CDR.cz - Vybráno z IT

FarmBot - robotický farmář vypadá jako velká 3D tiskárna a je open source

nepřehlédněte
Farmbot
Jaké by to asi bylo, stát se farmářem? FarmVille už kvůli tomu hrát nemusíte, postačí si pořídit robota, kterého můžete ovládat pomocí svého smartphonu. A na rozdíl od zmíněné hry pak plody robotí/vaší práce můžete doopravdy sníst.

Chtěli byste si vypěstovat vlastní zeleninu, bylinky, nebo cokoliv jiného, ale nemáte dostatek času, abyste se o zahrádku starali? Pak pro vás mají tvůrci FarmBota řešení. Jak název napovídá, jedná se o robotického farmáře. Tedy zařízení, které vám pomůže s pěstováním a bude se za vás starat o rostlinky 24/7.

Kdo by čekal, že FarmBot vypadá jako humanoidní robot, je daleko od pravdy. Ve skutečnosti se jedná o zařízení ve stylu open source 3D tiskáren. Jednoduchá konstrukce, skládající se z posuvných kolejí, pohybového mechanismu a speciální hlavy pro sázení, zalévání a trhání plevele, se dá s trochou šikovnosti vyrobit v domácích podmínkách.

Připočtěte si k tomu software a aplikaci, která jako by z oka vypadla nejrůznějším hrám o farmaření a můžete fascinovaně sledovat, jak se vaší malé "farmě" daří. Tvůrci FarmBota se na jeho vývoj snaží vybrat prostředky od začátku července a již nyní mají vybráno 8x více, než byla původní částka 100 000 dolarů.

FarmBot neplýtvá, vždy zalije podle potřeby

Vizí tvůrců je svět, kde nebudou lidé zcela závislí na produkci velkých firem, ale budou si moci bez velké námahy, a především efektivně, pěstovat jídlo sami. Vzhledem k tomu, že FarmBot pomocí senzorů měřících vodivost půdy, teplotu a další faktory neustále sleduje a vyhodnocuje veškeré údaje, je velmi efektivní, co se týče spotřeby vody a výtěžnosti produkce. Navíc zvládá i funkce, jako je zbavování se plevelu.

Farmbot 1

Robota lze zakoupit, nebo postavit doma v dílně

Sada FarmBota v sobě ukrývá řídící elektroniku v podobě Arduino Mega 2560, Raspberry Pi 2 Model B a nechybí ani zbytek součástek a detailní návod. Samozřejmostí je přístup k open source softwaru a komunitě, která ráda poradí. Robot je postavený na softwarové platformě, která jej propojuje s online FarmBot aplikací. Ta vypadá jako zmíněná populární mobilní hra Farmville. 

Princip je jednoduchý. Skrze online rozhraní si navrhnete rozmístění plodin na "políčku", přičemž software sám navrhne jejich optimální umístění. Farmbot následně vezme semena, zasadí je, bude pravidelně zalévat a v průběhu dělat vše pro to, aby se jim co nejvíce dařilo.

Farmbot 2

Postavit si s trochou šikovnosti a finančních prostředků může svého FarmBota každý. Užitečná bude při výrobě 3D tiskárna, neboť některé části bez ní postavíme jen těžko.

Pokud si sadu FarmBota zakoupíte, vyjde vás nyní na vysokých 3 100 dolarů (kolem 80 000 Kč). I tak se jedná o částku, která je mnohem nižší, než nabízí zemědělská profesionální řešení. 

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FarmBot - robotický farmář vypadá jako velká 3D tiskárna a je open source

Pondělí, 8 Srpen 2016 - 17:00 | rman | Tohle je podle me super zalezitost. Pokud se...
Čtvrtek, 4 Srpen 2016 - 12:22 | DRK | Smarja joozef totok de taky z našich daní?
Čtvrtek, 4 Srpen 2016 - 11:37 | Du57in | Aha, tak konecne jsem pochopil proc Zalesakova...
Středa, 3 Srpen 2016 - 22:40 | DRK | No plevel tam plánují. Protože ten výtvor za 80k...
Středa, 3 Srpen 2016 - 13:40 | jenda42 | Tak jsem kouknul na to video a... Jedine co mi...
Středa, 3 Srpen 2016 - 13:24 | DRK | Super, jedna ředkvička za 2560kč... To už mi...

Zobrazit diskusi