CDR.cz - Vybráno z IT

Flytrex ukázal letecký dron na doručování jídla v okolí Reykjavíku

Firma Flytrex představila hotový projekt – šestivrtulový letecký dron, hexakoptéru – určený pro letecké doručování jídla (rychlé občerstvení) v okolí Reykjavíku. Zařadila se tak mezi dnes již poměrně velkou skupinu firem, která se snaží podnikat v oblasti leteckých dronů.

Flytrex společně s firmou AHA, což je islandská obdoba McDonaldu, navrhla a vyrobila letecký dron určený pro doručování jídla na malé vzdálenosti speciálně pro oblast Reykjavíku na Islandu. Dron je schopen urazit bezpečně vzdálenost cca 4-5km, doručit jídlo od firmy AHA a opět se vrátit na základnovou stanici.

Okolí Reykjavíku je poseto mnoha zátokami, které se hluboce zařezávají do pevniny. Sám Reykjavik potom leží přímo v oblasti severního atlantického oceánu. Rychlá přeprava jídla je tak poměrně značně ztížena, protože mosty mezi jednotlivými zálivy neexistují. Výhodou je to, že trasa leteckých dronů v oblasti Reykjavíku vede převážně nad vodní hladinou. Je tak relativně menší riziko, že dron spadne někomu na hlavu.

Testovací režim je již v plném proudu. Dron doručuje zboží mezi dvěma částmi města, která jsou oddělená řekou a zálivem. Každý dron nese v podvěsu kontejner, do kterého se vloží zásilka – obvykle jídlo – viz obrázek níže.

Doručování zboží nad městskými aglomeracemi v minulosti zkoušela řada firem a prozatím byly všechny projekty v oblasti Evropy a severní Ameriky zastaveny z důvodu legislativních omezení. Necháme se tedy překvapit, jak si firma povede, až se začne potýkat s omezeními, která jsou daná poměrně přísnými leteckými zákony na Islandu. Argumentace firmy, že letecká přeprava zásilek drony zlevní a urychlí „obchodní činnost“ zřejmě nebude pro místní úřady dostatečná.

Tagy: 

Diskuse ke článku Flytrex ukázal letecký dron na doručování jídla v okolí Reykjavíku

Středa, 6 Září 2017 - 12:08 | DRK | Nechráněné listy vrtulí u takhle velkého dronu...
Středa, 6 Září 2017 - 11:01 | petr22 | Proc si autor vymysli vlastni terminy a slova ?...

Zobrazit diskusi