CDR.cz - Vybráno z IT

Dvanáctiletý chlapec vyrobil z LEGA tiskárnu na Braillovo písmo

nepřehlédněte
Cenově dostupná alternativa tiskárny Braillova písma se jmenuje BRAIGO. Ze stavebnice LEGA ji vyrobil žák 7. třídy.

Mnoho z nás se určitě kdysi setkalo s populární stavebnicí LEGO, která pomáhá dětem popustit uzdu své fantazii při stavbě nejrůznějších výtvorů z kostek. Zatímco drtivá většina školáků využívá LEGO ke hře, dvanáctiletý klučina Shubham Banerjee si z něj vyrobil levnou funkční tiskárnu pro tisk Braillova slepeckého písma.

BRAIGO je první tiskárna svého druhu, která je vyrobena z kostek stavebnice LEGO 31313 EV3 Mindstorms 2013 a několika dalších dílů, které seženete za pár drobných. Stavebnici u nás zakoupíte od 7900 korun. To je o poznání menší částka, než za kolik pořídíte dostupnou tiskárnu Braillova písma. Tyto tiskárny stojí 40 tisíc a více, ale není problém narazit na druhy, které stojí více než 100 tisíc - například tiskárna Braillova písma Index Everest nebo PRIMUS 100 s dopravníkem udaFORMAXX.

Tiskárna funguje jednoduše. Na displeji stačí zadat požadovaný text a robotická ruka postupně vytlačí důlky na roli papíru, čímž vzniknou znaky Braillova písma. Sice se jedná pouze o prototyp, ale i tak Banerjee věří, že jeho podomácku vyrobená tiskárna pomůže mnoha lidem v rozvojových zemích. Svůj nápad chce upravit do podoby open source programu, který zpřístupní všem k volnému stažení přes internet. Další novinky můžete sledovat na FB stránce BRAIGO.

Shubham Banerjee se narodil v Belgii ve městě Hasselt, ale od svých tří let pobývá v Kalifornii, kde navštěvuje základní školu ve městě Santa Clara. Jeho vzorem je Roman Reed, člověk, který se chtěl prosadit jako hráč v profesionální lize amerického fotbalu National Football League, ale osud mu nepřál a skončil na vozíku. Doktoři mu řekli, že zřejmě nebude moci nikdy chodit, hýbat rukama a mít děti. Ale Reed to nevzdal, dělal pokroky a nyní je hrdým trojnásobným otcem. Založil také nadaci na výzkum poranění míchy. Banerjee se s Reedem setkal, aby mu svůj projekt ukázal, za což byl Reed nesmírně vděčný.

Shubham Banerjee s Romanem Reedem

Zdroje: 

Olga "Olga Kolková" Kolková

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dvanáctiletý chlapec vyrobil z LEGA tiskárnu na Braillovo písmo

Sobota, 22 Únor 2014 - 18:01 | Marv-CZ | U nás se na takové věci používal Merkur. Viz...
Sobota, 22 Únor 2014 - 18:01 | Marv-CZ | U nás se na takové věci používal Merkur. Viz...
Středa, 19 Únor 2014 - 07:50 | doomcz | je to frajer, respekt :)
Středa, 19 Únor 2014 - 07:21 | Tom Miki | Borec!!! To by mne ani nenapadlo, že to lze z...
Úterý, 18 Únor 2014 - 15:36 | petr22 | Opravte si to mestecko Santa Clara, ma to 120.000...

Zobrazit diskusi