CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook proti katastrofám. Do postižených oblastí dopraví internet helikoptérou

539924 Facebook Tether Tenna
Facebook rozšiřuje své humanitární působení, lidem v ohrožených oblastech chce poskytovat stabilní internetové připojení. Pomůže vlastní helikoptéra.

Katastrofy jsou bohužel součástí světa od nepaměti. Těm přírodním často nemůžeme předcházet, zejména, když přichází bez varování.

V oblasti humanitární činnosti se už léta mezi jinými pohybuje také společnost Facebook a s jejím globálním zásahem jde o krok logický. Nabízí několik nástrojů, které mohou lidem potenciálně zachránit život, respektive informovat přátele, známé a rodinu, že ačkoliv se osoba nachází v postižené oblasti, je mimo nebezpečí. V budoucnu ale nezůstane jen u nich. 

Facebook F 8

Ve středu na své každoroční konferenci oznámil nový projekt s názvem Tether-tenna. Jedná se o vývoj malé helikoptéry, která dokáže do ohrožené oblasti doletět a poskytnout v místě internet. Internetová komunikace je pochopitelně pro lidi v takových oblastech často velice těžká, někdy nereálná. Toho si je firma Marka Zuckerbega plně vědoma a situaci hodlá změnit. 

Helikoptéra je jakýmsi duchovním nástupcem dronů Aquila, kterými plánovala společnost rozšířit připojení k internetu do rozvojových zemí už před dvěma lety. Ty se ovšem setkaly se strukturálními poruchami, které vyvolaly vyšetřování ze strany Nároční rady pro bezpečnost dopravy. Drony Aquila Facebook stále nezatracuje, věří v jejich potenciál. 

Helikoptéra je také dron, ovšem o velikosti malého automobilu, vyvinutý stejným týmem. Poskytovat bude stabilní veřejné Wi-Fi připojení, ve vzduchu dokáže vydržet i několik dní v kuse. V plánu jsou ovšem i řády týdnů. 

Mjg 5 Mda 1 Na

A jak to dokáže? Počítá se s napájecím kabelem do elektrických zdrojů na zemi. Yael Maguire, šéf konektivity Facebooku, se nechal slyšet, že helikoptéra tímto způsobem zprostředkuje internet i desítkám tisíc lidí. Využít by mělo nové technologie milimetrových vln (MMW), jejichž rychlost se v nedávné době podařilo navýšit na 36Gpbs ze vzdálenosti více než 10km (v příkladu by tak měla údajně vystačit na streamování čtyř tisíc 4k videí naráz). 

Helikoptéru samotnou by pak měly doplnit ještě další klasické drony, takové, které známe dnes. Jejich výdrž ani zásah nebude tak markantní, dobíjet je budou solárními panely, jako dodatečné internetové pokrytí třeba v méně přístupném terénu, by ale měly fungovat dostatečně.

Za tohle Facebooku posíláme velký palec nahoru. Tématikou téhle sociální sítě mu tedy dáváme lajk.

Tagy: 
Zdroje: 

DT1, 2, 3

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Facebook proti katastrofám. Do postižených oblastí dopraví internet helikoptérou

Pátek, 21 Duben 2017 - 20:01 | HKMaly | A kdyz na telefonu ty nove milimetrove vlny nemam...

Zobrazit diskusi