CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook v Belgii čelí pokutě za sledování uživatelů

Belgický úřad dal Facebooku ultimátum. Buď přestane sledovat neregistrované uživatele, nebo bude denně platit tučnou částku.

Sociální síť Facebook si nemůže až tak vyskakovat, jak by očividně chtěla. Belgický soud nařídil v pondělí 9. listopadu provozovateli serveru, aby přestal sledovat uživatele, kteří nejsou na stejnojmenné sociální síti zaregistrováni. Příkaz má vzejít v platnost dnešním dnem, jinak Facebooku hrozí pokuta ve výši 250 tisíc eur (cca 6,8 milionu korun) za každý den, kdy nebude nařízení dodržovat.

Tisková agentura AFP uvedla, že se tak prvoinstanční soud v Bruselu rozhodl na základě stížnosti belgické Komise na ochranu soukromí. V prohlášení je uvedeno, že Facebook prostřednictvím souborů cookies sleduje uživatele a sbírá o nich soukromé informace, které jsou uloženy v použitém zařízení až po dobu dvou let. Sociální síť se však obhajuje tím, že cookies využívá už více než pět let pro zajištění bezpečnosti více než 1,5 miliardy uživatelů.

Facebook (no)privacy steal

Facebook čelil v Belgii podobným problémům s ochranou soukromí již v minulosti a proti pondělnímu verdiktu se chce odvolat. Vše by mělo proběhnout v poklidu, aby nebyl belgickým uživatelům narušen přístup k sociální síti. Předávání osobních údajů bude vyšetřovat irský úřad pro ochranu údajů.

Další pochybnosti ohledně Facebooku mělo Rakousko, kde tamní soudy řešily hromadnou žalobu spojenou s uchováváním osobních údajů o uživatelích, kteří požádali o jejich odstranění, případně o lidech, kteří se na FB nikdy nepřidali. Na případu pracoval rakouský právník Max Schrems, a i když to nejprve vypadalo v jeho prohru, vrchní soud mu po odvolání dal na konci října za pravdu.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Facebook v Belgii čelí pokutě za sledování uživatelů

Žádné komentáře.