CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k DNA nahradí pevné disky: Nová metoda uloží data na miliony let, pokusy uspěly!

Zive organismy nejsou prilis vhodnou metodou ukladani dat ... jiste, zajistuje to pomerne kvalitni error recovery a automatickou replikaci, ale data muzou byt poskozena evoluci.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V tom bych nebyl až tak skeptický, mnoho můžou zachránit samoopravné kódy a mechanismy. Nebýt jich, byly by například dnešní disky, ať už magnetické nebo SSD, v praxi nepoužitelné.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Samoopravne kody vam nepomuzou kdyz vznikne mutace, ktera zrusi cely chromozom, a vysledny druh se dal siri, protoze na tom chromozomu nebylo nic pro nej uzitecneho. Na druhou stranu, milion let je z hlediska evoluce kratka doba, takze na takovouhle kratkou dobu by se dalo ... ale ze by neco bylo citelne po miliarde let bych moc neveril.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle: Pokud následkem nějaké katastrofy na Zemi zbydou skupinky lidí, zoufale a marně hájící své životy před smečkami zdivočelých psů, těžko budou konstruovat čtečku DNA, aby se dozvěděli, jaké že si jejich předkové mysleli, že musí znát informace.

A pokud k ničemu takovému nedojde, bude kontinuita informací zajištěna tak jako tak, s výjimkou ekonomiky a společenských věd, především historie, kteréžto věci si vládnoucí třída stejně vždycky překroutí k ovládání mas, a zprávy z dávnější minulosti budou potlačovány - ostatně ve zmíněných oblastech stejně nebudou pravdivé..

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme. Ale az ty psi vymlati a obnovi civilizaci, tak ctecku DNA nakonec udelaji. Muze to trvat tisic let, mozna par tisic ... otazkou je, co po tech letech bude tu novou civilizaci o te nasi zajimat, krome samotne nasi existence a toho, ze jsme taky nevedeli odpovedi na zakladni otazky zivota, vesmiru a vubec. Na druhou stranu, nejspis i v te nove civilizaci bude par magoru, co oslavi kazdou pitomost ...

Soude podle dneska, nemyslim, ze by vladnouci vrstvy likvidovali historii jako takovou. Vetsina historie nikomu nevadi. Delaji se vicemene kosmeticke zasahy, misto popirani existence udalosti se "upravi" kdo za ni byl zodpovedny a podobne, a obvykle spis do nedavneho casu ...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.