CDR.cz - Vybráno z IT

Emiráty šokují, poštovní zásilky mají roznášet droni

Když robotická přeprava, tak hromadně a ve velkém. Listovní zásilky v UAE mají začít v příštím roce roznášet létající roboti. Předání má proběhnout po ověření totožnosti přes otisky prstů a nasnímání oční sítnice.

Společnost Amazon nedávno oznámila, že rozvoz zásilek objednaných zákazníky, kteří bydlí do 30 kilometrů od amerických skladů Amazonu, by mohli mít brzy na starosti droni. Spojené arabské emiráty, které jsou známé svým maximalistickým přístupem, chtějí zajít ještě dál. Bohatá země chce zmodernizovat veškeré stávající veřejné služby včetně poštovního systému.

Emiráty by si mohly připsat další světové prvenství a to neobvyklý poštovní systém v podobě autonomních dronů, kteří budou v celé zemi rozvážet dokumenty a cenné listiny. "Spojené arabské emiráty se pokusí doručovat poštu pomocí dronů. Jedná se o první projekt svého druhu na světě," sdělil serveru Reuters ministr pro kabinetní záležitost Mohammed al-Gergawi. Pokud půjde vše podle plánu, droni budou do ostrého provozu nasazeni již v příštím roce.

Vláda vytvořila prototyp na dálku ovládaných dronů, kteří mají na délku přibližně 45 centimetrů. Jsou vybaveni baterií, čtyřmi rotory a systémem na ověření otisků prstů a rozpoznání očí, aby mohla být zásilka předána pouze příslušnému adresátovi. Droni budou nyní půl roku testováni ve městě Dubaj, které se zapsalo do povědomí lidí především stavbou mrakodrapu Burdž Chalífa o výšce 828 metrů, což je v současnosti nejvyšší budova na světě.

Nápad s doručovacími drony je docela podařený, ale nehodí se do asijských zemí, kde jsou tropické teploty a písečné bouře na každém kroku. To ve své podstatě potvrzuje také Gergawi: "Do roka zjistíme možnosti tohoto systému a jaké služby můžeme nabídnout. Eventuálně bude v celé zemi zahájen provoz jiného produktu."

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emiráty šokují, poštovní zásilky mají roznášet droni

Středa, 12 Únor 2014 - 14:58 | rman | Hmm, takze kdyz budu chtit prijimat postu, tak...
Středa, 12 Únor 2014 - 14:28 | HKMaly | Cenne zasilky? To si delaji pr- legraci. Jak...

Zobrazit diskusi