CDR.cz - Vybráno z IT

DNA nahradí pevné disky: Nová metoda uloží data na miliony let, pokusy uspěly!

Dna
Inspirováni fosiliemi nalezli vědci cestu, jak efektivně ukládat data do DNA, obalené ve speciálním ochranném pouzdře ze skla. První testy uspěly a nový výzkum by mohl umožnit výrazný posun celé oblasti. Co švýcarský výzkum přinesl?

Pokusů o ukládání informací do organických sloučenin jsme tu měli historicky spoustu, chyběla však metoda, jak je poté dlouhodobě uchovávat. Výzkumy, zveřejněné v Angewandte Chemie tento týden, však ukazují významný pokrok.

Trvanlivost archivačních řešení dat současnosti, se pohybuje kolem stovky, spíše však kolem desítek let. Jednou z nadějných oblastní výzkumu je právě ukládání dat do šroubovice DNA. Není ničím novým, že genetický materiál dokáže uchovat obrovské množství informací, zůstávala však otázka, co dělat s rozkladem a následnými chybami vznikajícími při čtení.

Dna Industry

Poslední pokroky ve vývoji dlouhodobého a bezpečného DNA úložiště pochází od týmu vedeném Robertem Grassem. „Víme, že když data uložíme a necháme DNA ležet, o informace přijdeme,“ řekl v rozhovoru pro New Scientist. Tým se zaměřil na fosílie kostí, které dokázaly při vhodných podmínkách genetický materiál uchovávat po stovky až tisíce let. „Podobně jako je tomu u kostí, jsme i my chtěli ochránit DNA umělou schránkou,“ dodal. 

Jako schránka nakonec posloužil oxid křemičitý ve 150nm kuličkách, přičemž do DNA tým uložil zakládací listinu Švýcarska z roku 1291 a Archimédovy metody vytváření mechanických teorémů. Jednalo se okolo 83 kilobytů dat.

Coding Decoding Dna Storage

Pro simulaci podmínek poškozujících uložená data po stovky let, uložili DNA pokrytou vzniklým „sklem“ na měsíc do prostředí o teplotách kolem 60-70 °C. Poté použili fluorid pro opětovné separování DNA a ochranné vrstvy. Pomocí běžných metod pro čtení DNA se týmu povedlo takto uložená data opět bez problémů přečíst.

Při uskladnění v -18 °C by podle propočtů takto uložená data mohla přežít i miliony let! Aby se tým vyvaroval chybovosti, přišel s vlastním algoritmem pro opravu chyb v datech. Jako základ zde posloužily Reed-Solomonovy samoopravné kódy, schopné detekovat více náhodných chyb (dnes se používají např. při radiové komunikaci s vesmírnými loděmi na oběžné dráze). 

Třeba jednoho dne zjistíme, že jsme sami spíše takovým diskem, do kterého si někdo uložil svá data a nechtěl o ně přijít. Kdo ví...

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DNA nahradí pevné disky: Nová metoda uloží data na miliony let, pokusy uspěly!

Pátek, 20 Únor 2015 - 11:45 | HKMaly | Samozrejme. Ale az ty psi vymlati a obnovi...
Pátek, 20 Únor 2015 - 11:38 | HKMaly | Samoopravne kody vam nepomuzou kdyz vznikne...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 17:37 | Pety | Asi takhle: Pokud následkem nějaké katastrofy na...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 17:36 | Pety | V tom bych nebyl až tak skeptický, mnoho můžou...
Čtvrtek, 19 Únor 2015 - 16:13 | HKMaly | Zive organismy nejsou prilis vhodnou metodou...

Zobrazit diskusi