CDR.cz - Vybráno z IT

Počítač o velikosti flashdisku s Windows a Intelem uvnitř. Kancelář do kapsy!

Esense Minipc
Ať přijdete kamkoliv, můžete mít svůj kancelářský PC stále u sebe. Laptop je na nošení v kapse příliš velký, ale co takový minipočítač o velikosti většího flashdisku? Esense Mini-PC vyjde na pár tisíc a potěší soustou barevných variant.

Na Android minipočítače jsme si již zvykli. Malá zařízení do kapsy v sobě často skrývají výbavu vlajkových lodí z oblasti smartphonů. Co ale takový levný mini PC s Windows a platformou Intel, který by skutečně nahradil pracovní počítač?

Dotování nových Atom Bay Trail čipů ze strany Intelu a operační systém zdarma od Microsoftu (Windows 8.1 Bing Edition) umožnil čínským výrobcům tvorbu vlastních levných krabiček i z této oblasti.  Nejnovějším počinem je Esense Mini-PC Stick D1. Výrobce zde vsadil na populární "flashdiskový" design, tudíž lze minipočítač zastrčit přímo do HDMI portu.

Esense Minipc 1

Uvnitř zařízení se skrývá čtyřjádrový Intel Atom Z3735F, 2 GB RAM a 16 či 32 GB úložiště dle varianty. Pro připojení periferií nechybí plnohodnotný USB port, dále zde najdeme micro USB pro napájení, čtečku micro SD karet a samozřejmostí je Bluetooth 4.0 a 802.11n WiFi.

Zařízení na první pohled neurazí barevnou škálou dostupných variant a především nízkými rozměry 110x38x9.7mm. Milovníkům Linuxu samozřejmě nebude nic bránit nahrát si do zařízení jejich oblíbenou distribuci. Předpokládaná cena je stanovena na 100 dolarů (kolem 2 300 Kč).

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Počítač o velikosti flashdisku s Windows a Intelem uvnitř. Kancelář do kapsy!

Pátek, 16 Leden 2015 - 23:11 | Vratislav Boch | Ať už konečně někdo nacpe Atom + plnotučné...
Pátek, 16 Leden 2015 - 22:03 | Pastelka | Tohle je ideální stroj pro práci. Například jako...

Zobrazit diskusi