CDR.cz - Vybráno z IT

Elektromobily Tesla dostaly autopilota, v Austrálii ale narazily na legálnost

Tesla Autopilot
Společnost Tesla Motors před nedávnem vydala aktualizaci softwaru pro své elektromobily, díky níž mohou majitelé vozidel této značky využít novou funkci autonomního řízení.

Nový autopilot, který byl navržen především pro posílení sebejistoty řidiče na silnici, v lidech vzbuzuje nadšení. Nejenže je schopen nahradit řidiče v řízení při udržování elektromobilu Tesla ve svém jízdním pruhu, ale dokáže také upravovat rychlost jízdy elektromobilu v závislosti na provozu, měnit jízdní pruhy, předjíždět pomalejší vozidla a zaparkovat na volné podélné parkovací stání. Autonomní systém ke zjištění polohy využívá kamery, radar, ultrazvukové senzory a GPS navigaci. Ale to není vše, získaná data se odesílají na vyhodnocení, takže se software může neustále zlepšovat.

Tesla Model S

Tesla Model S

I když všechny úkony automobil zvládá sám bez pomoci člověka, zakladatel a generální ředitel Tesla Motors Elon Musk zatím radí nesundávat ruce z volantu. "Doufejme, že to nebude narážet do chodců. Mělo by je to umět správně vyhodnotit. Jsme v této fázi hodně opatrní, takže radíme řidičům, aby měli ruce raději na volantu. Je to opravdu nový software," řekl Musk a zároveň upozornil, že v případě dopravní nehody za škodu odpovídá řidič, nikoliv autopilot.

Nejnovější software 7.0 se stáhl automaticky do všech automobilů Tesla Model S, případně bude součástí vozů Tesla Model X. A zde přichází problém, s nímž automobilka nepočítala. Legislativa v Austrálii zatím neumožňuje na veřejných pozemních komunikacích řídit autonomní vozidla, která nebyla předem otestována. Tesla tvrdí, že její systém je v souladu s právními předpisy, veškerá zodpovědnost spadá na řidiče, který musí mít ruce stále na volantu a kontrolovat situaci.

Tesla sice ještě zaostává za samořídícími automobily od Google, nicméně automatický systém řízení je pěkný krok kupředu k vysněnému cíli. Automobilka každopádně do budoucnosti plánuje zavést i další autonomní prvky.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Elektromobily Tesla dostaly autopilota, v Austrálii ale narazily na legálnost

Pátek, 23 Říjen 2015 - 17:43 | BlackRider | Jde komentar smazat, kdyz sem se uklepnul?
Pátek, 23 Říjen 2015 - 17:42 | BlackRider | https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromobil
Pátek, 23 Říjen 2015 - 05:04 | Daniel Křenský | Elektromobily? Elektro Mobil? Snad...
Čtvrtek, 22 Říjen 2015 - 09:15 | rman | "zaostává za samořídícími automobily od...
Čtvrtek, 22 Říjen 2015 - 08:03 | DRK | "byl navržen především pro posílení...

Zobrazit diskusi