CDR.cz - Vybráno z IT

EA obviněno z klamání hráčů. Reklama na mobilní hru Dungeon Keeper v UK zakázána

nepřehlédněte
Dungeon Keeper Uvod
Úřad pro reklamní standardy zakázal v Británii reklamu na velice kontroverzní free-to-play mobilní hru Dungeon Keeper z důvodu klamání zákazníků. Společnost EA opomenula ve své reklamě zmínit důležitou informaci o mikrotransakcích a jejich dopad na hru.

Mobilní titul Dungeon Keeper byl už od svého vydání poměrně ze všech stran kritizován za své přehnané zbrzďování hráčů, kteří si chtějí tuto free-to-play hru užít bez jakéhokoliv financování. Na mnohých serverech dostávala i žalostné hodnocení 1/10. 

Jeden z uživatelů vznesl stížnost ohledně reklamní kampaně, která zatajila podstatnou informaci ohledně mikrotransakcí. Úřad pro reklamní standardy tuto stížnost prozkoumal a dnes vznesl rozsudek.

Společnost Electronic Arts oponuje slovy, že ve své reklamě nijak neklamala své zákazníky či potlačila nějaké informace, jelikož herní složka je dostupná zcela všem hráčům bez ohledu na jejich připlácení a gameplay bez jakýchkoliv mikrotransakcí není výrazně omezen. Herní premium měnu, gemy, lze získat skrze reálné peníze i běžným hraním, je tedy dle Electronic Arts možné pro hráče tento obsah dohnat časovou investicí. 

Dungeon Keeper 2

Problém však spočívá především v tom, zda-li se o této skutečnosti zmiňuje společnost v reklamní kampani. Tato informace je prý obsažena v popisu produktu. Electronic Arts úřadu ukázalo množství hráčů, kteří se dostali do střední či pozdní části hry bez jediné transakce, aniž by těchto bodů dosáhli výrazně pomaleji nežli platící hráči.

Dungeon Keeper 1

Úřad pro reklamní standardy ohledně vyjádření Electronic Arts: „Společnost zmínila některé jiné populární tituly, které využívají podobné herní finanční politiky. Běžný hráč dle nich očekává, že free-to-play titul bude obsahovat časové limity a prémiovou měnu. Domnívají se, že mechaniky Dungeon Keepera dosahují průměrných délek a četností v tomto žánru a hráči bojových simulátorů je zde tedy pochopitelně očekávají. Electronic Arts dále řeklo, že časovače a prémiová měna neslouží jen jako monetizační strategie, ale k vyvážení hratelnosti a poskytování hráči pocitu vývoje a možnosti hospodaření se zdroji. Časovací mechanismy by zde byly prý přítomné, i kdyby ve hře nefiguroval mikrotransakční systém.“

Dungeon Keeper 3

Zde je nicméně problémem to, že časovače se s rostoucím pokrokem ve hře neustále prodlužují a množství simultánních akcí je v několika případech limitováno. Úřad tedy považuje za vysoce pravděpodobné, že hráč dosáhne časem bodu, kdy bude nemožné pokročit ve hře v rozumné míře, dokud měřič nedoběhne či nebude přeskočen pomocí prémiové měny, a tyto periody by se stávaly jen a jen výraznějšími společně s cenou jejich přeskakování.

Dungeon Keeper 4

Úřad rozhodl následovně: „Z informací obsažených v reklamě by hráč očekával pokrok ve hře nerušený od neočekávaných a nadměrně zatěžujících brzd. Proto považujeme délku a frekvenci těchto časových akcí vysoce nad hranicí toho, co by hráči od hry důvodně očekávali. V důsledku toho považujeme za pravděpodobné, že mnoho hráčů by herní náplň považovalo za nečekaně omezující a k dosažení očekávané formy hraní by bylo nutné pořizovat gemy.“ 

Reklama by prý měla zdůraznit, co hráči mohou od free-to-play mechanik Dungeon Keepera očekávat a že mikrotransakce mají výrazný dopad na herní složku. Reklama jako taková se navíc o žádných mikrotransakcích, či jejich roli ve hře, nijak nezmiňuje. Rozhodnutí úřadu tedy z důvodu zavádějících informací zakazuje výskyt této reklamy v její současné formě a do budoucna v nich musí společnost jednoznačně uvádět limitace free-to-play formy a roli mikrotransakcí v urychlení pokroku ve hře. 

Diskuse ke článku EA obviněno z klamání hráčů. Reklama na mobilní hru Dungeon Keeper v UK zakázána

Sobota, 12 Červenec 2014 - 15:07 | Psycho Mantis | zasraný Wargaming. Za celou dobu, co WoT jede,...
Sobota, 5 Červenec 2014 - 23:04 | trodas | Asi se shlédli v WarGamingu :) Zabugované WoT co...
Pátek, 4 Červenec 2014 - 23:21 | Terveréz Pipinéz | jj, to je úplně to samý jako Kingdoms of Camelot...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 15:44 | DRK | Mikro platby jsou v pohodě, pokud nabízejí "...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 11:25 | iferdai | jj, hru jsem si stáhnul a ve chvíli, kdy jsem...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 08:23 | Miroslav Jasso | A o to hůř, když je hra samotná za peníze a pak...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 07:41 | Tom Miki | A proto takové hry ani nezačínám hrát. Ne že by...

Zobrazit diskusi