké se těšit, když nebude pořádně přepracován. Hra klidně mohla vyjít formou DLC nástavby na Human Revolution a nemohli bychom říct ani popel, ale po dřívějších zkušenostech s podobným druhem konverzí vážně nedokážeme projevit nejmenší nadšení. Stačí si vzpomenout na nedávný release Assassin's Creed: Liberation HD.

Zdroje: 

Martin Paytok

Po přispívání do několika digitálních magazínů se v roce 2009 usadil jako redaktor na serveru RecenzeHer.eu, odkud později odešel na post zástupce šéfredaktora inGamer.cz. Ten se v roce 2014 stal součástí herní sekce CDR.cz. Vedle psaní o hrách se dlouhá léta věnoval recenzování filmů pro XB-1. V současnosti působí jako externí redaktor časopisu SCORE.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Deus Ex: The Fall dostane PC konverzi

Středa, 26 Únor 2014 - 10:34 | Martin Paytok | Opraveno, díky za upozornění.
Středa, 26 Únor 2014 - 09:19 | PHiLiPZ | "Square Enix minulý rok vydal Deus Ex: The...

Zobrazit diskusi