CDR.cz - Vybráno z IT

Extratorrent natrvalo uzavřen. Postaral se o to zábavní průmysl?

torrent-downloading.jpg
Piráti se musí rozloučit s dalším významným torrentovým portálem na scéně. Populární stránky Extratorrent totiž byly definitivně vypnuty.

Se zánikem webových stránek Extratorrent ztratila BiTTorrent komunita dalšího významného hráče. Extratorrent byl založen v listopadu roku 2006, tedy v době kdy stránky jako TorrentSpy a Mininova dominovaly pirátskému světu s torrenty.

Extratorrent se poměrně rychle mezi piráty uchytil a jeho návštěvnost začala raketově stoupat. Následně se vyšplhala až na číslo několik miliónů uživatelů denně. O popularitě svědčí i to, že webové stránky Extratorrent se globálně vyšplhaly v návštěvnosti na druhý nejnavštěvovanější torrentový portál. Jednička byl torrentový portál The Pirate Bay.

Konec Torrent

Po 11 letech činnosti byl ovšem Extratorrent zcela neočekávaně uzavřen. Uživatelé se o tomto počinu dozvěděli krátkou zprávou na portálu, že dne 17. května 2017 byla služba ukončena. Tvůrci projektu Extratorrent dále sdělili, že rovněž odstraní veškerá data nashromážděná za více než 10 let činnosti služby.

Extratorrent zmizl z internetu i s veškerými zrcadly portálu (průběžně aktualizovanými kopiemi portálu). Můžou se proto po uzavření služby objevit fake kopie portálu, kdy zločinci využijí značku Extratorrentu k distribuci malware. Na to tedy pozor.

Svou činnost ukončila s koncem portálu i skupina ETRG, která připravovala pirátský obsah, který byl následně distribuován pomocí torrentů. Skupiny ETTV a Ethd zatím na pirátské scéně zůstávají.

Velká popularita tohoto webu byla již delší dobu trnem v oku zábavnímu průmyslu. Zpravodajský server torrentfreak proto spekuluje že by mohl tlak zábavního průmyslu stát za koncem stránek Extratorrent.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Extratorrent natrvalo uzavřen. Postaral se o to zábavní průmysl?

Neděle, 21 Květen 2017 - 10:42 | kat | Pokud jde o stahované filmy či hry, tak si myslím...
Pátek, 19 Květen 2017 - 21:14 | HKMaly | Vydelali dost? Mozna jim naopak dosli penize.
Pátek, 19 Květen 2017 - 08:54 | Dave Tramtunberk | Kdyby za tím byl zábavní průmysl. Tak by si...

Zobrazit diskusi