CDR.cz - Vybráno z IT

S "dronem" DJI Phantom 2 Vision jsme monitorovali airsoftovou akci [IT Výlet]

nepřehlédněte
phantom-dron.jpg
Na letošním IT Výletu v rámci Borderwar jsme využili nejmodernější techniky také v oblasti řiditelných létajících strojů. K ultrabookům a tabletům jsme přibalili drony DJI Phantom 2 Vision a Phantom 2 Vision+, které sloužily k monitorování terénu během akce.

Létání člověka fascinovalo odjakživa, ale pro start a přistání klasického letadla je potřeba delší rovná plocha. Rychlost pohybu ve vzduchu také znemožňuje nějaký precizní monitoring kamerou z výšky. Často je proto pro uživatele lepší sáhnout po vrtulích, které dokáží odstartovat létací stroj takřka na pětníku. Až poslední dobou jsou na trhu cenově dostupné a velmi kvalitní kousky a často se jedná o stroje se čtyřmi vrtulemi, které jsou nezbytné k příjemnému zatáčení bez přídavných směrovek. 

Jedním takovým zástupcem tzv. quadkoptér je například AR.Drone od firmy Parrot, kterého máme v současné době v redakci ve třech exemplářích a jehož představení se u nás dočkáte v nejbližší době. Pro naší airsoftovou akci jsme však chtěli něco profesionálnějšího. Nakonec jsme oslovili firmu DJI, která nás přesměrovala na lokálního distributora PELIKAN DANIEL. Ve finále jsme tak na akci vezli čtyřvrtulový stroj s dedikovanou kamerou DJI Phantom 2 Vision a také úplnou novinku s inteligentním úchytem Phantom 2 Vision+. Přibalili jsme také AR.Drona a o zábavu bylo postaráno.

dji-phantom-2-vision-plus-30.jpgdji-phantom-2-vision-plus-20.jpgdji-phantom-2-vision-plus-13.jpg

Model Phantom 2 Vision oproti klasickému Phantomu 2 má dedikovanou kameru, která natáčí video ve FullHD a obsahuje také 14Mpx fotoaparát (fotky dole v galerii). Video umí ukládat na paměťovou kartu (která je mimochodem součástí balení) a současně streamovat obraz na zem do adaptéru umístěného na ovladači zařízení. Ten pak vytváří klasickou WiFi síť, kam se připojíte s chytrým telefonem/tabletem a přes mobilní aplikaci vesele sledujete živý obraz z kamery. Streamované video samozřejmě není v plné kvalitě, ale k nasměrování kamery požadovaným směrem bohatě postačí. 

Novinka Vision+ mimo 82 gramů navíc má jinak provedenou kameru - na rozdíl od serva jej ovládá systém kloubů a umožňuje tak mnohem plynulejší záběry z kamery. Jinak jsou oba modely prakticky totožné.

dji-phantom-2-vision-plus-02.jpgdji-phantom-2-vision-08_0.jpgdji-phantom-2-vision-05_0.jpg

Přes aplikaci můžete také měnit náklon kamery a sledovat celou řadu indikátorů, jako je stav baterie, vzdálenost, kterou model urazil od startu a také výšku letu. Aplikace je dostupná jak pro iOS, tak pro Android, a vyžaduje připojení na internet pouze při registraci účtu u DJI. Výhodou je schopnost signalizovat zvukem nízkou hladinu baterie, čímž můžete předejít nečekaným problémům ve vzduchu.

Před startem je nutné nejprve kalibrovat GPS, což provedete střídavým přepínáním módů ovládání na ovladači. Pak přesunete model do vodorovné polohy a otočíte jej vodorovně o 360° kolem své osy až se rozsvítí kontrolní diody zeleně. Následně otočíte Phantoma do svislé polohy a opět otočíte o 360° kolem své osy. Tím je kalibrace dokončena a systém si začne hledat satelity. Pokud střídavě bliká zeleně a červeně, nepodařilo se najít všechny potřebné satelity pro úplně bezpečný let, pokud však blikne střídavě jednou červeně a jednou zeleně, není problém letět, zbylé satelity zachytí často systém ve vzduchu.

drone-work-04.jpg

Model dokáže odstartovat z travnatého i mírně nakloněného povrchu, jak jsou například lesní cesty. Start vrtulí provedete například umístěním páček na ovladači do polohy do rohu a k sobě, v tu chvíli již motorky pracují a můžete přidat výkon nutný k odlepení se od země. Doporučujeme vzlétnout několik metrů nad zem a přestat přidávat plyn - tím se model dostane do klidové polohy ve vzduchu a pokud je GPS dobře nakalibrována bude stát na místě v oblasti cca 2x2 metry. Pak již můžete přidávat plyn a naklánět stroj dle libosti ve směru nahoru, dolů, dopředu (ideální pro rychlejší pohyb ve vzduchu), dozadu a také do stran pro pozicování.

V případě, že dojde k problému - například vypnete vysílač nebo vypadne spojení - model se přepne do fail safe módu, který se bude snažit podle jasně nadefinovaných pravidel zachránit zařízení. Pokud je v GPS módu, stoupne nahoru do 20 metrů nad zemí a vrátí se nazpět do bodu vzletu a to nejkratší cestou (i přes stromy). Pokud je během přerušení spojení ve výšce vyšší než 20 metrů, zůstane ve výškové hladině, vrátí se zpět do bodu vzletu a klesne. Nejen kvůli fail safe režimu je nutné kalibrovat GPS před každým vzletem z jiného místa, jinak se model může začít vracet úplně jinam, než byste čekali. Phantom 2 Vision doletí bezpečně do vzdálenosti 1500 metrů a do výšky maximálně 800 metrů.

dji-phantom-2-vision-10_0.jpgdrone-work-03.jpgdrone-work-05.jpg

Ovládání je velmi příjemné a dodá vám po několika vteřinách pocit jistoty. Při přesunech dokáže stroj vyvinout rychlost až 54 km/h, ale výrobce nedoporučuje létat takovou rychlostí. Postupovat opatrně je nutné zejména při sestupu z vyšších letových hladin - prudké a dlouhodobé ubrání plynu může způsobit nepříjemnosti a to zejména ve velké výšce, kdy nevidíte, jak rychle “dron” klesá (k tomu pak slouží pouze zmíněná mobilní aplikace). Přistání provedete ubráním rychlosti nad zemí a následně vypnete vrtule podržením páčky plynu dolů.

Zařízení váží 1160 gramů a je nabíjené 5200mAh LiPo baterií, která vydrží zhruba 25 minut letu včetně snímání z kamery. V současné době jej nabízí firma PELIKAN DANIEL za necelých 25 000 korun, vylepšeného bratříčka Phantom 2 Vision+ pořídíte za 31 000 korun. 


Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

intel-logo.png

Partneři projektu:

intel-logo-small.pngaira-logo.pngpelikan-small.png
Zdroje: 

Vlastní

Galerie ke článku

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku S "dronem" DJI Phantom 2 Vision jsme monitorovali airsoftovou akci [IT Výlet]

Čtvrtek, 1 Květen 2014 - 15:41 | petr22 | Podle zakona se v okoli letiste nesmi ani skakat...
Čtvrtek, 1 Květen 2014 - 13:46 | S J | Dobrý den, jen bych chtěl dodat, že fail safe...

Zobrazit diskusi