CDR.cz - Vybráno z IT

Emulátor Xenia: První HW náročnější hry z Xboxu 360 nyní hratelné i na PC

Emulateperex
Blíží se doba, kdy i PC hráči si budou moci zahrát některé exkluzivity z Xboxu 360 na svých domácích sestavách. Projekt emulátoru Xenia zase o něco pokročil, a i když je zatím stále v experimentální fázi, tak už dokáže rozběhat i některé komerční tituly.

Letos na jaře Ben Vanik demonstroval své pokroky emulace herní konzole Xbox 360. V té době se jednalo o hru A-Train HX. Ben Vanik poskytl ukázku z emulace této hry na svém Youtube kanálu. I když se nejednalo o nijak extra náročnou 3D hru, šlo o určitou předzvěst, že některé komerční hry (žádné jednoduché homebrew aplikace) půjde rozpohybovat v celkem slušných snímkových rychlostech už v následujících měsících.

Jak to tedy aktuálně vypadá s emulací Xbox 360 her na PC? Kupodivu už je několik her hratelných (i když hratelných, jak se to vezme). Původní předpoklad byl, že na emulaci Xbox 360 budete potřebovat PC s přibližně 10x silnějším HW oproti herní konzoli. Ten se nakonec nepotvrdil, i když samozřejmě bude stále záležet, jak bude HW náročná daná hra. Na Youtube kanálu John GodGames, který se zabývá emulací různých herních konzolí na PC, se nedávno objevily první hry, které Xenia dokáže rozpohybovat.

Podle GodGames emulace probíhala na počítači s procesorem Intel Core i7 3770K s taktem 4,2 GHz, 16 GB RAM a grafickou kartou MSI GeForce GTX 970 GAMING 100ME. Jen ve zkratce pro připomenutí: HW Xboxu 360 se skládá z tříjadrového PowerPC taktovaného na 3,2 GHz, dále 512 MB GDDR3 RAM a grafické karty ATI Xenos taktované na 500 MHz, dále je v konzoli přítomno i 10 MB embedded DRAM s propustností 256 GB/sec!

A jak si tedy i7 3770K taktována na 4,2 GHz poradila s některými hrami pro Xbox 360? Inu, posuďte sami.

 

Jak můžete sami vidět, tak grafika je zatím ve hrách "rozbitá". Emulátor je totiž zatím ryze experimentální a zbývá udělat ještě hodně práce. Některé hry jsou ale už nyní hratelné v celkem slušných snímkových rychlostech. Ben Vanik si i hodně slibuje od DX12. Pokud vás zajímá, jak si vedou další hry na emulátoru Xenia, tak se mrkněte na GodGames.

Jak vidno, tak Xbox 360 už emulovat lze, na rozdíl od PS3, kde díky procesoru Cell se jen tak nepodaří rozběhat žádné náročnější hry ani na high-end strojích (pro PS3 existuje emulátor RPCS3 – zatím na něm ale fungují jen homebrew aplikace).

Podle mírně optimistických odhadů by do 5 let měla být většina Xbox 360 na emulátoru hratelná (nejspíš ale už půjde o jiný projekt, který z Xenie vzejde). Tedy i pro PC hráče asi nejočekávanější pecka Red Dead Redemption, která na PC bohužel nikdy nevyšla.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emulátor Xenia: První HW náročnější hry z Xboxu 360 nyní hratelné i na PC

Úterý, 1 Září 2015 - 18:58 | R-M-X | Jo a na Win10, ve smyslu licence, dojde...

Zobrazit diskusi