CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Elon Musk má předčasné Vánoce, jeho raketa SpaceX Falcon 9 odletěla do vesmíru

Nejde ani tak o to, že odletěla, ale že se poprvé vrátila (=přistála) nepoškozena. A už vůbec nejde o 6 měsíců nezdarů či měsíců neúspěšných pokusů (kterej píp to psal?), ale o jeden nezdar, kterej se 6 měsíců vyšetřoval. Tohle byl první start vylepšené rakety falcon 9 to tom, co poslední let předešlé verze skončil jedním nezdarem. Mno a nebyla to nádrž s kyslíkem, ale héliem :) Mám to vůbec číst dál? :D

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že jde jak o odlet, tak přílet podpůrné startovací části. Obě tvoří podstatnou součást, obě jsou ve článku zdůrazněny. Poslední oficiální komerční start explodoval právě i s nákladem (a nešlo o žádné hélium, ale skutečně o tekutý kyslík), takže úspěch doručení je podstatná a ne vždy jednoznačná věc. Řada testů podpůrné části v tomto roce skončily nezdarem, i když je pravda, že se testovaly bez nákladu a jako takové speciálky (přístávání na moři). Jednou za to mohla vzpěra, jednou problém s nádrží (nebo co to bylo). Takže ono občas je dobré dočítat věci skutečně do konce...
Za sebe SpaceX gratuluji, bylo radost celou akci živě sledovat. Streamy jsou super, škoda, že tu nebyla zpráva ještě před samotným startem se souhrnem událostí, v ČR se tomu povětšinou nikdo moc "živě” nevěnuje - myslím si, že nejsem sám, kdo by to docenil. Ale chápu, takhle před Vánoci... ;)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

No já tam doslova čtu: "SpaceX v čele s Elonem Muskem slaví, neboť se po mnoha neúspěšných pokusech start konečně vydařil". Kde je těch mnoho neuspěšných pokusů? Z dvaceti dosavadních startů úplně selhal při startu Falcon 9 jen jednou, právě před půl rokem, a jednou měl částečný neúspěch, kdy družice nebyla vynesena na správnou oběžnou dráhu (ale byl doručen náklad na ISS). A jak bylo řečeno, půl roku trvalo vyšetřování nehody a příprava nové verze rakety Falcon 9 v1.2. Takže formulace obsahující zmínku o mnoha neúšpěšných pokusech není zrovna šťastná. A příčinou nehody byla opravdu nádrž s heliem, která je uvnitř nádrže s tekutým kyslíkem.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

A jak hodnotíte, to , že se při návratu netrefili na plošinu na moři? Úspěšný pokus?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

to bylo neuspesne PRISTANI. mluvil o neuspesnem STARTU.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

v článku už ta citace není , takže nocommennt

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že to bylo v článku nešťastně a pro nezasvěcené trochu zmatečně formulováno. Už to pravděpodobně autorka opravila. Že se netrefili na plošinu hodnotím jako neúspěšný pokus o přistání, ovšem start je podle mě třeba hodnotit jako úspěšný včetně doručení nákladu. Jinak to dnešní přistání byla BOMBA, ráno jsem si nenechal ujít live vysílání.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jo, musím říct, že jsme velice rád za každou pozitivní zprávu v dnešní době :) A Muskovi velmi fandím a doufám, že i s jeho pomocí (při současné neschopnosti vládních organizací) se člověk přeci jen stane homo cosmix :) Jediná šance na dlouhodobé přežití druhu homo...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě gratulace.
Otázkou je, zdali je toto ta správná cesta.
Pokud se podíváme na reketoplány tak tam je to velmi sporné. Každý jejich start byla loterie s tu větším či menším plánovaným rizikem.

Tady to vidím obdobně, prostě repasované díly asi nebudou to pravé. Ale možná použití jen pro náklad bude OK.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno ma nejake riziko. Neni problem spocitat riziko tveho prejiti prechodu pro chodce.
Raketoplany je technologie 60tych let. Materialove vedy od te doby pokrocily (jako fakt hodne :) ), vcetne hledani defektu.
Motory jsou na rakete to nejdrazsi.
Raketoplany byly na tom nebyly ekonomicky nejlip, protoze stavene byly puvodne na snaseni materialu z obezne drahy na zem. Coz se ale ve vysledku moc nepouzivalo.
Opakovane pouziti smysl ma, proto taky to tolik firem zkousi.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.