CDR.cz - Vybráno z IT

Emulátor PS3 RPCS3 má podporu DX12 i Vulkanu. Objevují se první hratelné hry

Emulateperex
Vývoj Emulátoru RPCS3, který umožňuje spouštět a hrát hry z PlayStationu 3 na PC, postupuje mílovými kroky kupředu. Objevily se už i první HW náročnější hry, u nichž se povedlo eliminovat bugy v grafickém zobrazení.

Emulátor RPCS3 se poprvé objevil na jaře roku 2011. Od té doby probíhal intenzivní vývoj, ale během několika let vývoje došel emulátor jen do fáze přehrávání několika homebrew aplikací z PS3 na PC. Rozjet emulátor PS3 i na high-end PC strojích je díky architektuře procesoru Cell (jedna jednotka PPE – Power Processor Element a 7 jednotek SPE – Synergistic Processing Elements) i dnes velmi náročný úkol.

Nový impuls ve vývoji nastal koncem roku 2015 s přidáním podpory nového API DX12. Díky němu pak bylo možné rozběhat na výkonném HW s OS Windows 10 i náročnější 3D hry jako After Burner Climax nebo Dragon Ball Z: Burst Limit průměrně při 30 snímcích za sekundu. Před měsícem byla přidána podpora i nového API Vulkan.

A jak tedy vypadá situace dnes? Na začátku roku šlo hrát už několik her, ale většina z nich měla pěkně zabugovanou grafiku. Šlo například o T-pose glitche nebo problémy s texturami a některými efekty. Do dneška už byly u několika her problémy s grafikou odstraněny. Mezi hratelné hry patří např. Legend of Kay Anniversary, Ice Age 3 Dawn of The Dinosaurs, Naruto Shipuden: Ultimate Ninja Storm Generations nebo výše zmíněné After Burner Climax a Dragon Ball Z: Burst Limit.

Legend of Kay Anniversary a Ice Age 3 Dawn of The Dinosaurs, takto běží na HW Intel Core i7 4790k, Geforce GTX970 a 16 GB RAM DDR3 2400 MHz.

Naruto Shipuden: Ultimate Ninja Storm Generations tentokrát procesor od AMD FX-8350, grafika Geforce GTX980 a 16 GB RAM.

A nakonec srovnání After Burner Climax, raná verze s bugy v grafice a aktuální verze s opravenou grafikou, testováno na sestavě Intel Core i7 6700k taktovaném na 4,6 GHz, grafice Nvidia GTX970 a 16 GB RAM DDR4.

Raná verze, obsahuje ještě chyby v grafice.

Aktuální verze po opravě grafiky.

Porovnáváme: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emulátor PS3 RPCS3 má podporu DX12 i Vulkanu. Objevují se první hratelné hry

Žádné komentáře.