CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Dřou nás mobilní operátoři z kůže? Srovnáváme ČR se zbytkem Evropy

Slovensko - operátor 4ka - 1e za 1GB (vyššie programy, vyhodnejšie).
Nevýhodou je, že dáta za túto cenu sú len vo vlastnej sieti, ktorá nie je ešte všade vybudovaná a majú len 4G a 2G sieť.
Avšak pre obyvateľov väčších miest je to ideálne. Osobne mám od 4ky sim kartu ako druhú v dvojsim telefóne, iba na internet. Takto mi to vyhovuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne srovnani, diky. Takze je zrejme, ze vyjma Recka jsme opravdu nejdrazsi. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nechápu smysl budování LTE sítě, když jí operátor odmítá zpřístupnit zákazníkům... Ten web letěl dobře i na 3G a 3 GB balíček který jsem k němu měl už mi i s nízkou rychlostí 3G nestačil déle jak dva týdny a to jsem ho hodně šetřil....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim popravde ceny cenikovy jsou jedna vec, realny jsou jinde... V roce 2012 jsem byl na delsi dovolene u kamaradky v Atenach... Kdyz se mi dostala do ruky jeji faktura od Cosmote, tak se mi chtelo s odpustenim blit, neb ja mel v te dobe "premiovy" balicek od Vodafonu za 700kc kde nic oproti dnesku nebylo.. Ona v te dobe platila 13EU za 1.5GB dat, 1000sms s neomezenym volanim do Cosmote a 300min mimo Cosmote.. Ja osobne jsem si od Cosmote koupil predplacenku za 8EU s neomezenym volanim do Cosmote plus neco dat (podotykam ze to bylo jedno EU za necelych 25kc)... Takze po navratu do cech jsem musel nucene v rijnu po nekolika letech obnovovat smlouvu, a obchodnici vodafonu jsem to vytmavil, co jsem mesic zpet v Recku zazil a ze odmitam pokracovat timto zpusobem a ejhle najednou jsem mel 1.5GB dat neomezeny volani a sms za 500... V evropskem prumeru nic moc, ale lidi nebrecte v hospodach a na forech, je to jen nase chyba, ze mame drahy tarify, zerem nejvetsi sracky z evropy a jeste za nehorazny penize (nynejsi poznatek z Mallorky) a nahore nam sedej nenazrany cunici... MUZEME SI ZA TO ZCELA SAMI!!!....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se tvemu komentari vubec nerozumim. Za co si muzeme sami? Jako myslis zprostredkovane nebo jako, ze kdybychom volili jiny politiky, ti by zvolili jine vedeni CTU, ktere by s operatori zatocilo? Je to nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to nesmysl.. Vsichni nadavame jak tu mame draho, jak jime oproti jinym zemim sracky, a jak nas ty politici serou... Jenze nadavame u televize, nebo s kamarady u piva v hospode nebo si vylejvame srdicka na mistech jako je toto... A dal nedelame nic... A tim padem necekejme zmeny, neb je to dle presneho rceni, proste a jednoduse, placem na spatnem hrobe....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že právě nesouhlas vyjádřený oficiálněji formou článků, reportáží a dalšího obsahu, který vzbudí vlny reakcí/nadávek, je dostupnou a efektivní cestou - jednou ta hladina přeteče (podle mě). U piva problém řeší jen pár přátel v kruhu, internetový obsah má dosah.
Za příklad bych dal třeba Jana Tunu ze Streamu, kterému se už pár "nezbedných" výrobců podařilo zkorigovat. Poslední dobou jsou některé jeho reportáže sice jednostranné a zaslepené (ale chápu, že námět se občas blbě vymýšlí), ale najdou se právě díly, za které ho uznávám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si citovat Rimmera:
"Jo, ta možnost tu existuje, ano, eh, ale já mám jiný návrh. Trochu přitvrdíme. Čas vyjednávání vypršel. Říkejte si tomu extrém, ale navrhuji, abychom šli tvrdě a bez prodlení zaútočili skutečně masovou letákovou kampaní, a zatímco se z ní bude sbírat, nasadíme cirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a možná i dobročinné koncerty, ano? A pokud to bude málo, lituji, ale přijde čas triček: „Mutanti ven!“, „Vesmírní chameleoni? Ne, děkuji!“ ... a pokud je tohle nevyžene, pak už nevím co…"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

On chce asi rict, ze mame zavolat operatorovi a vyhrozovat mu odchodem ke konkurenci. Pak prijde trapna chvile, kdy se zepta ke komu to chcete prejit a proc, kdyz oba vite, ze ceny jsou vsude stejne. Fakt ale je, ze dnes uz bych se necitil trapne reknout si o Polsky nebo Babisuv tarif.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spravne!! A pokud mate jiste paky a jste letitym zakaznikem a hlavne pravidelne a bezproblemove platicim, tak oni vedi ze vas proste pustit nemohou... A ono diky evropskemu rozmingu to i vice pocitej, neb blizsi pohranici treba s polskem nebo rakouskem tem nasim "operatorum" stejne zdrhne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Velký omyl.... Třeba otec - 20 let u O2, dříve Eurotel, nechal jim určitě přes milion, účty šly běžně do tisíců.... Teď nedávno mu skončila sleva, kdy platil místo 750Kč "jen" 600Kč za neomezený tarif. Připomínám, že neměl chytrý telefon, takže data ani nevyužíval.... A teď před půl rokem řekli, že smůla, sleva už neplatí a jedině 750Kč jako všichni.... Tak jsem byl nucen přejít na TMO.... Přešel bych i za stejnou cenu, už z principu. Tady má teď za 499Kč neomezeně + 400MB.

Takže asi tak.... Bez problémů pustí i takové zákazníky, je jim to šumafuk.... retenční nabídky si dávají jak se jim líbí... A dokonce je ještě hůře než dříve, protože před 4 lety se asi O2 ještě bálo a měl retenci, kdy za 350minut (převoditelných) platil 187Kč.... Po zavedení "cenové revoluce" to zvedli na 600 (fakticky za to samé, jen volal) a teď už ani náznak retence.... bez odmlouvání dodali ČVOP a ani se neobtěžovali ukecávat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Teď nedávno mu skončila sleva, kdy platil místo 750Kč "jen" 600Kč za neomezený tarif. Připomínám, že neměl chytrý telefon, takže data ani nevyužíval.... A teď před půl rokem řekli, že smůla, sleva už neplatí a jedině 750Kč jako všichni."

V takových chvílích člověk musí jenom podat výpoveď smlouvy a operátoři se sami ozvou s nějakou nabídkou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však a co myslíte, že jsem udělal.... Dal výpověď, po dobu výpovědi klidně platil těch 900Kč nebo kolik to je bez úvazku a nechal si vygenerovat ČVOP.... Myslím, že to bylo dostatečně jasné varování, že odcházím.... A jak píšu, bylo jim to jedno... Žádná nabídka, jen ceníkové...., tj. za 499Kč neomezeně + 200MB... Tak proč zůstávat, když si takových zákazníků neváží....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Meles nesmysly, pokud nemas vysokou prravidelnou utratu, tak operatora nezajimas. Ja treba chtel lepsi tarif u T-Mobilu, vyhrozoval jsem jim, ze odejdu tak dlouho, az me pustili k vode a ja presel k Vodafone. Tam to bylo jeste horsi a taky me po roce bez jakyhkoli okolku pustili zpet k T-Mobile. Ani jeden mi nabidku na lepsi cenu neudelal. (Nedivim se tomu, jen vyvracim ty nesmysly.)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Osobne se mi za posledni leta nestalo, abych si koupil tarif (ci pro zname / rodinu) za cenikove ceny. Napriklad neomezeny tarif + neomezene volani + nejakej ten internet - cenikove ceny okolo 750kc tusim, nikdy jsem to nemel za vic, jak 500. Manzelka to to ma tusim za 450...
Jiste, mohlo by to byt jeste levnejsi a levnejsi a levnejsi, nerikam nic...ale zas az tak hrozny to taky neni ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak neomezené volání se za 500 dá ukecat... ale ten šílený FUP na internet je prostě katastrofa!!!

Operátoři budují LTE (většina Evropy ho už měla před X lety a nikdy nemuseli platit operátorům tak přemrštěné ceny) a pak stejně lidem plácnou pekelný FUP, aby náhodou nemohli to LTE využít víc jak 3 dny v měsíci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je otazka, jak to delat lepe ...
Kdyz si vezmu, ze i na chate, coz je nekde v lese, kde neni zadna civilizace, mam LTE internet ...
Budovani TAKOVE site muselo neco rozhodne stat.
Jinak pokud se nepletu, tak FUP na mobilu u T-Mobile, ktery mam firemni, se po vycerpani neukonci, alebrz se to pouze zpomali, no weby a podobne funguji v pohode. No ok, na to, ze to je v MOBILU, je to ok.
Od mobilniho internetu neocekavam zadne priserne prenosy - ten 1GB co tam mam mi v pohode staci na weby a mail a takove ty bezne veci (viber a tak) a nezazil jsem omezeni.
Samozrejme pokud to clovek chce na volani po skypu s videem, koukani na youtube ci stahovani warezu...tak to je na houby a samozrejme pak to chce poridit si normalni net. Tmobile ma tusim 40Gb nekde okolo 5-6 stovek, coz mi prijde docela ok, 100GB maj okolo litru, ale zase, 100GB se bezne skoro neda vycerpat :-)
Teda ja ne, protoze nic moc nestahuju :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz si vezmu, ze i na chate, coz je nekde v lese, kde neni zadna civilizace, mam LTE internet ..."

Ona je zase otázka, jakou kapacitu a využití také mají ty buňky v divočině. A stanice může být hromadu kilometrů daleko a obsluhovat vzdálenější terminály částí své kapacity. A v neposlední řadě je také možné, že máte prostě štěstí na chatu. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V té poslední tahanici, kde Sobotka tak krásně odpálil Mládka, se operátoři lehce zmínili o tom, že v Polsku nejsou tak tvrdé státní podmínky.
V bezdrátech je do jisté míry anarchie. Ale norem máme spousty, a plnit je musí všichni. A když neplnit, i tak jim samotná existence normy způsobuje náklady. A ČTÚ si na operátora rádo došlápne.
LTE frekvence si museli koupit za tvrdé peníze. Pamatujete si na Vánoce, jak vám stát poslal obálku s vašim podílem na prodeji frekvenčních pásem? Asi jste tu obsílku nedostal. Ale i tak tyto náklady při používání telefonu zaplatíte.

Když se srovnávají státy, není od věci také srovna technologie, krajinu, a legislativní náročnost. Tomu moc nerozumím, takže těžko naši trojku kritizovat.

Co ale kritizuji je to, že firmu můj telefon stojí 150Kč za neomezené volání a nějaké ty gigabajty, zatímco "tam venku" je takový tarif za 500Kč velmi levný a výhodný. To nechápu. Mimochodem mám taky lepší servis, o tom bych si jako běžný zákazník mohl nechat zdát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na tomto by sa dala zalozit politicka kampan. ak ludia nie su spokojni s telefonovanim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo no...
Hodim to prvni strane, ktera bude deklarovat, ze zrusi vsechna omezeni a licence na mobilni operatory....at vznikne libovolne mnozstvi konkurence a konecne si zacnou konkurovat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem kmitočtové spektrum neomezené není... Ceny jsou jinde nižší, přitom regulace je všude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to asi neni uplne lajcky pochopitelne. U veci zavislych na bezdratovem prenosu je regulace nutna, jednoduse ne na vsechny, kteri by chteli v tomto oboru podnikat, se dostane, proste sirka pasma tak velka neni. Ale mozna to myslel tak, ze 2,4GHz a 5GHz free je malo, melo by byt na stavajicich podminkach vic free pasem, ovsem na tich potom nelze budovat narodniho operatora a malokdo setrvava pouze na jednom miste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, a kdyby to stat nereguloval, tak se vsichni operatori budou rusit, pak si budou najimat mafiany, co budou konkurenci bourat vysilace, pak si koupej nakonec atomovky a znicej svet.
Coz je dukaz toho, ze REGULACE JE POTREBNA. Prece nechceme znicit svet, ne?
DOOOOOOOOOOOOOOOOOOM
OMFG
Lidi lidi .... pak to tu nema stat za hovno.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale k tomuto skutečně docházelo, že se v začátcích rozhlasového vysílání stanice v US vzájemně záměrně rušily. Až pak byla zavedena regulace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze to mnozi lide skutecne nechapou a maji dojem, ze skutecne regulace pomahaji trhu, pokusim se reagovat...
Pokud by existovali operatori, kteri by se rusili, KDO z nich by byl poskozeny? Velmi "prekvapive" vsichni. Nejen ten, kdo by byl "zarusen", ale I ten "rusitel", potoze by byl ruseny i on.
Predpokladejme, ze kdyz nekdo buduje mobilni sit, pravdepodobne na tom chce vydelat. Neni asi moc lidi, co by investovali miliardy jen proto, ze by je bavilo nekoho rusit...
Co z toho vyplyva? Mobilni operatori by se ve svem vlastnim zajmu proste "nejak domluvili".
Ti, co by se nedomluvili, by proste zkrachovali. Mozna by zkrachoval i nekdo, kdo by za to vubec nemohl. Oooo, jaka hruza...
Ve finale by proste byla spousta funkcnich operatoru, kteri by si to umeli osefovat tak, aby jim to fungovalo.
Doporucuji si zjistit, co se stalo v Somalsku pred nekolika lety, kdy se jim tam defacto zhroutil stat. Ono se to bohuzel zase vratilo zpet, kvuli tomu, ze ostatni staty to tak nemohly nechat byt a zase jim to tam cely rozesrali.
Ale bavime se o telekomunikacich - tedy, behem strasne kratke doby (v radu roku-dvou) vzniklo v Somalsku obrovske mnozstvi operatoru, cela zeme najednou byla pokryta signalem - pricemz predtim tam mobilni telefonie skoro neexistovala a cena volani se zmenila tusim v prumeru na JEDNU SETINU puvodni ceny. A to behem fakt roku-dvou.
A to prosim ve v podstate absolutni anarchii, bez jakekoliv regulace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné povídání. To je tvůj náhled na svět. Teď si zkus ale nastudovat něco z ekonomie, doporučuji teorii obecní pastviny, učivo prvního ročníku. Příkladů ze světa se najde spousta. Například oceány. Máš pocit že rybáři se pěkně snaží a přikrmují tresky? Ani omylem, princip je vylovit více než konkurent, po nás potopa.
Operátoři bez regulace by sahali k metodám silnějšího vysílače, směrového silového rušení apod. A zkus si pak v tomhle provozovat třeba vlastní domácí wifi.
Určitě jsou příklady kdy anarchie fungovala. Ale je hromada příkladů, kdy nefungovala. Chceš to testovat na lidech? Doufat že se operátoři dohodnou a že se nestane že důsledkem radiového boje ti nepojede domácí wifi?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni ...protoze PRAVE teorie obecni pastviny JEDNOZNACNE mluvi pro anarchii a proti regulacim.
To je fakt zvlastni, ze to zminujes - nic osobniho, ale zda se mi, ze prave naopak ty o tom nic nevis :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Operátoři bez regulace by sahali k metodám silnějšího vysílače, směrového silového rušení apod."

Zapomněl jste zmínit, čeho že ty metody budou. Budou to metody, jak vás poškodit. Takže to, co zastáváte, je zakázat operátorovi použití téhle zbraně. Ne mu zabránit v poškozování vás, ale zakázat tu zbraň.
Operátor si poradí a poškodí vás jinak. Stejně jako kdokoli jiný. Regulace je jen překážka, možnosti světa jsou neomezené. Tady nelze udělat access-list, kde se něco málo povolí a zbytek zakáže. To by pak chyběla ta, nemůžu si vzpomenout, svoboda.
Takže postupujme způsobem zákaz, zákaz, zákaz, a vše ostatní povolit. Protože proč ne. To jde hlavou proti evoluci, proberte se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jedna věc.

Podívejte se na pásmo 10Ghz, co se v posledních letech v ČR stalo.

Ve zkratce, 10Ghz je stejně volné jako 2.4 a 5Ghz. V ČR má bohaté zastoupení, několik značek špičkových zařízení se tu i vyrábí. Budují se v tom PtP spoje za desítky až stovky tisíc.
A pak přišlo Ubiqiti se svým levným spojem asi za 25k, které vysílá trochu jinak, než je tu zvykem, nicméně stále v normě. A operátoři, i ti malí, se vyděsili, protože běžných 10Ghz spojů můžete provozovat takřka neomezeně - vzájemně se neruší. Vypadá to třeba takhle: http://www.alcoma.cz/media/image/fn26.jpg
Jenže tahle UBNT jednotka to dělala jinak, zabere širší pásmo, a ještě ruší široko kolem, takže na vysílač dáte až tři.
Stížnosti, flamy, doomsaying, to všechno létalo vzduchem. A nikdo to nezakázal.
A co se stalo? Vůbec nic. Ta věc se prodává, všichni ví, co od toho čekat, a tak to najdete jen tam, kde to nevadí. V Praze ji třeba nepotkáte snad vůbec. Protože v 10Ghz stále funguje trochu anarchie, a jakmile tu věc vystavíte na střechu, někdo vám obejde auto klíčem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"zrusi vsechna omezeni a licence na mobilni operatory"

Taky jsem si vždycky chtěl postavit vlastní rušičku. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zamerit takovou rusicku by bylo vcelku jednoduche, ze...
A v anarchii bys nemel za prdeli policajty, co by Te ochranili ... :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zlomyslnost by měla být nelegální.
Zřiďme na to úřad, a jmenujme vás ředitelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obycejny lidi to maji tak drahy proto, aby to levne mohlo mit MF

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je teda porovnanie. V prvom rade by ma napadlo tam zaradit Slovensko a nie nejaké Grecko, Taliansko... Čítajú tento web azda gréci, taliani alebo francúzi ??!!. Fakt odfláknutá práca... (aj keď počtom porovnaní je to OK. Ale ten výber - nula bodov)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi si clanek nepochopil ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že je u nás draho, je jak drahými aukcemi - stát se jednorázově nabažil a lidi plaťte, to samý soláry, tak dalšími věcmi, co z toho už jen plynou: neochota operátorů pouštět virtuály na jejich utopeně nákladnou infrastrukturu atd. Třetí faktor je, že opravdu v Polsku píchneš vysílač a máš téměř celej teoretickej okruh kolem BTSky pokrytej, kdežto u nás musí být BTSka nad každou vesnicí. Takže já ty "komerční zloděje" ekonomicky chápu, ale už jsme jaksi časově jinde a dnes za to "vše" může jen a pouze regulace (ČTU a UOHS).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u nás bylo draho už dávno před poslední dražbou pásem.
Prostě si tady u nás operátoři udělali kartelovou dohodu a naše vláda jim to trpí. V ostatních zemích by dostali na buben od vlády a nebo regulačních úřadů!

Ty marketingové řeči o velkých investicích jsou prostě jenom marketingové kecy. V ostatních Evropských zemích do nových vysílačů investovali TAKY a je zajímavé, že tam se jim to nepodepsalo na ceně tarifů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to horsi: v ostatnich zemich operatori do novych vysilacu investovali TAKY a na cene tarifu V CECHACH se to taky podepsalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Známý platil za telefon 250 kč +/-. Teď má neomezené volání za 700 a je nesmírně spokojený a to i přesto že volá stejně ale platí skoro 3x více. A takových lidí jsou nás stovky tisíc, takže operátory nic nenutí ke slevám když jsou lidé takhle hloupí.

Chyba je v lidech ne v operátorech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč si všichni stěžují že jsou data předražená? Proč nepoužívají WiFi? Chápu že je super si v klidu přečíst noviny/ vyřídit maily cestou domů v MHD, ale pokud je to drahé tak službu nepoužívám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč si všichni stěžujou? Protože většina Evropy je už na půl cesty u přechodu na 5G, zatímco u nás se teprve buduje 4G.
A k tomu ještě za tu pomalou síť od nás tuzemská kartelová dohoda vybírá přehnané poplatky!
Nejenže jsme drazší absolutně (přímo si převedete cenu zahraničního tarifu do naší měny!) ,
ale i poměrově (v Anglii mají 4x větší průměrný plat a přesto mají 2x levnější paušály!! Dohromady to dělá osminásobný rozdíl v ceně!!!)

Proto tolik lidi remcá. Dlouho se s kartelovou dohodou českých operátorů nic nedělalo, ale je načase, aby došlo k změnám!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Metodika srovnání nezahrnuje, že některé země mají spoustu veřejně přístupných WiFi. Limit na mobilní data pak není tak kritický. WiFi je ve vlacích, na letištích, v hotelech, nemocnicích ... Já mám limit 1 GB, ale nepamatuji se, že bych se mu někdy přiblížil.

Do přírody moc nevyrážím. A když jo, tak tam nekoukám na streamované video v HD rozlišení. Možná tady je ten zakopaný pes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří naopak vidí zakopaného psa v takové spokojenosti :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem šťasten za vás, že se spokojíte s málem (za velkou cenu).
Ale nechtějte, aby vaše minimalistické požadavky byly standartem. Vám taky většina lidí nevnucuje své standarty. Divil by jste se, ale některým lidem klidně stačí k jídlo stačí plesnivé jídlo z popelnice... ale sám by jste ho rozhodně jíst nechtěl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dejte pokoj s těma vlajkama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jsem skromný člověk :-) Platím asi 260 Kč za 1 GB dat a 200 minut. Netušil jsem, že je to moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že je to jen o tom internetu a případně i roamingu, jak nás často s ním poskytovatelé omamují a pak zjistíte, že se vůbec nejedná o férovou službu. Jde o to, jak si naši operátoři váží zákazníka, protože kdo toho druhého respektuje, nebude ho šálit. Někteří zastánci mobilních operátorů (ok je jich málo ale na dobrých místech) říkají, že na poskytovatele mobilních služeb by stát neměl sahat, protože je zde volnost trhu, což je částečně pravda, nicméně operátor poskytuje druh komunikačních služeb a ty jsou pro obyvatele země velmi důležité. Další věc, kterou se operátoři brání, je ta, že český trh je malý. Ano, malý je, ale je přesto srovnatelný (nebo i větší) s jinými zeměmi, kde jsou služby operátorů jako z naší říše snů. Problém podle mého názoru je ten, že zde chybí viditelná soutěž mezi Vodafonem, T-Mobilem a O2. Jen si srovnejte jejich tarify a uvidíte, že tento trh je z pohledu zákazníka pokřivený. Možná by pomohl čtvrtý hráč, který by zaseklý mechanizmus rozpohyboval.

Já jsem se nedávno rozloučil s Vodafonem z důvodů, které dlouze popisuji zde http://www.matejnovobilsky.cz/2017/05/jsme-fer-jsme-vodafone.html (omlouvám se za menší spam), protože právě tady si myslím, že operátor nejedná s lidma férově, přitom to slovo používá ve svých tarifech…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.