CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Elektronka vrací úder: Nahradí vakuové tranzistory křemíkové MOSFET?

"Elektrony tak vzduchovou mezerou projdou mnohem rychleji, než kdyby u MOSFET řešení musely projít přes řídící elektrodu"

Divna teoria, radsej si to rychlo prepiste, nech tu nie ste za nesvojpravnych. -),
Prave u MOSFETu je riadiaca elektroda izolovana od kanalu source-drain a principialne sa sa elektrony z kanala source-drain nemaju dostat do riadiacej elektrody gate (okrem parazitnych unikov, ktore ale suvisia s techologickymi nedokonalostami vyroby izolacnej vrstvy, a nie s principom funkcie MOSFETu).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Možná na chvílu a možná vůbec. Je jen otázkou času kdy přejdou tranzistory na jiný materiál kde zas půjde posunout hranici pracovní frekvence tranzistoru až na desitky či stovky THz. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to by vám asi moc užitečné nebylo. Určitě ne v PCčku nebo jiném stroji s podobnou architekturou. Možná forthovské procesory by z toho profitovaly, ty jsou ještě dost kompaktní (tisíce nebo desítky tisíc tranzistorů), nebo dataflow řešení, ale při těchhle frekvencích vám signál urazí za jednu periodu jen několik mikrometrů, a to byste v normálním CPU podle dnešního střihu musel mít sakra komplikovanou logiku pro hlubokou pipeline, protože synchronizovat stav přes milimetrové procesorové jádro se vám nepodaří (omezuje vás rychlost světla). Nemluvě o tom, že po metalických vedeních by se tohle šířilo dost špatně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Elektronky místo tranzistorů, to budou mít hipsteři radost!

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.