CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook představil novinky: open-source 360° kamera a chytří boti v Messangeru

Facebook Mark
Živé přenosy zdarma pro každého, 360° kamera, jejíž návrh je open-source, nebo třeba chytří boti, kteří vyřídí objednávky v eshopu, nebo informují uživatele o novinkách.

Konference F8 přinesla spoustu oznámení a novinek, z nichž některé zazněly přímo z úst Marka Zuckerberga. Na co se můžeme ze strany Facebooku v nejbližší době těšit. Mezi hlavní témata patřilo video, kde se sociální síť prosazuje čím dál více, virtuální realita, drony, pokrytí internetem a umělá inteligence.

V oblasti virtuální reality Zuckerberg ukázal, jak si představuje VR budoucnosti. Do deseti let by na trhu rád viděl brýle, které na první pohled nepoznáme od těch klasických, dioptrických. Konzumace VR obsahu se má zkrátka co nejvíce zjednodušit a stát více přirozenou.

Živé přenosy a boti, kteří nahradí zákaznickou podporu

Možná jste si všimli, že několik posledních dní již uživatelé aktivně streamují živá videa. Po vzoru YouTube či služby Periscope tak největší sociální síť nabízí živý přenos videa každému a zdarma. API služby je otevřené, takže nic nebrání zaimplementování funkce do aplikací třetích stran.

Facebook Boti

Další zajímavou funkcí jsou tzv. chatovací boti. Ti mají být schopni vyřídit přímo z Messangeru objednávky z eshopů či získat aktuální zprávy. Jako ukázka posloužil obchod Flowers.com, kde boti pomáhají s objednávkami. V budoucnu mají inteligentní boti nahradit třeba zákaznickou podporu.

360° kamera - podle Facebooku nejlepší na trhu

Již dělší dobu Facebook podporuje videa, ve kterých se můžete doslova rozhlížet kolem sebe. K tomu se vedle vlastního API rozhodl nově poskytnout i hardware. Zařízení Facebook Surround 360 Camera bude sloužit právě pro záznam 360° videí, která budou díky hardwaru, ale především softwaru na míru nabízet profesionální kvalitu.

Facebook Surround 360 Inside

Uvnitř zařízení se nachází 17 kamer - 14 horizontálních kolem dokola, 1 fish-eye kameru na horní straně a 2 další na spodku. Stavba takové sférické kamery vyjde na 30 000 dolarů (kolem 750 000 Kč), což není málo. Výsledky v podobě profesionálních videí mají být skvělé a co víc, pro renderování záznamu půjde použít online servery Facebooku, které video zpracují za tvůrce.

Zdroje: 

12

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Facebook představil novinky: open-source 360° kamera a chytří boti v Messangeru

Pátek, 15 Duben 2016 - 19:02 | danieel | Pry opensourcova :) lol. Ty kamery jsou komercni...
Středa, 13 Duben 2016 - 19:15 | HKMaly | Myslim, ze si pockam, az to kameru "kapku...

Zobrazit diskusi