CDR.cz - Vybráno z IT

Doktoři v USA budou mít v Google Glass zdravotní záznamy o pacientech

Google Glass Doctor
Chytré brýle Google Glass nemusí sloužit pouze pro zábavu a surfování na internetu, díky nové aplikaci se změní v přenosnou zdravotní dokumentaci.

Moderní brýle Google Glass si mohla vyzkoušet již řada lidí. Produkt má samozřejmě své klady i zápory a objevuje se kolem něj také hodně nepravdivých údajů, které jsme pro vás sesumírovali v našem předchozím článku 10 nejčastějších mýtů kolem Google Glass. Nyní přišel čas, kdy si brýle našly svou cestu do nemocnic a lékařských klinik po celých Spojených státech.

Kalifornská společnost Drchrono vyvinula na základě rostoucí poptávky lékařů první aplikaci svého druhu určenou pro zařízení Google Glass, která ukládá elektronické zdravotní záznamy o pacientovi. Lékaři, kteří se zaregistrují do aplikace Drchrono, mohou se souhlasem pacienta přes Google Glass vytvářet elektronické lékařské záznamy. Videa, fotky a poznámky se ukládají do složky klienta v aplikaci nebo do cloudového úložiště Box. Pacient si je může prohlédnout na vyžádání.

google-glass

Doktor Bill J. Metaxas, pediatr ze San Francisca, však varoval své kolegy lékaře, aby se před použitím brýlí ujistili, že pacient skutečně dal svolení k pořizování zaznámů a že jsou brýle správně nastaveny, co se týče bezpečnosti uložených dat. Metaxas používá Google Glass na operačním sále a při konzultacích a dle jeho slov "99 % jeho pacientů nemělo s použitím gadgetu problém". Nicméně ještě nějaký čas potrvá, než zařízení začnou používat i další doktoři.

Co si budeme povídat, inteligentní brýle Google Glass se více než běžnému uživateli hodí odborníkům a specialistům, kteří s nimi netráví až tolik času. Jedním z negativů Google Glass je, že nás při jejich nadměrném používání začnou bolet oči. Důvod je prostý, jak poukázal server BetaBeat.com, pro lidské oko je nepřirozené se dívat dlouhou dobu jiným směrem než dopředu. Pokud se koukáme očima do stran, konáme tak pouze na okamžik, než otočíme celou hlavu. Stejně tak natočení oka směrem nahoru není pro člověka příliš pohodlné. Google Glass proto nejsou určeny pro sledování filmů, ani pro čtení knih.

Jestli vás zajímají vnitřnosti Google Glass včetně odhadu výrobních nákladů, podívejte se na náš starší článek.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Doktoři v USA budou mít v Google Glass zdravotní záznamy o pacientech

Pátek, 13 Červen 2014 - 12:45 | BTJ | Wow, ukladat zdravotni zaznamy "bezpecne...

Zobrazit diskusi