CDR.cz - Vybráno z IT

Elon Musk jednal s hlavním vedením Applu. Vznikne nové partnerství?

Výkonný ředitel společnosti Tesla Motors se prý v loňském roce sešel s akviziční divizí Applu i se samotným Timem Cookem. Oba ambiciózní výrobci by tak mohli spojit své síly.

Se zprávou přišel americký deník San Francisco Chronicle a schůzka zřejmě proběhla už minulý rok na jaře, přímo v sídle společnosti Apple v Cupertinu. Podle anonymního zdroje novinářů se Elon Musk, výkonný ředitel společnosti Tesla Motors, sešel nejen s šéfem akviziční a fúzní divize Adrianem Pericou, ale jednání se podle všeho účastnil i nejvyšší řídící Tim Cook. Obě high-endové společnosti prozatím strategicky mlčí a novinku odmítají komentovat, to ale pouze nahrává spekulacím, že oba lídři spolu opravdu kují nějaké tajné pikle.

 

Elektromobil Tesla Model S

Tématem schůzky byla možná přímá akvizice Applu, tedy odkoupení společnosti Tesla Motors, na což by jeho finanční prostředky zajisté dostačovaly. Automobilka ze Sillicon Valley se ale v současné době neustále vyvíjí a rozšiřuje, o čemž vypovídá nejen pokračující výstavba dobíjecích stanic elektromobilů ve Spojených státech, ale i samotná oblíbenost vozu Tesla Model S, který mimochodem vlastní několik zaměstnanců sousedícího Googlu. Vzhledem k neustálému růstu společnosti Tesla Motors tak není přímá akvizice Applu příliš pravděpodobná, přikláníme se spíše ke smluvení vzájemné spolupráce.

Apple by mohl ze vzniklého partnerství vytěžit technické zázemí pro další inovaci palubního iOS systému do aut, kterému se pilně věnuje už od loňského roku, anebo lépe vyladit svůj hlasově ovládaný informační systém pro automobily, jehož součástí je známá virtuální asistentka Siri.

 

Elon Musk (uprostřed) spolu s Barackem Obamou

Jedním z důležitých kritérií omezující nabídku i poptávku elektromobilů jsou baterie a jejich kapacita, samozřejmě s ohledem na co nejmenší velikost, hmotnost a výrobní náklady. Tesla by tak mohla u Applu najít inovativní technologické prostředky spolu s další kupou inženýrských mozků, kteří by mohli vývoj těchto nezbytných zásobníků elektrické energie pro elektromobily značně urychlit. Na to, jak to všechno dopadne, si ale musíme ještě nějaký ten čas počkat. Minimálně do té doby, než se k informaci o loňské schůzce vyjádří i její účastníci, tedy výkonní ředitelé obou společností.

Zdroje: 

1, 2, 3

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Elon Musk jednal s hlavním vedením Applu. Vznikne nové partnerství?

Čtvrtek, 20 Únor 2014 - 14:07 | Anonym | to ohledne baterek je spise k pousmani, Tesla na...
Úterý, 18 Únor 2014 - 22:03 | Choze TM | Konečně splněný sen o telefonu s obrovskou výdrží...
Úterý, 18 Únor 2014 - 13:11 | Miroslav Jasso | Nedušoval se nedávno Apple, že chce taky...

Zobrazit diskusi