CDR.cz - Vybráno z IT

Družice Sentinel-1A pořídila první záběry o klimatických změnách na Zemi

nepřehlédněte
druzice_sentinel-1.jpg
Evropská kosmická agentura (ESA) představila veřejnosti první snímky pořízené družicí Sentinel-1A. Samotná družice vykonala teprve nedávno poměrně náročný manévr, při kterém plně rozvinula své 10 metrů dlouhé solární panely a 12 metrovou radarovou anténu.

Družice Sentinel-1A sice ještě není umístěna na své operační orbitě a není plně kalibrována, ale přesto už pořídila zkušební snímky. Tyto snímky byly pořízeny 12. dubna a poskytují opravdu úžasný příklad budoucích výzkumných schopností této družice.

Jako úplně první snímek byl zachycen Brusel, sídlo Evropské komise, jejímž úkolem je řízení programu Copernicus. Tedy Evropská komise má administrativní vedení programu Copernicus a v rámci tohoto projektu koordinuje širokou škálu služeb, jako je podpora ochrany životního prostředí a zajišťování civilní bezpečnosti (Sentinel je schopen “vidět“ i skrze mraky nebo přes hustý déšť, a to i v naprosté tmě, což je zvlášť užitečné při monitorování povodní - takže kdyby nedej Bože ČR postihly v budoucnosti další povodně, tak by Sentinel-1A mohl být velkým přínosem i pro naší malou zemičku při mapování zaplavených území). Evropská kosmická agentura je pak zodpovědná za technologické zabezpečení celého programu a další rozvoj družic typu Sentinel.

Snímek Bruselu, pořízený devět dnů po startu, byl pořízen družící v režimu strip-map o šířce záběru 80 km a demonstruje potenciál radarového snímání Sentinelu-1A.

sentinel-1a_foto_brusel.jpg

Sentinel-1A: Foto Brusel

Samozřejmě nezůstalo jen u záběrů Bruselu. :) Sentinel-1A pěkně zostra nastoupil i k plnění úkolů, pro které byl stvořen, a hned začal snímat oblast Namibie v Africe, která je v současné době zaplavená řekou Zambezi.

 sentinel-1a_foto_zaplavy_v_namibii.jpg

Sentinel-1A: Foto Záplavy v Namibii

Dále si můžete prohlédnout:

sentinel-1a_foto_antarkticky_poloostrov.jpg

Sentinel-1A: Foto Antarktický poloostrov

sentinel-1a_foto_pine_island_a_ledovce_thwaites.jpg

Sentinel-1A: Foto Pine Island a ledovce Thwaites

A to nejlepší na závěr: všechny snímky pořízené družicí Sentinel by měly být brzy volně dostupné všem a hlavně zdarma. Ostrý provoz družice je naplánován od července tohoto roku.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Družice Sentinel-1A pořídila první záběry o klimatických změnách na Zemi

Středa, 23 Duben 2014 - 17:08 | HKMaly | Neboj, az usetri na dalsi satelit a vystreli ho,...
Středa, 23 Duben 2014 - 12:50 | Destructor | Asi dobrá hračka pro vědátory, ale nás sprostý...

Zobrazit diskusi