CDR.cz - Vybráno z IT

Evropský extrémně velký dalekohled dostal zelenou, najde novou Zemi?

nepřehlédněte
E Elt Big
Evropská jižní observatoř odsouhlasila výstavbu největšího optického teleskopu na světě. Díky tomu v příštím desetiletí začne zkoumat hluboký vesmír nový gigantický dalekohled, který se stane největším okem lidstva hledícím do vesmíru.

E-ELT (European Extremely Large Telescope) je už ve vývoji od roku 2005. Teprve ale až nedávno, v červnu 2012 schválila Evropská jižní observatoř (ESO) jeho výstavbu pod podmínkou, že kontrakt v hodnotě převyšující 2 miliardy euro může být přidělen, až se podaří sehnat 90% finančních prostředků na samotný dalekohled. Nyní po přijetí Polska do ESO byla tato podmínka splněna a nejvyšší výkonný orgán ESO posvětil finálním souhlasem výstavbu největšího optického teleskopu určeného pro viditelnou a blízkou infračervenou oblast spektra.

E Elt 

Nový gigantický dalekohled bude postaven v chilské poušti Atacama na vrcholu hory Cerro Armazones. Aby se zabránilo časovému skluzu, tak ESO odsouhlasila (byla udělena výjimka), že stavební práce na E-ELT můžou začít ještě předtím než se podaří sehnat oněch 90% finančních prostředků na samotný dalekohled. Stavební práce v Chile už proto začaly v červnu tohoto roku, kdy při slavnostním ceremoniálu byla odstřelena část hory pro platformu dalekohledu o rozměrech 150 x 300 m. Dokončení stavby je naplánováno na rok 2022 a první světlo by mohl dalekohled analyzovat už kolem roku 2023.

 Optical Telescope

Hlavní zrcadlo E-ELT bude mít průměr 39,3m (zatím zdaleka největší celkový průměr objektivu 10,4 m má Grand Telescopio Canaris umístěný na Kanárských ostrovech) a bude složeno z celkem 798 šestiúhelníkových segmentů o rozměrech 1,4 m. Původním plánem bylo zhotovit hlavní zrcadlo o průměru 100 m, ale tento plán se ukázal jako těžko realizovatelný. Optický teleskop bude dále vybaven adaptivní optikou, jejímž úkolem bude kompenzovat zhoršenou kvalitu obrazu. E-ELT by měl poskytovat zhruba 16x tak ostřejší snímky, než jaké nám poskytl Hubbleův teleskop.

Vědci si od nového dalekohledu slibují, že nám pomůže najít nové exoplanety a protoplanetární systémy. Dále bude využit k pozorování hvězd v blízkých galaxiích a k průzkumu vzdáleného vesmíru.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Evropský extrémně velký dalekohled dostal zelenou, najde novou Zemi?

Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 21:22 | Damel | Nojo zase trodas. :) Není pravda, že se na Měsíc...
Pondělí, 15 Prosinec 2014 - 11:38 | trodas | Nádherné. Tak tenhle teleskop už třeba ukáže ty...
Neděle, 14 Prosinec 2014 - 16:12 | Jan Machacek | HST je na konci zivotnosti, ale uz se pripravuje...
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 15:45 | HKMaly | Neplanovalo se v dobe Hubble, ze teleskopy na...
Pátek, 12 Prosinec 2014 - 13:05 | CCblue | Zkrátka, astronomové se pořád mají na co těšit. V...

Zobrazit diskusi